Siūloma sudaryti galimybę artimiausiems žmonėms sužinoti apie paciento būklę

Siūloma sudaryti galimybę artimiausiems žmonėms sužinoti apie paciento būklę

Siūloma sudaryti galimybę patiems artimiausiems žmonėms, t. y. paciento tėvams ir pilnamečiams vaikams, sužinoti apie paciento sveikatos būklę tais atvejais, kai pacientas raštiškai nėra įgaliojęs jokio kito asmens.

Tai numatančias Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisas bei Civilinio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narė Rima Baškienė ir kiti parlamentarai.

Įstatymo projektais siūloma numatyti, kad paciento, kuris negali būti laikomas gebančiu protingai vertinti savo interesų, atstovais pagal įstatymą yra sutuoktinis, sugyventinis (partneris), taip pat ir paciento tėvai (įtėviai), pilnamečiai vaikai. Tuo būtų eliminuojama sąlyga, kad paciento atstovais tėvai bei pilnamečiai vaikai gali būti tik tada, kai nėra sutuoktinio ar sugyventinio (partnerio).

Tikimasi, kad, priėmus siūlomus pakeitimus, bus suteikta galimybė tėvams bei pilnamečiams vaikams sužinoti savo vaikų bei tėvų sveikatos būklę ir išvengti šeimose kylančių konfliktų dėl minėtos informacijos suteikimo.

Pasak R. Baškienės, nesutarimai tarp paciento sutuoktinio (sugyventinio, partnerio) ir paciento tėvų (įtėvių), jo pilnamečių vaikų esant dabartiniam teisiniam reguliavimui neretai užkerta kelią patiems artimiausiems žmonėms sužinoti apie paciento sveikatos būklę. "Pvz. motina, tėvas ar pilnamečiai vaikai negali sužinoti informacijos apie komoje esančių ar į avariją patekusių vaikų/tėvų būklę, jei yra paciento sutuoktinis (sugyventinis, partneris) ir pastarasis nesutinka dalintis šia informacija. Manytina, kad toks teisinis reguliavimas nėra sąžiningas paciento tėvų (įtėvių) ir pilnamečių vaikų atžvilgiu, kadangi šie žmonės yra vieni iš artimiausių, kuriems svarbi paciento sveikata", - sako projekto autorė 

Šiuo metu Civilinis kodeksas ir Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas numato, kad paciento, kuris negali būti laikomas gebančiu protingai vertinti savo interesų, atstovu pagal įstatymą yra sutuoktinis, sugyventinis (partneris), o kai jų nėra, - vienas iš paciento tėvų (įtėvių) arba vienas iš pilnamečių vaikų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder