Žuvies dienose Klaipėdoje bus siekiama kulinarinio rekordo

Nuo ko prasidėjo Žuvies dienos Klaipėdoje? Nuo Klaipėdos kultūros centro Žvejų rūmai kūrybininkų minčių lietaus, „nulijusio“ dar praėjusį rudenį; nuo idėją iki miesto renginio mastelio išauginusių diskusijų su priekrantės žvejais ir Klaipėdos restoranų bei viešbučių bendruomenės atstovais, galiausiai visiems sutarus, kad suvienijus jėgas galima sukurti šventę, kuri būtų būdinga tik uostamiesčiui – kvepėtų ir jūra, ir žuvimi, iš žiemos snaudulio išjudintų ne tik vietos bendruomenę, bet dar ir svečių prikviestų.

Renginiui pasirinktas laikas – gegužė, kuomet miestas pradeda pasirengimą vasarai. „Žuvies dienos idėją palaikė miesto vadovai ir Žvejų rūmams teko atsakomybė po šios šventės karūna sutelkti uostamiesčio bendruomenės kultūrines iniciatyvas ir skelbti vasaros sezono pradžią. Iš renginių programos, į kurią „suplaukė“ naujos idėjos ir jau tradiciniai renginiai, matyti, jog Klaipėda vasarą šiemet pradeda energingai“,- sako Kultūros centro Žvejų rūmai vadovė Kristina Jakštė. Visiems, kurie planuos aktyvų savaitgalį, ji linki nepamiršti svarbiausiųjų šios šventės dėmenų – miesto jūrinių tradicijų, žuvies ir atidos vieni kitiems, nes į šventinę savaitgalio programą įsilieja ne tik linksmybės, bet ir atjautą kenčiantiems dėl ligų propaguojantys Vilties bėgimo renginiai.

Ant rekordinio ilgio iešmo – perpelė ir žiobriai

Žvejų rūmų komanda žada, kad žuvies kvapais ir skoniais senamiestis vilios nuo penktadienio. Senamiesčio gatvelėse ir dalyje Teatro aikštės išsidėstys skanėstų ir amatų mugės dalyviai. Šventės režisierius Karolis Pronckus sako, kad susiorientuoti, kas ir kur, šįkart neturėtų būti sudėtinga: žuvies ir jos gaminių reikia dairytis Žvejų gatvėje, mėsos – Mėsininkų, kepinių – Kepėjų, Kalvių ir Kurpių gatvėse bei Teatro aikštėje – amatininkų darbų. Mugė senamiesčio erdvėse šurmuliuos nuo penktadienio ryto iki sekmadienio pavakarės.

Na, o didysis šokis apie šiemetį vasaros sezono pradžios simbolį – žuvį – vyks šeštadienį. Rytą šviežios žuvies į miestą atplukdys Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos žvejai. Pasak asociacijos vadovo Mindaugo Rimeikio, žvejų noras, kad miestas prie jūros ir jo šventė kvepėtų žuvimi – šviežia, kepta ar rūkyta ir kad tai, ko Baltijoje prigaudo žvejai, būtų klaipėdiškių meniu dalis. Tad žvejų laimikiu bus prekiaujama Dangės krantinėje priešais laivą „Sūduvis“ nuo 9 iki 11 val.

Žvejų garbei pavadintoje gatvėje šeštadienį reikėtų ieškoti ir šios bendruomenės atstovų paruoštų net dviejų rūšių žuvienių (viena virta iš šamo, kita – iš skirtingų žuvų). Čia bus galima pabandyti patiems išsikepti žuvies kepsnelius ant žarijų.

Šventės „vinis“ – rekordinio, ilgiausio žuvies kepsnio kepimo ant iešmo procesas – prasidės vidurdienį. Šiam iššūkiui ryžosi neseniai susikūrusi Klaipėdos restoranų ir viešbučių asociacija.

Žvejų gatvėje bus išrikiuota ilga kepsninių eilė, ant specialiai šia reikalui pagaminto iešmo bus suverta priekrantės žvejų dovanota žuvis – perpelės ir žiobriai.

Kepimui ant žarijų iš anksto bus paruošta apie 120 kg žuvies. Prognozuojama, kad kepsnys bus matuojamas ir ragaujamas apie 14 val.

Pasak asociacijos valdybos narės Margaritos Alijevos, skanu turėtų būti vien dėl to, jog kepsnys rekordininkas bus pagamintas iš vietos žvejų čia pat, Baltijoje, sugautos žuvies. „Tikimės, jog Žuvies dienos Klaipėdoje taps tradiciniu renginiu ir pritrauks daugiau turistų į uostamiestį“,– viliasi svetingumo verslo bendruomenės atstovė.

Beje, rekordo fiksavimo veiksme planuoja dalyvauti ir knygų apie maisto ruošimą autorė, kulinarinių TV laidų vedėja Beata Nicholson.

Priekrantės žvejų lūkestis, kad šventė ir jos viešnios Beatos Nicholson autoritetas padės perpelei ir žiobriams kulinarijos pasaulyje pelnyti didesnę pagarbą ir šios žuvelės dažniau „svečiuosis“ lietuvių lėkštėse.

Teatro aikštėje – pramogos vaikams, muzika ir šokantis fontanas

Tuos, kas nėra pilvo švenčių gerbėjas, Žvejų rūmų komanda kviečia pasivaikščioti po senamiesčio erdves, kuriose šeštadienį netrūks Gatvės muzikos dienų dalyvių, akis paganyti Teatro aikštėje, kurioje koncentruosis pramogos vaikams ir net suplanuotas Vaikų rankdarbių bei suvenyrų turgelis.

Čia šeštadienį iki vėlumos akį džiugins ir gaivą teiks šokantis bei muzikuojantis fontanas–akvariumas. Daug jūrinio veiksmo Kruizinių laivų terminale priplanavę ir Klaipėdos laivų parado organizatoriai: nuo atvirų laivų denių iki iškilmingų priesaikų ceremonialų.

Šeštadienio renginių programą praturtins Tarptautinės muziejų dienos iniciatyvos, vyksiančios miesto muziejuose, o kulminacinę emociją kurs veiksmas Kuršių mariose – šokantys laivai, naktinis iliuminuotų laivų paradas bei fejerverkas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder