Po "Vakarų ekspreso" straipsnio - aistrų pliūpsnis

Po "Vakarų ekspreso" straipsnio - aistrų pliūpsnis

Pasirodžius "Vakarų ekspreso" straipsniui "Žalieji kratosi Maskvos šešėlio" kilo ginčų ir emocijų audra tiek tarp politikų, tiek tarp žaliųjų, sujudusių lyg širšių lizdas.

Priminsime, jog "Vakarų ekspresas" pacitavo buvusį prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėją Liną Balsį, dabar vadovaujantį Žaliosios politikos institutui, jis pareiškė, esą naujoji Visagino atominė elektrinė (VAE) bus įjungta į Rusijos energetinį žiedą, su kuriuo Lietuvos energetikos sistema iki šiol glaudžiai susijusi.

"Šita elektrinė, pastatyta už Lietuvos pinigus, Lietuvos žmonių išlaikoma, gamins elektrą visam didžiajam Rusijos žiedui. Rusijai tai yra labai gerai. Kuo daugiau galingų elektrinių sistemoje, tuo sistema stabilesnė, patikimesnė, tuo daugiau elektros energijos Rusija per šią sistemą gali transportuoti į Vakarus", - kalbėjo L. Balsys.

Anot jo, šiuo metu populiarus argumentas, esą Rusija nenori, kad Lietuva pastatytų atominę elektrinę, neatitinka tikrovės.

"Netiesa. Aš negirdėjau iš Rusijos jokio oficialaus pareiškimo prieš mūsų elektrinės statybą. Čia tik kai kurie Lietuvos politikai sako, kad Rusija sako. Mūsų VAE iš tikrųjų Rusijai yra naudinga", - aiškino L. Balsys.

Tuo tarpu Seimo atominės energetikos komisijos pirmininkui Rokui Žilinskui iškilo klausimas, kodėl L. Balsys skelbia totalinį karą mūsų šalies energetinės nepriklausomybės siekiui ir taip rūpinasi Rusijos lūkesčiais.

"Pono Balsio komentarai išties vilioja akį, tik gaila, kad ne dėl kompetencijos, o dėl spindulingo naivumo ir neišmanymo. Lietuvai integruojantis į europinius elektros energetikos tinklus, kai kurių jungtys su Rusija bus "nukirptos", o ties likusiomis bus pastatyti srovės keitikliai, kuriais bus galima ne tik keisti srovės dažnį, bet ir riboti jungčių pralaidumą.

Kas jau kas, o buvęs Prezidentės patarėjas, paskelbęs totalinį karą Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekiui, turėtų tai žinoti. Ir čia man kyla dar vienas "partizaniškas" klausimas: kodėl ponui Balsiui taip draugiškai rūpi, ką apie mūsų siekius mano Rusija?" - Eltai sakė R. Žilinskas.

Nepasitenkinimą tuo, kad buvo išklausytos įvairios nuomonės, po straipsnio pareiškė ir Linas Vainius, bendrijos "Atgaja" Tarybos narys.

"Esu aplinkosaugos aktyvistas, ekologinio judėjimo dalyvis nuo 1988 metų, tačiau man dar neteko sutikti nei vieno "Maskvos agento" žaliųjų tarpe.

Prašau juos visus konkrečiai išvilkti į dienos šviesą su vardais, pavardėmis ir konkrečiais įrodymais. Kad galėtume atsiriboti nuo blogų žmonių ir Lietuvos priešų", - į dienraštį kreipėsi jis.

"Žiniasklaida tiražuoja pasisakymus apie "Maskvos ranką", kuriančią "nepalankų Visagino atominei elektrinei informacinį foną". Ar tai reiškia, kad kiekvienas kritiškas straipsnis dėl atominės energetikos yra nupirktas? Kas už juos moka?" - klausia L. Vainius.

Šiam žaliajam nepatiko tai, kad buvo išklausyti bei pacituoti ir kitaip manantieji: "Ką ten šneka Visagino merė apie "pinigų upes ir savo draugus", tai jos problemos.

Tarpuvartės lygio plepalai. Panašiai į "vandenį paperdė" ir Maskvos žurnalistė J. Latynina, matyt, prisiklausiusiu kliedesių apie "Maskvos ranką" iš atitinkamų šaltinių Lietuvoje", - labai nesirinkdamas žodžių emocijas liejo aktyvistas, nors laiško pabaigoje, lyg prieštaraudamas sau, paragino: "Gana laistyti pamazgomis kiekvieną žmogų ar organizaciją, turintį kitokią nuomonę apie atominę energetiką nei valdančioji dauguma".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder