Kūno dalys, apie kurias nieko nežinome

Kūno dalys, apie kurias nieko nežinome

Žmogaus kūnas - atskira visata su savo dėsniais ir paslaptimis. Supažindiname su 8 svarbiomis kūno dalimis, į kurias dažnai nekreipiame jokio dėmesio...

Liežuvio pasaitėlis

Ši maža plėvelinė raukšlė po liežuviu atlieka labai svarbią funkciją: fiksuoja liežuvį burnos ertmėje ir šį organą daro mažiau judrų. Tai savo ruožtu padeda išvengti glosoptozės (atsitiktinio liežuvio nurijimo ir uždusimo). Tai yra ypač svarbu naujagimiams, kurie dar nemoka kontroliuoti visų savo kūno organų.

Anatominė tabokinė

Ištiesus ir patempus nykštį, prie pat jo pagrindo atsiranda trikampė duobutė. Šią kūno dalį medikai vadina anatomine tabokine, nes kadaise žmonės į ją dėdavo uostomąjį tabaką. Per šią vietą eina stipininė arterija ir ją lengva apčiuopti, nors pulsavimas ir nėra labai ryškus. Čia arteriją dengia tik oda ir jungiamasis apvalkalas.

Kramslys ir prieškramslis

Šių mažų išsikišimų ausies kaušelyje pavadinimas kilo iš lotyniško žodžio „tragos“ - ožka (lot. tragus ir antitragus). Kramslys padeda pagauti garsus, sklindančius iš už nugaros, juos sustiprinti ir nustatyti, kur yra jų šaltinis. O prieškramslis daro tą patį, tik su garsais, sklindančiais iš priekio.

Didysis kojos pirštas


Visi žinome, kur jis yra, tačiau dažnai net nesusimąstome, kad būtent šiai kūno daliai evoliucija skyrė svarbiausią funkciją. Būtent dėl ypatingos didžiojo kojos piršto sandaros galime be galo ilgai išlaikyti pusiausvyrą stovėdami. O tai yra vienas svarbių gebėjimų, skiriantis žmogų nuo kitų žinduolių.

Tarpantakis

Lotyniškai - glabella. Galbūt net nenujautėte, kad ši maža kūno dalis tarp antakių yra kaip nors specialiai vadinama. Iš tiesų tarpantakis - nepaprastai svarbi kūno dalis. Būtent čia galite nesunkiai patikrinti, kaip veikia jūsų refleksai. Tiesiog keletą kartų pastuksenkite pirštu tarp antakių. Jeigu jūsų refleksai yra normalūs, pajusite nedidelę įtampą akyse ir norą sumirksėti.

Migdolinės liaukos

Daugeliui vyresnio amžiaus žmonių vaikystėje buvo daryta migdolinių liaukų arba tonzilių šalinimo operacija. Todėl daug kam gali atrodyti, kad jos - visai nesvarbi kūno dalis, rudimentas, panašus į apendiksą. Bet tai yra netiesa. Migdolinės liaukos yra pirmasis barjeras, išskiriantis limfocitus ir taip ginantis organizmą nuo bakterijų ir virusų. Kai dėl tonzilių uždegimo jos yra pašalinamos, žmogaus kūne lieka kitų apsauginių mechanizmų. Bet su tonzilėmis vis dėlto saugiau.

Nagų kutikulės

Žodį „kutikulė“ girdėjo kiekvienas, kas bent kartą gyvenime darėsi manikiūrą. Tai tankus odos sluoksnis, esantis ties nago ir piršto riba. Neretai norintieji pagražinti rankas, odelę tiesiog nupjauna - ir labai rizikuoja. Mat kutikulė turi vieną tikrai svarbią funkciją. Ji apsaugo rankas nuo kenksmingų bakterijų ir mikrobų, kurių yra itin daug šiuolaikiniuose miestuose. Jeigu per mažytėlaitę žaizdelę, atsiradusią nukirpus kutikulę, bakterija pateks į organizmą, vien rankų plovimu neatsipirksite.

Panosės griovelis

Dauguma specialistų sutaria, kad griovelis po nosimi išsivystė jau priešistoriniais laikais, o jo funkcija buvo sustiprinti uoslę. Dabar gera uoslė mums jau nėra tokia svarbi, bet griovelis liko kaip priminimas apie mūsų kilmę. Be to, pagal šios kūno dalies formą galima nustatyti būsimo vaiko ligą jau embriono fazėje. Kai kada netaisyklinga griovelio forma gali rodyti, pavyzdžiui, autizmą.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder