Pajūrio vaikams labiausiai trūksta... smėlio

Pajūrio vaikams labiausiai trūksta... smėlio

Klaipėdiečiai, auginantys vaikus, giria verslininkus ir prekybos centrų vadovybę už pastangas sukurti kuo draugiškesnę aplinką tėvams su mažamečiais vaikais. Daugelis teigia nejaučiantys ir pramogų stygiaus, tereikia tik turėti pakankamai pinigų. Tačiau kone visi sutaria - senos statybos daugiabučiuose augantys vaikai nebeturi galimybės tiesiog pasidžiaugti paprasta vaikiška laime - pasikapstyti smėlio dėžėje ar pasisupti sūpynėse.

Ar patogu Klaipėdoje auginti vaikus? Išgirdę šį paprastą klausimą daugelis "Vakarų ekspreso" kalbintų mamų ir tėčių vieningai tvirtino, kad patogumas priklauso nuo piniginės storio, mat draugišką šeimai aplinką paprastai kuria tik verslininkai, kurie, žinoma, tai daro ne už ačiū.

"Pramogų užtenka, tik norėk. Yra ir spektaklių, ir įvairių renginių visai šeimai. Pasigendu tik vieno dalyko - ką vaikui daryti daugiabučio namo kieme? Bent jau prie mūsų namo nėra nei žaidimo aikštelių, nei elementariausios smėlio dėžės. Žodžiu, situacija nepavydėtina - vaiką išleidus į lauką nėra jokios infrastruktūros, kad jis galėtų užsiimti ir lavėti, o ši paslauga nieko nekainuotų", - apgailestavo I. Simonaitytės gatvėje gyvenanti Vilhelmina, auginanti dvejų metų sūnelį ir dvi jau paaugles dukras.

PAMAINA. Prekybos centrai suvokia, kad kurdami draugišką aplinką šeimoms jie augina naują potencialių pirkėjų kartą. Sauliaus VENCKAUS nuotr.

 

Jai antrino ir kiti kalbinti tėvai. Daugelis apgailestavo, kad vaikystę jų atžalos praleidžia kieme tarp šiukšlių konteinerių ir automobilių, ypač pietinėje miesto dalyje. Ši problema mažiau kamuoja naujos statybos kvartalų gyventojus. Šiaurinėje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai džiaugiasi Poilsio parke ir Danės skvere įrengtomis moderniomis vaikų žaidimų aikštelėmis.

Tačiau tiek vieni, tiek kiti vis dar negali atsistebėti šunų šeimininkų aplaidumu.

"Iškrito pirmas sniegas, vaikų svajonė išsipildė - puolėme kieme lipdyti sniego senį, tačiau kai vietoj balto rutulio nulipdėme išmargintą rudomis dėmėmis, supratome, kad šis "dalmatinas" nebus malonus širdžiai, ir teko atsisakyti šio žiemos ritualo", - su šypsena pasakojo dviejų vaikų mama Lina.

Užsiėmimas - planuoti pirkinius

Tai, kad miesto infrastruktūra nėra draugiška šeimoms, auginančioms vaikus, skatina verslininkus sukurti kuo palankesnes sąlygas, kurios viliotų potencialius klientus.


Nors mieste jau seniai nebeveikia tik vaikams skirta kavinė "Du gaideliai", ši niša puikiai užpildyta - daugelyje kavinių yra specialūs vaikiški meniu, kai kurios net aprūpina vaikus žaislais, demonstruoja animacinius filmukus, kad mažyliai nenuobodžiautų, kol suaugusieji valgo ir bendrauja.

Žaidimų kampelius įsirengė ir kai kurie mieste veikiantys sporto klubai, kirpyklos, tad norintiems patobulinti savo išvaizdą tėvams nebereikia sukti galvos, kur tuo metu palikti savo atžalą.

"Prieš kokius šešetą metų, kai prekybos centruose nebuvo jokių užuominų apie vaikų pervystymo kambarius, ir aš savo pirmagimį turėdavau maitinti moterų tualete degant blausiai mėlynai švieselei. Reikia pasidžiaugti, kad dabar mamoms yra kur kas patogiau. Tačiau liūdina tas faktas, kad beveik nieko, be prekybos centrų, visai šeimai Klaipėdoje ir nėra. Argi normalu, kad šešiamečio pagrindinis laisvalaikio užsiėmimas - eiti į prekybos centrą ir planuoti pirkinius?" - atviravo trijų vaikų, šešiamečio sūnaus ir nė pusantrų metų neturinčių dukryčių, mama Vaida.

Akivaizdu, kad prekybos centrai, siekdami pritraukti kuo daugiau vartotojų ir užsiauginti naujų, sudaro visas sąlygas, kad žmonės norėtų ten vėl ir vėl sugrįžti. Kai kuriuose prekybos centruose įrengti kampeliai, kur vaikai gali piešti, žaisti, kol tėvai renkasi prekes.

Specialios vietos mašinoms

Jau keletą metų kai kuriuose prekybos centruose veikia specialios kasos, skirtos besilaukiančioms moterims ir tėvams su mažamečiais vaikais. Prekybos centrų atstovai pastebi, kad per keletą metų su šia naujove apsiprato visi pirkėjai.

Pietinėje Klaipėdos dalyje gyvenantys tėvai apgailestauja, kad vaikystę jų atžalos praleidžia kieme tarp šiukšlių konteinerių ir automobilių. O štai šiaurinės miesto dalies gyventojai su atžalomis džiaugiasi Poilsio parke ir Danės skvere įrengtomis moderniomis žaidimų aikštelėmis. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

 

"Pradžioje būta įvairių nesusipratimų - mamos nedrąsiai jomis naudodavosi, kiti pirkėjai savo tolerancija taip pat labai nedžiugino, dabar, atrodo, dauguma apsiprato su tuo. Žinoma, vis dar pasitaiko pavienių nesusipratimų, bet mes tikime, kad tokios kasos ne tik palengvina apsipirkimą mamoms, bet skatina visų pirkėjų supratimą", - komentavo "Rimi" viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

"Pernai savo pirkėjams pasiūlėme naujovę - automobilių stovėjimo vietas, pažymėtas ženklu "Šeimos vieta". Šios vietos platesnės ir įrengtos arčiau parduotuvės durų, kad didesniais automobiliais atvažiavusios šeimos su mažais vaikais, kūdikiais ar besilaukiančios moterys turėtų daugiau vietos, ir tėveliai galėtų saugiau bei greičiau su vaikais patekti į parduotuvę", - tėvams palankų sprendimą priminė "Maxima LT" atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė.

Genijų ugdymo mada

Ko gero, labai nenusivilia ir tie tėvai, kurie nori, kad jų atžalos lankytų kuo daugiau įvairių būrelių, užsiėmimų. Pasiūlos pakanka. Užklasine veikla galima užsiimti ir nuo ketverių metų. Yra tokio amžiaus vaikų, kurie vienu metu lanko ir muzikos pamokas, ir ledo ritulio, ir futbolo treniruotes.


"Mes savo sūnų taip pat nuo ketverių metų pradėjome leisti į teniso treniruotes. Po kurio laiko jam nusibodo. Tuomet nusprendė būti muzikantu ir lankė Eduardo Balsio menų gimnaziją. Tačiau, kai darželinukas, grįžęs vakare namo, dar turėdavo du kartus per savaitę lankyti užsiėmimus ir paruošti namų darbus, supratome, kad nenorime atimti iš savo vaiko vaikystės.

Taip, įvairių užsiėmimų pasiūlos pakanka, tačiau kartais tėvai persistengia nuo mažų dienų iš vaiko darydami genijų. Manau, kad iki tam tikro amžiaus pakaktų, kad vaikas tiesiog turėtų tėvus ir išėjęs į kiemą galėtų smagiai pažaisti. Deja, pastarasis džiaugsmas mažiesiems klaipėdiečiams - tolima svajonė", - svarstė pokalbininkė Vaida.

Pakaktų vieno pramogų komplekso

Moteris sakė pasigendanti siūlomų pramogų visai šeimai ir svarstė, kad situaciją galėtų išspręsti vienas pramogų kompleksas, kuriame būtų ir pirtys, ir baseinai, skirti ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

Išties, Klaipėdoje veikiantys baseinai nėra orientuoti į vaikų poilsį. Žinoma, vaikų atsivesti niekas nedraudžia, tačiau už juos reikia mokėti kone tiek pat, kaip ir už suaugusius, o baseino gylis skirtas toli gražu ne mažiesiems.

"Aną savaitgalį vyras nusivežė vyresnįjį sūnų į Vilniuje veikiantį vandens atrakcionų parką, vaikas iki šiol negali atsigauti ir atsidžiaugti, kokia jam buvo smagi pramoga", - sostinės gyventojams pavydi Vaida.

Daugelio šeimų pamėgtos atrakcijos - animacinių filmų žiūrėjimo kino salėse - moteris sakė nemėgstanti dėl vienos priežasties - sūnui ten per garsu ir jis išeina sudirgęs, o ne pailsėjęs.

"Mes turime keletą smagių pramogų - savaitgaliais keliaujame į vieno knygyno skaityklėlę - valgome ledus ir skaitome knygas, o kiekvieną rytą keliaudami į darželį užsukame paskanauti šviežių bandelių į kavinę. Verslininkai dabar tikrai sudaro visas sąlygas klientams susikurti jaukių ritualų ir ištrūkti iš rutinos", - dalijosi smagiomis akimirkomis Vaida.

Tačiau, pasak jos, turėti vaikų planuojantys jauni žmonės privalo iš anksto apgalvoti, ar toje vietoje, kur norima įsigyti būstą, bus tinkamos sąlygos augti jų vaikams.

"Nesame įpareigoti kiekvienam vaikui įrengti smėlio dėžę"

Liudvikas DŪDA, Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius

Vaikų žaidimų aikštelės daugiabučių namų kiemuose nėra inventorizuotos, tačiau yra numatyta 30 potencialių vietų mieste, kur tokios aikštelės galėtų būti įrengtos per keletą metų. Pernai buvo atnaujintos 7-8 vaikų žaidimų aikštelės, kurios kažkada buvo įrengtos savivaldybės rėmėjų lėšomis. Tą patį darysime ir šiemet - yra numatyta už 35 tūkst. litų atnaujinti dar keletą aikštelių. Tačiau ir patiems miestiečiams niekas nedraudžia atnaujinti kažkada buvusių vaikų smėlio dėžių ar sūpynių. Juk gali susiburti namo bendruomenė ir patys pasirūpinti savo vaikais. Tokią žaidimų vietą galima įrengti ir už keletą tūkstančių. Kas jas turi prižiūrėti? Tas, kas įrengė, tas ir prižiūri. Savivaldybėje nėra numatyta lėšų vaikų žaidimų aikštelių priežiūrai. Gyventojai turėtų būti bendruomeniškesni, labiau bendrauti su namus administruojančiomis valdomis - manau, šios tikrai neatsisakytų kiekvieną pavasarį pripildyti smėlio dėžes. Žodžiu, savivaldybė nėra įpareigota įrenginėti vaikams smėlio dėžes ir tai daro tik savo iniciatyva.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder