Kiemuose nebeliks vietos vaikams ir medžiams?

Kiemuose nebeliks vietos vaikams ir medžiams?

Pradėjus rengti Klaipėdos daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalų detaliuosius planus, kai kurie gyventojai sunerimo, kad jie tarsi viesulas gali nusiaubti medžius, likviduoti paskutines vaikų žaidimo aikšteles, o vietoje jų bus statomi automobiliai. Miesto valdžios atstovai ir architektai ramina, kad taip nenutiks, esą detalieji planai nebus tvirtinami tol, kol nebus pasiektas bendras visų suinteresuotų pusių susitarimas. Tačiau jį pasiekti, atrodo, ir bus sunkiausia.

"Eglės" seniūnaitijos gyventojai, susipažinę su 13 ha ploto teritorijos, ribojamos Kretingos gatvės, "Žemynos" gimnazijos ir Klaipėdos universiteto sklypų bei Herkaus Manto gatvės, detaliojo plano koncepcijos projektu išsigando jame neradęs nė vienos vaikų žaidimo aikštelės. Tad suskubo pateikti savivaldybei savo pageidavimus, kad atsižvelgiant į juos būtų pakoreguotas detalusis planas. Jie nurodė vietas, kuriose norėtų mašinų, o kuriose - vaikų žaidimų aikštelių. Žmonėms neramu, nes kol kas jokio atsakymo negauta.

Bando pageidauti

Aiškinamajame rašte dėl minėtos teritorijos planavimo rašoma labai gražiai: bus formuojami du sklypai apsauginiams želdiniams prie Kretingos gatvės ir geležinkelio ir dar vienas nedidelis apželdinimui skirtas sklypas Įgulos gatvėje, numatoma ir dviračių trasos atkarpa, prie daugiabučių namų planuojama atnaujinti esančias ar įrengti naujas vaikų žaidimų aikšteles, įrengti automobilių stovėjimo aikšteles kiek galima labiau išsaugant medžius.

"Tačiau tas jų raštas neatitinka tikrovės, ką jie dabar mums planuoja, žmonės jau niekuo nebetiki", - sakė Kretingos g. 13 namo gyventoja, nenorėjusi viešai skelbti savo pavardės.

"Eglės" seniūnaitijos gyventojai teigia, jog nėra apskritai nusistatę prieš automobilių stovėjimo aikšteles, bet norėtų, kad jos būtų įrengtos kitose vietose nei nurodo planuotojai. Pavyzdžiui, jie siūlo vietoje planuojamo statyti naujo savivaldybės reikmėms skirto pastato, turinčio iškilti šalia Įgulos g. 17 ir Kretingos g. 13 ir savivaldybės žaliosios zonos, įrengti mašinų stovėjimo aikštelę, nes toje vietoje nėra medžių. O vietoje numatytos mašinų aikštelės šalia Įgulos g. 17 padaryti žaliąją zoną, kuri saugotų šį namą nuo gatvės triukšmo ir dulkių.

Komercinės paskirties Kretingos g. 9 priestatą prašoma statyti tik jam priklausančioje teritorijoje, o jam numatytoje vietoje už tvoros įrengti automobilių stovėjimo aikštelę. Keliuką, einantį šalia Kretingos g. 17, siūloma pasilikti savivaldybei. Teritorijoje, esančioje už komercinio pastato Kretingos g. 9, kuri įvardinta kaip savivaldybės žalioji zona, prašoma įrengti šunų vedžiojimo aikštelę, o suplanuotą prie Kretingos g. 13 automobilių stovėjimo aikštelę pakeisti vaikų žaidimo aikštele.

Žadėjo, bet netesėjo

Minėto kvartalo gyventojų nepasitikėjimą savivaldybe sukėlė tai, kad šiemet sausį vienas Įgulos g. 17 namo gyventojas kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir miesto planavimo skyrių dėl vaikų žaidimo aikštelės įrengimo. Žmogus pats ketino ja pasirūpinti ir jau buvo bepradedąs statyti smėlio dėžę, tačiau jam buvo pasakyta, kad tai galės daryti tik tada, kai bus patvirtintas detalusis planas.

Vasarį jis gavo paties skyriaus vedėjo Almanto Mureikos pasirašytą raštą, kad rengiamame detaliajame plane bus numatyta vieta vaikų žaidimo aikštelei prie gyvenamųjų namų Kretingos g. 7 ir 13. Tačiau visoje detaliojo plano koncepcijoje nėra nė vienos vaikų žaidimo aikštelės - visur tik mašinų stovėjimo aikštelės. Dar blogiau - vietoje jau buvusių vaikų aikštelių, kurios egzistavo apie 40 metų, vietoj želdinių planuojama daryti vietas mašinoms.


Skirtingi norai

Kretingos g. 1 ir 3 namų gyventojai, kurie sodina medžius, juos prižiūri, budi, kad kas nors jų nelaužytų, išgirdę, kad vietoj jų medžių ateityje stovės tik mašinos, labai pasipiktino.

Viena pensininkė iki šiol ateina prie savo pačios pasodinto medžio, apsikabina jį ir paprašo stiprybės. Kaip tokią moterį galima įtikinti, kad jos kieme turi būti ne medis, o automobilių stovėjimo aikštelė? Tuo metu vaikštinėjant po minėtą kvartalą sutiktas žmogus, nešantis pomidorų sodinukus į automobilį, sužinojęs, kad prie jo namo bus iškirsti medžiai ir įrengta vieta automobiliams statyti, tik apsidžiaugė.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo poskyrio vedėjo Manto Daukšio, miesto planavimas yra susitarimo etapas, kaip turi statyti tie skirtingi statytojai. Sovietmečiu buvo vienas statytojas ir statė viską pagal miesto planą, o šiais laikais planavimas esą turi vykti kaip susitarimo procesas.

Savivaldybės atstovai jaučiasi padarę viską, ką reikėjo, kad būtų laikomasi demokratijos principo. Į pašto dėžutes buvo išmėtytos anoniminės apklausos anketos dėl rengiamo jų gyvenamos teritorijos detaliojo plano. Jose pranešta, kad Klaipėdos savivaldybės administracija vykdo detaliojo planavimo procedūras. Anketoje prašyta atsakyti į 11 klausimų. Tačiau anketa atspausdinta ant paprasto popieriaus lapo, kurio kopijas visiškai nesunku pasidaryti. Tad bet kuris žmogus gali jų pasidaryti kad ir šimtą, pristatyti į nurodytas vietas bei suformuoti atitinkamą nuomonę.

Pasak pokalbininkės iš "Eglės" seniūnaitijos, anketoms užpildyti buvo duota tik savaitė. Mažiau aktyvūs žmonės tiesiog patingėjo jas pildyti ir nešti, kiti nesuskubo, treti pagalvojo, kad tai kokios nors eilinės reklamos lapelis, ir tiesiog neskaitę jį išmetė.

"Tai - absurdas. Organizuojant ką nors rimta, taip niekas nesielgia ir nemėto anketų kaip reklamos į pašto dėžutes. Reikėtų žmones informuoti kitokia forma, apie tai, kas ketinama daryti", - piktinosi minėto kvartalo gyventoja.

Miesto Tarybos Teritorijų planavimo komiteto pirmininkės Ramunės Staševičiūtės manymu, apklausa galbūt ir netinkamai organizuota, gal jai reikia skirti daugiau lėšų. Ne paslaptis, kad konkursus laimi tie, kurie pasiūlo mažiausias kainas. Tačiau, anot jos, rimtų apklausų kainos gana didelės ir kartais apklausa gali brangiau kainuoti negu pats projektas.

Koncepcijoje - tik bendri dalykai

Pasak M. Daukšio, gyventojų pageidavimai turi būti peržiūrėti per 20 darbo dienų ir duodamas atsakymas. Minėtu atveju laikas, skirtas duoti atsakymui, dar nesibaigė. Jeigu atsakymas netenkins gyventojų, jie turės teisę kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją. Jo specialistai ir atsakys į klausimą, ar gyventojų nepasitenkinimas pagrįstas, ar ne. Pats poskyrio vedėjas pavedimo atsakyti į Kretingos g. 7 ir 13 namų gyventojų pateiktą prašymą neturi ir jo nematė.

"Jeigu gyventojai teikia pasiūlymus, mes juos nagrinėjame ir persiunčiame plano rengėjui. Jis mums pasiūlo sprendimo būdą, mes jį arba priimame, arba atmetame. Ne į kiekvieną norą yra fizinių galimybių atsižvelgti. Galime norėti kosminio laivo savo kieme, bet ar tai įmanoma? Gal plano rengėjas nerado galimybės įdėti žaidimų aikštelės ten, kur nori gyventojai, gal specialistai neturi laiko ir resursų ieškoti galimybės. Jeigu gyventojų netenkins savivaldybės atsakymas, gal inspekcija privers plano rengėjus dar kartą peržiūrėti gyventojų pasiūlymus. Beje, koncepcija numato tik pačius bendruosius dalykus, o tokie konkretūs objektai, kaip žaidimų aikštelė, takelis, galėtų atsirasti detaliojo plano sprendiniuose. Tam koncepcijos stadija ir reikalinga, kad ji būtų kuo platesnė, kad nebūtų poreikio kiekvienos vaikų žaidimo aikštelės atveju keisti koncepcijos", - sakė M. Daukšys.

Bus daug diskutuojama

"Visuomenė turi balsą. Toks dalykas kaip miesto ar mikrorajono planas turi atsirasti tik po daugybės diskusijų. Gerai, kad gyventojai reiškia savo nuomonę, skundžiasi. Tegu jie būna aktyvūs, bet tik ne pikti", - mano R. Staševičiūtė.

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriuje ji buvo patikinta, kad į minėtos teritorijos gyventojų pageidavimus atsižvelgiama ir jie netgi skatinami juos teikti.

"Planavimo procesas nėra trumpas. Ir mes svarstysime, ir kiti, analizuosime, vyks ginčai. Dabar dar tik pirminė visų procedūrų stadija, bus ir viešas svarstymas, ir kiti dalykai. Būna, kad žmonės susipeša: vieni nori automobilius statyti, kiti vaikų žaidimo aikšteles. Manau, diskusija bus plati. Problemas bando spręsti planuotojai. Detaliuoju planu reikia pasiekti, kad daugmaž visi liktų patenkinti. Tikėtis, kad susitarimas bus pasiektas 100 procentų, žinoma, neverta, tačiau atrasti kokį nors balansą vis tiek bandysime - tam ir rengiami tokie teritorijų planavimo dokumentai", - sakė R. Staševičiūtė.

Minėtos teritorijos detalųjį planą rengia UAB "Projus", su jos specialistais pirmiausia ir turi aiškintis gyventojai.

"Jeigu jie neatsižvelgs į žmonių norus ar prieštaravimus, tada jau į diskusiją įsitrauksime mes, politikai", - teigė Teritorijų planavimo komiteto pirmininkė.

PLANAS. Kvartalo gyventojai, matydami plane tik "P" raides, sunerimę, nes neranda niekur pažymėtos vaikų žaidimo aikštelės. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder