Tyli prievarta – žeminimas be žodžių

Tyli prievarta – žeminimas be žodžių

Jis ne iš tų, kurie kelia balsą ar triukšmauja viešai. Jis santūrus, rimtas, galantiškas. Draugės pavydi, tėvai džiaugiasi, kad jūsų namuose nebūna barnių. Ir tik jūs viena žinote, kad užtenka jam perkreipti lūpas, ir jus apima panika. Kai jis ima barbenti pirštais į stalą, jums dreba keliai. Ir pagal tai, kaip jis atidaro namų duris, jūs jau žinote, kad vakaras bus sunkus.

Pažeminimas ir įžeidinėjimai ne visada pasireiškia garsiais skandalais ir durų trankymu. Prievarta gali būti tyli. Moterį galima laikyti baimėje ir privesti iki isterijos, neištariant nė žodžio. Tokia prievarta vadinama neverbaline. Tai bendravimo sistema be žodžių, naudojant mimiką ir gestus – kur pakeltas antakis, nustebęs žvilgsnis ir prisimerkimas atstoja tūkstančius frazių. Beje, tylėjimas taip pat gali būti prievarta.

„Kai D. norėdavo parodyti, kad jis nepatenkintas manimi, jis pradėdavo mane ignoruoti, – pasakojo psichologei Viktorijai Keilin viena jos klienčių. – Jis tyliai plovėsi rankas, tyliai atsitraukdavo kėdę ir sėsdavosi prie stalo. Lėtai su sadistiniu pasitenkinimu pjaustydavo mėsą, o man atrodydavo, kad jis atpjauna po gabaliuką nuo mano širdies. Baisiausia, kad aš suprasti negalėjau, ką padariau ne taip. O jis paprasčiausi tylėdamas žvelgdavo skersai mane visą vakarą“.

Kai kas nors kalba apie prievartą, iškart prisimename įbaugintų moterų su mėlynėmis paakiuose nuotraukas. Mažai kas sugeba atpažinti nepriekaištingai atrodančioje moteryje tylios, neverbalinės prievartos auką, kuriai mėlynės ir žaizdos lieka sieloje ir širdyje. Tokią moterį išduoda tik akys, kuriose slypi pirmykštė baimė, kuri pasiruošusi bėgti nuo pirmo pavojaus signalo. Tokia moteris visada įsitempusi, akylai stebi, visada jaučiasi pati už viską atsakinga ir kalta.

Kūno kalba gali labai daug pasakyti apie žmogų ir jo ketinimus. Mes iš prigimties mokame ją skaityti. Bet mes nesusimąstome, kokią rolę gestai, mimika ir prisilietimai atlieka mūsų santykiuose, kol partneris neperžengia tam tikros ribos, kai neverbalinis bendravimas virsta prievarta.

Kiek kartų atsisakėte nusipirkti batelius tik todėl, kad jis neaiškiai gūžtelėjo pečiais? Kiek kartų atšaukėte susitikimą su drauge, kai jis išvertė akis? Kiek kartų jautėtės kalta, kai jis sulenkęs nugarą ruošėsi į svečius pas jūsų tėvus?

Panagrinėkime kelis populiariausius neverbalinės prievartos būdus. Žinokite, kad ne visada partneris taip elgiasi sąmoningai. Kartais jį tam skatina jo paties psichologinės traumos ir kompleksai.

Boikotas

Užuot aptaręs problemą ir išsiaiškinęs, jis nepatenkintas nustoja su jumis kalbėtis. Jeigu jūsų tėvai vaikystėje taip elgdavosi, galima neabejoti, kad ir jūs darote tą patį. Galbūt tai yra manipuliacija, o gal vyras paprasčiausiai nežino, kaip susidoroti su savo emocijomis. Pabandykite pirmiausia išsiaiškinti.

Ką daryti? Nepasiduokite manipuliacijoms. Nepradėkite bėgioti aplink partnerį, stengdamosi įtikti, ir jokiu būdu nekaltinkite savęs – bent tol, kol neišsiaiškinote tikrosios konflikto priežasties.

Kai du suaugę žmonės nori kažką išsiaiškinti, jie kalbasi, klausinėja, išsako savo nepasitenkinimą, aptaria jausmus ir emocijas. Tai nelengva, bet to galima išmokti.

Jeigu už boikoto neslypi pikti kėslai ar noras manipuliuoti, tai jį sukelia baimė ir skausmas dėl nesugebėjimo išreikšti savo emocijų. Padėkite jam jas išreikšti, bet neleiskite jam suversti jums atsakomybės. Jo jausmai priklauso tik jam.

Palaikymo stoka, atsiribojimas

Tikriausiai prisimenate paniekinamą nekenčiamos mokytojos žvilgsnį, kai stovėjote prie lentos, nesugebėdama atsakyti į paprastą klausimą, o visa klasė kaip šakalų gauja laukė menkiausio signalo, kad savo juoku sudraskytų jūsų pasaulį į skutelius? Aišku, kad prisimenate. To pamiršti neįmanoma. 

O kai taip pat elgiasi mylimas vyras, būna tikrai baisu. Jis, su kuriuo dalijatės viskuo, kuris žino visas jūsų baimes ir skausmingas vietas, staiga vienu gestu, vienu kreivu šypsniu nubraukia viską, kas jus sieja ir atsiduria priešų pusėje. Tai gali įvykti bet kuriuo momentu.

Ką daryti? Padarykite pertrauką, pasitraukite. Jis turi teisę į savo nuomonę. Nors mes linkusios laikyti partnerius savo dalimi, bet taip nėra. Aptarkite savo jausmus su juo. Paaiškinkite, kad toks elgesys jus žeidžia. Palaikymą galima išreikšti įvairiais būdais, pavyzdžiui, paliesti ranką, apglėbti pečius ar taliją., leisti jums prisiglausti. Išmokykite jį, kaip reikia jus palaikyti.

Pažeminimas išjuokiant, nuvertinimas

Ši psichologinės prievartos formų yra viena skausmingiausių. Vyras bando įteigti jums, jog esate nenormali ir neadekvati, verčia jus abejoti savo jausmais ir reakcijomis. Kad ir kaip keista, šis prievartos būdas taip pat gali būti neverbalinis. Pažemindamas jus partneris siekia tik vieno: išaukštinti save.

Ką daryti? Bėkite nuo tokių santykių, kur partneris manipuliuoja jumis iki tokio masto, kad pati pradedate abejoti savo adekvatumu. Kaip neišprotėti tokiame procese? Rašykite dienoraštį, fotografuokite. Ir pagalvokite, ar verta kuo nors įtikinėti žmogų, kuris verčiau patikės, kad jūs – neprotinga, nei realiai įvertins situaciją. Ar jums to reikia?

Apskritai įvertindamos situaciją, kreipkite dėmesį ir į partnerio mimiką, gestus – jie gali daugiau papasakoti apie jūsų santykius už gražius žodžius ar vaidybą kitų akivaizdoje. Jeigu „savo kailiu“ jaučiate, kad kažkas negerai, tai tikriausiai taip ir yra. Mūsų refleksai yra ištreniruoti subtiliems neverbaliniams signalams pagauti, Būtent todėl santykių viduje dažnai jaučiame tai, ko nemato kiti iš šalies.

Jeigu jūsų partneris yra neverbalinių manipuliacijų meistras, sąmoningai pasistenkite su juo atvirai pasikalbėti ir išsiaiškinti slaptus motyvus. Jeigu suprantate, kad nieko gero iš to neišeis, nutraukite tokius santykius be gailesčio. Kam jums vidinės žaizdos? Jūs ir pati žinote, kad dvasinės žaizdos būna ne mažiau skausmingos už fizines. Mylintis partneris niekada nepažemins savo moters – nei žodžiais, nei veiksmais.

ALFA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder