JAV dar nepateikė oficialaus pasiūlymo Lietuvai dėl "Stryker"

JAV dar nepateikė oficialaus pasiūlymo Lietuvai dėl "Stryker"

Vašingtonas dar nėra pateikęs savo oficialaus pasiūlymo Lietuvai dėl modernizuotų "Stryker" pėstininkų kovos mašinų pirkimo, tačiau, jei Vilnius nuspręstų pirkti būtent "Stryker", JAV jau kitąmet galėtų atsiųsti šių nemodernizuotų šarvuočių, kol būtų įvykdytas užsakymas.

Tokią poziciją Vašingtone viešinčiam krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui išsakė JAV gynybos sekretorius Eštonas Karteris (Ashton Carter).

"Suprantame Lietuvos poreikį šias kovos mašinas turėti kaip įmanoma anksčiau ir atsakysime į jį, pateikdami detalų pasiūlymą dėl dabar turimų kovosi mašinų "Stryker" atgabenimo į Lietuvą jau kitais metais", - Krašto apsaugos ministerijos išplatintame pranešime cituojamas E. Karteris.

JAV gynybos sekretorius taip pat pareiškė paramą Lietuvos iniciatyvai kurti regionines vidutinio nuotolio gynybos sistemų architektūras ir užsiminė, kad Vašingtonas gali dalyvauti projekte.

"Tai būtų efektyviausias būdas užtikrinti kritinio pajėgumo trūkumą regione", - sakė E. Karteris.

Anot E. Karterio, tęsiamas Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvos finansavimas leis JAV išlaikyti pajėgas ir planuojamą dislokuoti ginkluotę ir toliau stiprinti buvimą Lietuvoje. Susitikime su J. Oleku JAV gynybos sekretorius taip pat teigiamai įvertino Lietuvos įsipareigojimus Afganistane, įskaitant tolesnį karių buvimą šioje šalyje.

"Lietuvos indėlis Afganistane yra labai svarus ir itin vertinamas. Esame dėkingi turėdami tokį sąjungininką kaip Lietuva", - teigė JAV gynybos sekretorius.

Ministras J. Olekas ir jį lydinti delegacija trečiadienį lankysis Pensilvanijoje, kur susitiks su gubernatoriumi Tomu Volfu (Tom Volf) ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadu generolu Džeimsu Džozefu (James Joseph).

Ketvirtadienį ministras J. Olekas išvyks į Halifakso saugumo forumą Kanadoje, kur taip pat susitiks su naujuoju Kanados gynybos ministru Harjitu Sajanu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder