Mokslininkai: savižudybių skaičių galima sumažinti į geriamąjį vandenį įdėjus ličio

Mokslininkai: savižudybių skaičių galima sumažinti į geriamąjį vandenį įdėjus ličio

Savižudybės tampa vis didesne problema išsivysčiusiame pasaulyje. Kai kuriose valstybėse, kaip ir Lietuvoje, kasmet gyvenimą savo noru palieka iki 10 kartų daugiau žmonių, nei yra įvykdoma žmogžudysčių.

Būtent todėl mokslininkai iš Braitono ir Sasekso medicinos mokyklos (BSMS) ir Karališkojo Londono koledžo psichiatrijos, psichologijos ir neuromokslo instituto pabandė surasti būdą netiesiogiai sumažinti šių nelaimių skaičių. Ir tyrėjų surastas atsakymas buvo paprastas – geriamajame vandenyje reikia daugiau ličio.

Portalo Explica.co duomenimis, mokslinis darbas susistemino visus jau atliktus tyrimus iš Austrijos, Graikijos, Italijos, Lietuvos, Jungtinės Karalystės, Japonijos ir JAV, kur buvo lyginamas ličio geriamajame vandenyje kiekis su savižudybės rodikliais 1286 skirtingose šių šalių vietose.

Moksliniame žurnale „British Journal of Psychiatry“ išleistas tyrimas, sujungęs ankstesnių studijų rezultatus, atrado, kad geografinėse vietovėse, kur natūraliai ličio koncentracija vandenyje yra aukštesnė, savižudybių užfiksuojama atitinkamai mažiau.

„Yra tikėtina, kad didesnis ličio kiekis geriamajame vandenyje gali turėti savotišką prieš savižudybes veikiantį efektą ir gali pagerinti visos visuomenės sveikatą. Psichinės sveikatos problemos ir savižudybės daugelyje šalių auga. Pasaulyje nusižudo per 800 tūkst. žmonių kasmet, o 15–24 metų amžiaus grupėje tai yra viena dažniausių mirties priežasčių“, – teigė vienas pagrindinių tyrimo autorių prof. Anjumas Memonas.

Ličio poveikis mūsų psichikai nėra paslaptis – jis, kaip medikamentas, yra naudojamas maniakiniams ir depresiniams epizodams malšinti bei pasižymi nuotaiką raminančiomis savybėmis, taigi gali sumažinti savižudybių skaičių tarp nuotaikų kaitą patiriančių asmenų.

Litis žmonėms taip pat gali gerokai sumažinti impulsyvumo, agresijos, smurto apraiškas.

Litis yra natūralus elementas, kurio įvairiais kiekiais galima rasti daržovėse, grūduose, prieskoniuose ir geriamajame vandenyje. Jo taip pat galima rasti iš esmės visuose akmenyse, todėl, vykstant erozijai, litis patenka ir į paviršinį, požeminį ir galiausiai į geriamąjį vandenį.

Dabar tyrėjai norėtų šį savo tyrimą perkelti į praktinį lygmenį. 

„Kiti mūsų tyrimo žingsniai tikrinant mūsų nusistatytą hipotezę būtų pasirinktų bendruomenių geriamąjį vandenį papildyti ličiu, ypač tose bendruomenėse, kur dažnai pasireiškia psichinių sveikatos problemų, dažnas smurtinis nusikalstamas elgesys, piktnaudžiavimas narkotinėmis medžiagomis ar savižudiškos tendencijos“, – teigė A. Memonas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder