Baigėsi jubiliejinis Adolfo Krizonio turnyras

Baigėsi jubiliejinis Adolfo Krizonio turnyras

Dešimtojo Klaipėdos teniso veterano Adolfo Krizonio taurės turnyro nugalėtoju tapo Dainius Diržauskas. Jis šalia Skulptūrų parko esančiuose teniso kortuose triumfavo antrus metus paeiliui. Jei ir kitąmet šis klaipėdietis pakils ant aukščiausiojo prizininkų pakylos laiptelio, tuomet jam pereinamoji A. Krizonio taurė atiteks visam laikui.

D. Diržauskas šiemet vykusiame finale rezultatu 6:0, 6:2 nugalėjo Gytautą Aukselį. Trečioji vieta atiteko Mindaugui Lekstučiui, kuris rezultatu 4:6, 6:3, 10:7 įveikė Emilį Baltramonaitį.

Paguodos turnyre triumfavo Giedrius Kirklys.

Tarp dailiosios lyties atstovių geriausia pripažinta Tatjana Štukova. Antrosios vietos laurai atiteko Raisai Jerochinai, trečiosios vietos nusipelnė Audronė Latuškevičiūtė.

Paguodos turnyrą laimėjo Adelė Nemuraitė.

Iš viso A. Krizonio taurės turnyre varžėsi 24 vyrai ir 13 moterų.

Neramu dėl ateities

"Turnyras ir vėl puikiai pavyko - buvo daug gražių ir intriguojamų kovų", - džiaugėsi turnyro organizatorius A. Krizonis.

Daugiau nei du dešimtmečius su teniso rakete nesiskiriantis ir šalia Skulptūrų parko (K. Donelaičio g. 6A) esančių teniso kortų prižiūrėtoju dirbantis 79-erių A. Krizonis teigė jaučiantis nerimą dėl šių kortų ateities.

AMŽIUS - NE RIBA. A. Krizonis net ir sulaukęs 79-erių iš rankų nepaleidžia raketės bei nuolat triumfuoja šalies veteranų čempionatuose.

"Kitąmet baigsis nuomos sutartis. Nežinia, ar šeimininkas pratęs sutartį. Gyvenu tiesiog su baime. Daugiau nei 20 metų kasdien gyvenu tenisu, ir man tai labai svarbu. Nenorėčiau, kad tokioje nuostabioje vietoje išnyktų teniso tradicijos ir išdygtų betoninių namų ar viešbučių kompleksas", - su skausmu širdyje pasakojo A. Krizonis.

Puikus kortų prižiūrėtojas

Aštuntąjį-devintąjį dešimtmečiais šiuose kortuose buvo rengiamos Lietuvos ir net buvusios Tarybų Sąjungos varžybos, treniruotis atvykdavo net TSRS rinktinės nariai.

Kortuose buvo net aštuoni etatiniai darbuotojai, visą parą budėdavo žmonės.

Privatizavus kortus, jie buvo išnuomoti. Nors šeimininkai keitėsi, tačiau kortais, aplinka, patalpomis ir jų remontu rūpinosi nenuilstantis, visų tenisininkų gerbiamas A. Krizonis. Teniso fanatikas nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens kone gyvena kortuose.

Tvirto charakterio ir pelnyto autoriteto A. Krizonis net neįsivaizduoja, kad kortuose galėtų būti netvarka, atidžiai stebi, kaip užimtos aikštelės, maloniai priima panorusius išbandyti save šioje sporto šakoje naujokus.

Ir prieš trejetą metų jis buvo vienas iš iniciatorių įkurti Klaipėdos lauko teniso trenerių federaciją ir atgaivinti kurį laiką apleistus teniso kortus.

Daugkartinis šalies ir tarptautinių veteranų turnyrų čempionas nuolat mynė valdininkų slenksčius, o vėliau dėl lauko teniso mieste paskatinęs kovoti ir kitus trenerius, sulaukė tuometinio Klaipėdos mero Rimanto Taraškevičiaus paramos.

2009 metais Klaipėdos lauko teniso treneriai Juozas Povilaitis, Romanas Revutas, Tomas Butvilas, Damiras Nabijevas, Tatjana Nabijeva, A. Krizonis, Jolanta Romančikienė ir Rolandas Lekstutis susibūrė į Klaipėdos lauko teniso trenerių federaciją ir savo lėšomis ėmėsi tvarkyti teniso kortų teritoriją.

TRENIRUOTĖS. Šalia Skulptūrų parko esančiuose teniso kortuose sezono metu verda gyvenimas - sportuoja ir vos ketverių metukų sulaukę vaikai, ir 80-metį perkopę veteranai.

Patys rinko šiukšles, dažė linijas, lygino dangą, tvarkė tvoras, tarnybinėse patalpose dėjo langus, duris. Taip pat atliko daugybę kitų darbų. Treneriai du mėnesius negailėjo nei savo laiko, nei jėgų, nei lėšų. Darbų buvo atlikta už daugiau nei 60 tūkstančių litų.

Lanko ir 80-mečiai

Skaičiuojama, kad šalia Skulptūrų parko esančiuose lauko teniso kortuose sezono metu treniruojasi maždaug pusė tūkstančio klaipėdiečių.

"Yra vos ketverių metukų sulaukusių vaikų ir veteranų, kurie yra perkopę net 80 metų. Labiausiai stengiamės dėl vaikų, nenorime, kad jie be tikslo šlaistytųsi gatvėmis ir linktų į žalingus įpročius ar nusikaltimus. Juk sportas įskiepija disciplinos, drausmės ir išugdo tvirtą charakterį", - ne kartą teigė Klaipėdos teniso trenerių federacijos prezidentas Darius Galdikas.

Apie A. Krizonį

Vyresnieji sporto mėgėjai A. Krizonį puikiai prisimena kaip nūnai užmirštos sporto šakos - miestučių sporto meistrą.

"Kai subyrėjo Tarybų sąjunga, tuomet ir išnyko miestučių žaidimas. Vėliau pasinėriau į teniso sportą. Dar per savo gyvenimą 22 metus teko dirbti mėsos kombinate ir 10 metų plaukioti į jūrą. Stengiuosi kuo daugiau judėti ir aktyviai gyventi. Energijos dar tikrai turiu į valias, - kalbėjo 79-erių vyriškis, kuris iki šiol aktyviai žaidžia tenisą ir dar sugeba iškovoti skambių pergalių veteranų čempionatuose.

- Dėsiu visas pastangas, kad IX pasaulio lietuvių sporto žaidynėse, vyksiančiose 2013 metų birželio 27-30 dienomis Klaipėdoje, būtų įtrauktos tenisininkų, kuriems per 75 metai, varžybos. Tuomet Klaipėdai medalį tikrai iškovočiau, tik bijau pasakyti, kurios spalvos", - pabrėžė teniso entuziastas.

 

 

 

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder