Ką gali padaryti maisto priedai

Ką gali padaryti maisto priedai

Apie maisto priedus, naudojamus maisto pramonėje, sklando daug mitų. Vis dėlto į keletą maisto priedų tikrai verta atkreipti dėmesį, mat kai kurių žmonių sveikatai jie gali turėti neigiamą poveikį.

Pasak specialistų, kai kuriems žmonėms dėl tam tikrų maisto priedų gali pasireikšti alergijos, šalutiniai poveikiai; vaikams - hiperaktyvumas.

Rinkdamiesi maisto produktus atkreipkite dėmesį į sieros dioksidus sulfitus, jie įtraukti į alerginių medžiagų sąrašą, maisto produktų etiketėse vartotojas lengvai gali rasti informaciją, ar produkte yra sulfitų.

Sulfitai dažniausiai naudojami konservuojant.

Jų aptinkama džiovintuose vaisiuose, jų gali būti ir natūraliame vyne.

Jei sulfitai susidaro natūraliai ir jų yra iki 10 mg kilograme, šalutinio poveikio neturėtų būti.

Todėl ženklinant maisto produktus sulfitų nebūtina nurodyti.

Vis dėlto jeigu sulfitų yra daugiau kaip 10 mg kilograme, ženklinti būtina.

Kiti maisto priedai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, dažikliai, didinantys vaikų aktyvumą, ir keletas saldiklių, kurie priskirtini poliolių grupei (turi vidurius laisvinantį poveikį), verta atkreipti dėmesį į saldiklį acesulfamą K.

Yra žymima, kad saldikliai turi vidurius laisvinantį poveikį, tačiau svarbu nepamiršti, kad jie naudojami gaminant mažesnio kaloringumo maistą, be to, jie geriau tinka diabetikams, nes nepadidina kraujyje atitinkamų medžiagų kiekio“, - paaiškino ekspertai.

Kokį maistą rinktis, kad suvartotume kuo mažiau maisto priedų?

Rekomenduojama daugiau rinktis neperdirbtą maistą - vaisius, daržoves, šviežią mėsą ir stengtis daugiau gaminti namie.

Jeigu rinksitės gaminius, kurių natūraliai gamtoje nėra, pavyzdžiui, vyniotinius, įvairių skonių vaflius, tikėtina, kad juose bus daugiau maisto priedų.

Tėvai, perkantys vaikams įvairius skanėstus ir gaiviuosius gėrimus, turėtų atkreipti dėmesį, kokie dažikliai juose naudojami.

Dažikliai E110, E104, E122, E129, E102, E124 paprastai yra gelsvos, oranžinės ar raudonos spalvos. Jie turi neigiamą poveikį vaikų aktyvumui ir dėmesiui.

Ekspertai akcentavo, kad paprastai šie dažikliai, jei jų yra produkto sudėtyje, ženklinant maistą nurodomi papildomu užrašu, kad „gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“.

Specialistai ramina vartotojus, kad maisto priedai naudojami nustatytomis dozėmis, yra net nustatyti specialūs grynumo kriterijai.

Visoje Europos Sąjungoje maisto priedai leidžiami naudoti tokiomis pačiomis dozėmis. Yra daugiau nei 300 leidžiamų naudoti maisto priedų ir tik keletas jų turi šalutinį poveikį.

Aišku, jei žmogus nesilaiko sveikos mitybos principų ir vartoja vieną kategoriją maisto produktų, pavyzdžiui, tuos, kuriuose yra daug poliolių, laisvinančių vidurius, tada patirs šalutinį poveikį, bet apie tai yra įspėjama ženklinant maistą.

Juk įvairi ir subalansuota mityba yra visa ko pagrindas.

Nereikia manyti, kad konservantai yra blogis, jų pagrindinė savybė - apsaugoti vartotojus nuo apsinuodijimo.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder