Venų varikozės gydymas - greitas, neskausmingas, garantuotas

Venų varikozės gydymas - greitas, neskausmingas, garantuotas

Kojų kraujotakos sutrikimai, tinimas, išsiplėtusios venos Lietuvoje vargina iki 300 tūkstančių žmonių. Venų varikozė pasireiškia kas ketvirtai moteriai ir kas šeštam vyrui. Kraujagyslių chirurgas - flebologas, gydytojas Arūnas Grinkevičius ragina gydyti ligą kaip galima greičiau, nes negydoma ji progresuoja, komplikuojasi ir atsiveria negyjančomis opomis.

Kas yra venų varikozė ir kokios yra jos atsiradimo priežastys?

Venų varikozė - tai venų vožtuvėlių silpnumo sukelta liga. Polinkis šiai ligai, t.y. venų vožtuvų silpnumas, dažniausiai būna įgimtas ir pasireiškia ne vienam žmogui, o visai šeimai. Venų vožtuvėliai giliosiose ir paviršinėse kojų venose tarnauja lyg "kopėčios", kuriomis kraujas iš pėdų "lipa" į širdį. Žmogui einant, raumenys kojose suspaudžia venas ir kraujas pliūpteli į viršų. Kai vožtuvėliai funkcionuoja nepriekaištingai, šis pliūpsnis nebegrįžta žemyn, bet kai vožtuvėliai neveikia - t.y pasikeičia kraujo tekėjimo kryptis, kraujo į venas priteka per daug, jis užsistovi ir venos ima plėstis, iššoka į odos paviršių ir tada mes pamatome venų mazgus. Pasikeitusi kraujo tekėjimo kryptis kojų venose lemia kojų tinimą, sunkumą, venų sienelių išsiplėtimą, kapiliarų odoje pagausėjimą.

Kodėl venų varikozė liga pasireiškia tik tam tikrame amžiuje, arba tam tikromis aplinkybėmis, pavyzdžiui, nėštumo metu?

Sąlygas venų varikozei pasireikšti sudaro tam tikros aplinkybės: stovimas darbas, viršsvoris, darbas drėgnoje, karštoje aplinkoje. Veninio kraujo tėkmę kojose trikdo ir varikozės vystymąsi skatina ir aukštakulnių batų, ankštų rūbų, veržiančio trikotažo dėvėjimas. Reikia paminėti ir kontraceptikus, kurie pakeičia kraujo krešumo sistemą ir gali greičiau vystytis tokios komplikacijos, kaip tromboflebitai, ar giliųjų venų trombozės. Nėštumo metu augantis vaisius spaudžia moters dubens venas, todėl kraujui iš kojų sunkiau sugrįžti, jam padaroma tarsi užtvanka.

Kaip liga pasireiškia? Kokios stadijos jai būdingos?

Venų varikozė - tai nėra vien tik išsiplėtusios venos. Liga progresuoja ne valandomis ir savaitėmis, bet mėnesiais ir metais. Iš pradžių žmogus gali pajusti abiejų ar vienos kojos tinimą, skausmą. Po to atsiranda estetinė problema - odos paviršiuje pasirodo sutrūkinėję kapiliarai. Tai yra pirmieji požymiai, informuojantys apie kraujotakos sutrikimus. Juos pastebėjus jau reikia pasikonsultuoti su kraujagyslių chirurgu. Specialistas atlikęs echoskopiją, nustatys kokia yra kraujo tekėjimo kryptis, kokia venų vožtuvų būklė ir nustatys ar žmogus turi polinkį, ar jau prasidėjusi liga, kurią reikia gydyti. Antroji ligos stadija - venų "išsivertimas". Paprastai žmonėms po venų iššokimo palengvėja, sumažėja skausmas. Dar vienas iš šios ligos simptomų yra kojų mėšlungis, odos patamsėjimai ties čiurna, pėda, niežulys. Galų gale atsiranda opos, žaizdos, kurios negyja.

Kaip kurioje stadijoje venų varikozė gydoma?

Kuo anksčiau žmogus kreipiasi į specialistą - tuo lengviau galima padėti. Pirmoji pagalba venų varikoze sergančiam ligoniui yra elastinio trikotažo (kompresinių kojinių, pėdkelnių) dėvėjimas. Elastinis trikotažas yra pats geriausias išradimas gydant venų varikozę, jo poveikis efektyvesnis už daugelį vaistų. Spausdamas sergančias kojas elastinis trikotažas padeda kraujui sugrįžti iš apačios į viršų, tai - pagalba sergantiems vožtuvams.

Išsiplėtus kapiliarams taikomas vienas lengvesnių gydymo būdų - estetinė skleroterapija. Tai procedūra, kurios metu į nepageidaujamą kraujagyslę, suleidžiamas medikamentas - sklerozantas ir kapiliarai uždaromi. Šiuo būdu pristabdomas venų varikozės procesas ir pagerinamas estetinis vaizdas.

Jeigu pastebimas venų vožtuvų silpnumas ir kraujo tekėjimo krypties pasikeitimas- jau būtinas gydymas. Šiuo metu taikomas chirurginis arba lazerinis gydymas. Jis taip pat efektyvus ir esant paskutinei ligos stadijai - negyjančiai opai. Po operacijos opa užgyja.

Kokie esminiai skirtumai tarp chirurginio ir lazerinio gydymo?

Atliekant operaciją tradiciniu būdu daromas pjūvis, per kurį paviršinė varikozės pažeista vena užrišama tam tikroje vietoje ir jos kamienas šalinamas specialiu zondu. Venos šalinimo vieta, kurią chirurgas pasirenka, labai svarbi. Nuo jos priklauso, ar po kurio laiko likusioje kraujagyslės dalyje nesusidarys kraujo trombas, ar neatsinaujins varikozinės šakos. Tai geriausiai atlieka kraujagyslių chirurgai.

Taikant lazerinį gydymą odoje padaroma punkcija, per kurią į veną įvedamas specialus kateteris. Per kateterį lazerio spindulio veikiama iš vidaus, pažeista venos dalis susitraukia, užanka ir galiausiai per keletą mėnesių išnyksta.

Operuojant senu būdu - chirurgiškai pjūviai būna didesni, jų daugiau, o šalinant veną zondu, nukenčia aplink ją esantys audiniai, limfagyslės. Tai lemia didesnį pooperacinį skausmą bei kojos patinimą. Paprastai, tokios operacijos atliekamos akluoju būdu, todėl jos metu galima pažeisti šalia venų esančius nervus, kraujagysles. Lazeriu atliekama operacija yra neskausminga ir atliekama be narkozės, be pjūvių ir po jos nelieka randų. Lazerinė operacija yra kontroliuojama echoskopu ir gydytojas mato procesą iš vidaus.

Ar venų varikozė yra išgydoma liga, ar ji gali atsinaujinti ir po operacijos?

Tuomet, kai operuojama buvo pagal senas technologijas, liga atsinaujindavo dažnai, nes jos atlikimo metodika nebuvo tokia kruopšti. Dabar ligos atsinaujinimas pasireiškia tik 1-2 procentams pacientų ir tas atsinaujinimas nebūna pavojingas sveikatai, o tik estetinio pobūdžio. Vis dėlto polinkis sirgti venų varikoze ir po operacijos niekur neišnyksta. Operuojamos tik sergančios venos ir jose venų varikozė jau nepasireikš, tačiau negalime operuoti sveikų venų ir užtikrinti, kad jos nesusirgs. Jeigu moteris po operacijos dar gimdys, o vyras dar 20 metų dirbs stovimą darbą - sveikos venos gali susirgti ir gydymą gali tekti kartoti.

Kokia priežiūra kojoms reikalinga po venų varikozės operacijos?

Po operacijos lazeriu nelieka nei skausmo, nei randų, pacientas gali iš karto sugrįžti į darbą. Mažiausiai mėnesį laiko po operacijos dar būtina dėvėti elastinį trikotažą - vadinamąsias kompresines kojines.

Kompresinės kojinės - venų profilaktikos ir gydymo priemonė

Asta VINCEVIČIENĖ, UAB "Ortopedijos centras" direktorė

Kompresinės kojinės - efektyvi venų ligų profilaktikos ir gydymo priemonė, nes jos suaktyvina kraujotaką venose ir taip pašalina venų plėtimosi priežastį. "Ortopedijos centre" parduodamos kojinės yra pagamintos Vokietijoje, kompresinės terapijos priemonių gamykloje "Medi GmbH &Co. KG". Medi - tai aukščiausios kokybės medicininės kompresinės kojinės, pasižyminčios tikslia laipsniška kompresija, kuri maksimaliai pagerina kraujo apytaką venose.

Kompresinės kojinės yra profilaktinės arba gydomosios. Profilaktinės kompresinės kojinės, fiziologiškai taisyklingai spausdamos kojas, užtikrina optimalią kraujotaką, mažina kojų nuovargį ir tinimą, apsaugo venas nuo papildomo krūvio ir saugo nuo išsiplėtimo. Profilaktines kompresines kojines rekomenduojame mūvėti daug ir ilgai keliaujantiems žmonėms, ypač verslininkams, kadangi ilgai trunkančių nuolatinių kelionių metu sutrinka kraujo apytaka kojose, dėl to didėja nuovargis ir gali progresuoti venų ligos. Tokias kojines labai tinka mūvėti dirbant sėdimą ar stovimą darbą (ofisų, grožio salonų darbuotojoms ir kt.), besilaukiančioms mamytėms, intensyviai sportuojantiems, turintiems viršsvorio, kai kojų venoms tenka papildomas krūvis. Profilaktinės kompresinės kojinės tinka visoms moterims, norinčioms ilgai išsaugoti gražias ir sveikas kojas.

Gydomosios kompresinės kojinės yra naudojamos tiek profilaktiškai padidintą riziką turintiems žmonėms, tiek gydymui, po operacijų.Pačios silpniausios, I klasės, kojinės rekomenduojamos kaip profilaktinė priemonė padidintą venų varikozės riziką turintiems žmonėms. Stipresnės kompresinės klasės (II, III ar IV) kompresinės kojinės yra skiriamos gydytojo.

"Medi GmbH &Co. KG" produkcijos įvairovė leidžia patenkinti skirtingus klientų poreikius, o gydytojams - parinkti tinkamiausią priemonę skirtingoms indikacijoms tiek prieš tiek ir po operacijų. Kompresinės kojinės yra net 7 standartinių dydžių ir yra galimybė kojines pagaminti pagal individualius matmenis.

Atlikus dermatologinius kojinių tyrimus, įrodyta, kad jų dėvėjimas nesukelia jokių nepageidaujamų pasekmių net jautrią odą turintiems pacientams. Šios kojinės nedirgina odos, nes yra numegztos besiūle mezgimo technologija. Gaminant kompresines kojines naudojamas tik poliamidas ir elastanas (nenaudojmas lateksas ar neoprenas), verpaluose esantys sidabro jonai suteikia kojinėms antibakterinių savybių. Bene svarbiausias vokiškų kompresinių kojinių pranašumas yra tai, kad jos atrodo taip pat gražiai, kaip ir įprastos kojinės: permatomos, įvairių madingų spalvų. Vyriškos kojinės yra laimėjusios "IF" produkto dizaino apdovanojimą.

Kraujagyslių chirurgas - flebologas, gydytojas Arūnas Grinkevičius spalio 2 dieną pradeda konsultuoti dėl venų varikozės gydymo Klaipėdoje, "Ortopedijos centre" (Danės g. 9). Registracija tel. (846) 256102.

Užs. nr.182579

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder