Valstybė išauklės ir vaikus, ir tėvus

Valstybė išauklės ir vaikus, ir tėvus

Parlamentarų grupė siūlo įteisinti, kad tėvai, neleidžiantys 6 metų sulaukusių savo atžalų į priešmokyklinio ugdymo įstaigą, būtų baudžiami iki 300 eurų bauda ir pripažįstami kaip netinkamai įgyvendinantys tėvų valdžią. O tai reiškia, kad jie patektų ir į vaiko teisių apsaugos darbuotojų akiratį. Savo ruožtu tai reikštų, kad iškiltų rizika, jog mažyliai iš šeimos iš viso būtų atimti.

- Kodėl nusprendėte, kad reikia bausti tėvus, kurie nori patys iki mokyklos ugdyti savo vaikus? - „Vakaro žinios“ teiravosi vieno iš pataisų autoriaus, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Raimundo PALIUKO.

- Yra priimtas įstatymas, kad nuo šių metų rugsėjo priešmokyklinis ugdymas visiems 6 metų sulaukusiems vaikams yra privalomas. Įstatymų privalu laikytis, todėl nusprendėme, kad už jų nesilaikymą turi būti baudžiama.

- Bet ar neatrodo, kad tas įstatymas yra kvailas? Politikai deklaruoja, kad šeima - svarbiausia visuomenės ląstelė, o čia toks nepasitikėjimas ja rodomas.

- Už įstatymą balsavo Seimo dauguma, todėl jis nėra kvailas.

- Kur sukišite visus vaikus, kai priešmokyklinis ugdymas bus privalomas, kai šiemet ir pirmokų bus kaip niekad daug?

- Kad vaikai turi būti ugdomi valdiškose institucijose, tokia yra pasaulinė praktika. Juk mes neatsakome už mamų, kurios nori pačios ugdyti šešiamečius, kvalifikaciją, tikrai ne visos turi pedagoginį išsilavinimą.

- Neatsakėte į klausimą. Aš Vilniuje savo vaikui niekaip nesulaukiau eilės į darželį, kol jis tapo pirmokas. Iš kur dabar taip stebuklingai dar naujų vietų atsiras? O jei neatsiras, kodėl už tai turėtų būti baudžiami tėvai, kaip už netinkamą tėvų valdžios įgyvendinimą?

- Viskas bus įstatymo lydimaisiais teisės aktais nurodyta, Vyriausybė turės tuo rūpintis. Daug kur priešmokyklinės grupės bus mokyklose. Vyriausybė įgaliota per Švietimo ir mokslo ministeriją viską sutvarkyti.

- Kaip šešiamečiai pasieks priešmokyklinio ugdymo grupes kaimuose, kur nė vienos ugdymo įstaigos nėra keliolikos kilometrų spinduliu?

- Kaimuose bus geltonieji autobusiukai, kurie vaikus vežios. Skiriasi tik vieni metai. Kaip pirmokus vežioja, taip vežios ir šešiamečius.

- Neatsakėte, kodėl taip nepasitikite šeimomis.

- Matote, pas mus yra visokių tų šeimų. Vienos šeimos į šulinius vaikus meta. Valstybė turi žiūrėti, kad nemėtytų. Jūs žiūrite į tą mažesnį procentą šeimų.

- Norite pasakyti, kad daugumą Lietuvoje sudaro šeimos, mėtančios vaikus į šulinius, o ne normalios?

- Noriu pasakyti, kad tų labai protingų, išsilavinusių šeimų yra mažai.

- Kodėl gerosios šeimos turi kentėti dėl asocialių šeimų?

- Kodėl kentėti? Aš nematau jokios kančios. Jei vaikas auga tik šeimoje, neaišku, ar tai yra gerai, ar jis išmoks ko nors, ar vėliau pritaps prie kitų vaikų.

- Aš niekada nesu lankęs darželio, tačiau atėjęs į pirmą klasę mokėjau ir skaityti, ir rašyti, ir daugybos lentelę, ko mano bendraklasiai, lankę nulinę klasę, nemokėjo.

- Tai gerai, kad jūs toks talentingas. Bet jei kvalifikuoti pedagogai mokys, tai blogiau tikrai nebus.

- Bet jei, pavyzdžiui, mama nedirba, nes augina ir dar mažesnį vaiką, ji 6-ečiui gali duoti daugiau nei kvalifikuota pedagogė, kuri grupėje dėmesį turės dalinti 20-iai vaikų.

- Man tai labai panašu į supermamyčių išvedžiojimus. Juk į priešmokyklinę grupę labiausiai nenori vaikų leisti tos, kurios nori gimdyti namuose, pasisako prieš privalomus skiepus. Aš tam nepritariu.

- Siūlote, kad tėvai, neleidžiantys vaikų į priešmokyklinio ugdymo įstaigas, būtų pripažinti kaip netinkamai įgyvendinantys tėvų valdžią. Ar suvokiate, kad tai reiškia, jog jos atsidurtų vaiko teisių apsaugos tarnybų akiratyje?

- Bus laikomasi protingumo principo. Niekas nepuls iš karto bausti. Iš pradžių bus perspėjama, išsiaiškinama, kodėl negali vesti. Nebus taip, kad bus apribota tėvų valdžia ar atiminėjami vaikai. Nebus taip, kaip su „Barnevernet“ Norvegijoje, nes mes atimtų vaikų neturėtume kur dėti. Aš visada tikiu sveiku protu.

- Jūs pats irgi jose mokėtės nuo šešerių?

- Ne, aš nuo septynerių.

- Ar jaučiatės kvailesnis už tuos, kurie mokėsi nuo 6-erių?

- Jei būčiau mokęsis nuo 6-erių, gal būčiau tapęs dar protingesnis.

- Ir tada būtumėte tapęs ne Seimo nariu, o kažkuo kitu?

- Labai linksma su jumis diskutuoti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder