Netekome lengvosios atletikos šviesulio

Netekome lengvosios atletikos šviesulio

Klaipėdos sporto bendruomenė gedi - šeštadienį tarptautinės "Gintarinės jūrmylės" varžybų metu, atlikdamas vyr. teisėjo pareigas, netikėtai ant žemės sukniubo ir galimai širdies smūgį patyręs mirė 56-erių žinomas lengvaatlečių treneris, Klaipėdos lengvosios atletikos akademijos vadovas ir įvairių bėgimo varžybų organizatorius Romas Beržinskas.

Pirmieji prie ant žemės sukniubusio vyro pripuolė ir gaivinti ėmė bėgikai, o po keliolikos sekundžių pagalbą treneriui ėmė teikti ir renginyje budėję medikai bei papildomai atvykusi greitosios medicinos pagalbos brigada.

Medikai intensyviai dirbo daugiau nei pusvalandį, tačiau, deja, atgaivinti trenerio nepavyko.

Po tokio skaudaus įvykio "Gintarinės jūrmylės" varžybos buvo nutrauktos. Renginyje dalyvavę apie 800 bėgikų bei kelios dešimtys žiūrovų buvo pakviesti pagerbti ilgametį sporto bendruomenės narį tylos minute, o po to - visi kartu nubėgti simbolinę vieną jūrmylę.

"Vakarų ekspresas" pakalbino ir atsiminimus apie bemaž 30 metų treneriu dirbusį R. Beržinską surinko iš jo auklėtinių ir kitų su juo artimai bendravusių sporto trenerių bei bendražygių.

Auklėtiniams buvo lyg tėtis

"Iki šiol akyse regiu greitosios medicinos automobilį, matau tą vaizdą, kai trenerį kilnoja aukštyn žemyn... Laukiu, laukiu... ir štai ta liūdna žinia... Nesuprantu, kaip iš gyvenimo taip greit pasitraukia tokie geri žmonės", - sunkiai iš jaudulio rinkdama žodžius sakė R. Beržinsko auklėtinė Eglė Krištaponytė. - Kai pati intensyviai sportavau, netekau tikrojo savo tėčio, o dabar to, kurį visuomet tapatinau su tėčiu. Romas Beržinskas - tikrai neeilinis žmogus, o itin charizmatiškas ir įtaigus. Jei ne jis, mano gyvenimas tikrai būtų pasisukęs kita vaga. Romo dėka aš tapau daugkartine čempione, bėgimo trenere, kūno kultūros mokytoja. Romas - autoritetas. Jis niekuomet nėra išskyręs geresnio ar blogesnio sportininko, visi būdavome kaip viena didelė šeima. Jis mums įskiepijo meilę sportui. Iki šiol pamenu jo kadaise mums ištartus žodžius: "Kaip narkomanui reikia dozės, taip jums reikia bėgimo." Taip ir yra. Kiek kartų užaugo, kas kur išsibarstė po pasaulį, bet visi iki šiol juda, sportuoja, galbūt neprofesionaliai, bet su didele meile ir atsidavimu", - pasakojo E. Krištaponytė.

Ji ir kiti jo auklėtiniai, tarp kurių žinomesni - Natalija Piliušina ir Darius Gruzdys, apie savo trenerį atsiliepė labai šiltai.

"Būdavo akimirkų, kai treneris prieš varžybas užrašydavo ant lapelio skaičius, įkišdavo į kišenę tą lapelį ir po varžybų liepdavo perskaityti. Vėliau išsitrauki lapelį ir nustembi, kad tiksliai sutampa net tūkstantosios sekundės. Tarp mūsų ir trenerio ryšys buvo labai stiprus", - atviravo auklėtiniai.

E. Krištaponytė pabrėžė, kad treneris buvo tikras savo srities entuziastas, žiūrintis naudos ne sau, o dirbantis iš širdies dėl kitų gerovės.

"Treneris buvo išvykęs dirbti į Ameriką. Grįžęs į Lietuvą, jis nepasistatė sau namo, o savo auklėtiniams nupirko sportinės aprangos, avalynės. Jis davė mums tai, ko galbūt ne visiems galėjo suteikti tėvai. Štai toks buvo trenerio atsidavimas. Romas visada sakydavo: "Norint tapti čempionu, juo turi būti visur - ir moksluose, ir gyvenime. Tiesiog turi kovoti, įdėti daug darbo, pastangų, viską atlikti iš širdies, kad pasiektum tai, ko trokšti." Jis buvo mūsų vedlys ne tik sporte, bet ir gyvenime", - apie šį pasaulį palikusį trenerį kalbėjo jo auklėtiniai.

Įdiegė technologijas

R. Beržinsko žmona Jolanta - taip pat lengvaatletė, trenerė, o dukra Viltė - Lietuvos gimnastikos čempionė.

"Tai buvo treneris iš didžiosios raidės. Po tokios nelaimės sunku rinkti žodžius", - netvardydama ašarų sakė Jolanta Beržinskienė.

Jai antrino Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos direktorės pavaduotoja Raimonda Murašovienė, šios mokyklos treneris Mindaugas Krakys bei Klaipėdos Sporto ir kūno kultūros skyriaus vyr. specialistas Ignas Pocius.

"Tai buvo savo srities profesionalas, įvairių bėgimo varžybų organizatorius, tarp kurių - miesto krosai, ekomaratonai, daug prisidėjo prie "Gintarinės jūrmylės" varžybų organizavimo, "Vilties bėgimo" atsiradimo. Be to, jis paruošė ir daug įvairaus amžiaus grupių Lietuvos bėgimo čempionų. Gaila, kad toks žmogus iš šio pasaulio išėjo taip anksti. Mums jo labai trūks", - sakė sporto bendruomenės atstovai.

Klaipėdos sporto istorikas ir metraštininkas Algirdas Plungė R. Beržinską įvardijo ne tik kaip puikų trenerį, bet ir kaip vieną iš Klaipėdos lengvosios atletikos šiuolaikinių technologijų diegėjų.

"Romas buvo tas žmogus, kuris nuolat stengėsi, jog per varžybas būtų naudojamos pačios naujausios šiuolaikinės technologijos. Jis pasirūpino tuo, kad visi duomenys iškart būtų perkeliami į kompiuterį, internetą. Būtent už tai per Lietuvos lengvosios atletikos 90-mečio minėjimą Romas buvo pagerbtas ir apdovanotas", - pasakojo A. Plungė.

Jam itin didelį įspūdį paliko tai, kaip R. Beržinskas mokėjo žmones įtikinti sportuoti.

"Į jo organizuojamus ekomaratonus žmonės rinkosi tikrai aktyviai, net žinodami tai, kad dalyvauja be jokių prizų. Jis mokėjo įtikinti, kad reikia bėgti ir taip susilieti su gamta. Bėgimas buvo tiesiog jo kraujuje. Tai buvo tikras bėgimo sporto šviesulys", - pabrėžė A. Plungė.

Reiškiame gilią užuojautą Romu Beržinsko artimiesiems, kolegoms bei visai sporto bendruomenei. Su velionimi bus atsisveikinama nuo spalio 11 dienos (antradienio) 13 val. Šv. Kazimiero gedulo namuose, karstas išnešamas spalio 12 dieną (trečiadienį) 11.30 val. Palaidotas bus Lėbartų kapinėse.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder