Kava be kofeino

Bloomberg: Kava be kofeino muša populiarumo rekordus visame pasaulyje

Kava be kofeino ilgą laiką buvo pajuokos ir juokų objektas kavos pramonėje ir už jos ribų. Nepaisant to, ji pamažu tampa vis kokybiškesnė ir populiaresnė.

Kaip rašo "Bloomberg", "Skyquest Technology" prognozuoja, kad kavos be kofeino rinka 2022 m. išaugs nuo 19,5 mlrd. dolerių iki 28,86 mlrd. dolerių dešimtmečio pabaigoje.

Praėjusiais metais "Swiss Water Decaffeinated Coffee" rinkodaros direktorė Erin Reed teigė, kad per pastaruosius penkerius metus kavos be kofeino pardavimų augimas gerokai aplenkė įprastos kavos pardavimus.

Pasak jo, ši tendencija tęsiasi.

Čikagoje įsikūrusios kavos skrudinimo įmonės "Reprise Coffee Roasters" įkūrėjas pažymėjo, kad populiarėjant nealkoholiniams kokteiliams ir mėsainiams be mėsos, kava be kofeino neatrodo tokia keista.

Nauji kavos be kofeino gaminimo būdai

Šis procesas atsirado XX a. pradžioje Brėmene (Vokietija), kai Liudvigas Roselius pastebėjo, kad atsitiktinai jūros vandenyje pamerktos kavos pupelės praranda didžiąją dalį kofeino, tačiau jų skonis lieka nepakitęs.

1906 m. jis užpatentavo procesą, kurio metu kavos pupelės buvo garinamos, kad atsivertų jų poros.

Tuomet jis pradėjo naudoti benzeną (kancerogeną) kaip tirpiklį kofeinui pašalinti ir įkūrė "Kaffee HAG", kad galėtų prekiauti kava be kofeino.

Vėliau benzenas buvo pakeistas kitu kancerogenu - metileno chloridu.

Tokios organizacijos kaip "Clean Label Project" pateikė peticiją Kalifornijos asamblėjai ir FDA, kad uždraustų šią medžiagą, kurią EPA jau buvo uždraudusi naudoti dažų valikliuose.

Nacionalinė kavos asociacija atsisakė tai padaryti, teigdama, kad visi mėginiai, ištirti pagal projektą "Švari etiketė".

Tačiau dar 1930 m. Šveicarijoje buvo sukurtas kofeino šalinimo iš kavos procesas nenaudojant cheminių medžiagų.

Bendrovė "Swiss Water Decaffeinated Coffein Inc." šį metodą ištobulino iki patentuoto proceso, kurio metu žalia kava mirkoma žalios kavos ekstrakte, per kurį išsiskiria ir išfiltruojama 99,9 proc. kofeino.

Kad Jungtinėse Amerikos Valstijose kava būtų laikoma kava be kofeino, turi būti pašalinta 97 proc. kofeino, o Europos Sąjungoje reikalaujama 99,9 proc.

Nors paprastai manoma, kad šveicariškas metodas geriau nei kiti išsaugo kavos skonį, jis yra palyginti brangus.

Žalios kavos kaina padidėja 1-2 doleriais už svarą, jau nekalbant apie kelionės ir laiko sąnaudas, nes kavos be kofeino gamyba vyksta "Swiss Water" gamykloje Deltoje, Britų Kolumbijoje.

Pastaraisiais metais populiarėja kitas procesas, kuriam naudojamas etilacetatas.

Ši cheminė medžiaga gali būti naudojama sintetiniu pavidalu arba gaunama natūraliu būdu, kuris dažnai vadinamas "cukranendrių metodu".

Abiem atvejais pupelės garinamos garuose, kad atsivertų poros, o tada mirkomos tirpale, kuriame yra etilacetato, kuris prieš plaunant prisijungia prie kofeino molekulių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder