Šventojoje Jonines švęs dvi dienas

Šventojoje Jonines švęs dvi dienas

Prie didžiausio vandens telkinio - prie jūros - Jonines švęsti - smagiausia, nes Joninių šventė Šventojoje šurmuliuos net dvi dienas - birželio 22 ir 23-iąją ir joje nebus žiūrovų, visi taps šventės dalyviais.

Pasak šventę organizuojančios Palangos kultūros ir jaunimo centro vadovės Vitos Petrauskienės, pagrindiniai Joninių šventės Šventojoje akcentai bus senųjų amatų mugė, edukacijos, žaidimai ir varžytuvės, koncertinė programa ir tradicinės apeigos, burtai, ritualai, susiję su vandeniu, ugnimi ir žolynais.

"Mugė - būtina kiekvienoje šventėje, žmonės jos laukia ir mėgsta apsipirkti. Šiais metais Joninių šventės mugėje išskirtinis dėmesys skirtas amatininkams, kurie gamina sertifikuotus tautinio paveldo produktus, ypač susijusius su Joninių tematika, su žolynais", - sakė V. Petrauskienė.

VIEŠNIA. Žolynų paslaptis šventės dalyviams atskleis žolininkė Adelė Karaliūnaitė.

Anot pašnekovės, vienas reikšmingiausių šiųmetės šventės akcentų bus įvairios edukacijos. "Šventės viešnia žolinininkė Adelė Karaliūnaitė atskleis žolynų paslaptis, tautodailininkai mokins pinti įvairius dalykus iš žolynų ir vytelių, žvakių gamintojai pamokys lieti žvakes, taip pat bus galima atsispausti ekoprintą. Visos eduacijos nemokamos, tinkamos tiek suaugusiesiems, tiek vaikams", - kalbėjo V. Petrauskienė.

Lietuvos tautodailininkų ir amatininkų kermošius vyks Jūros gatvėje. Toje pačioje gatvėje, prieš bažnyčią esančioje pievelėje, vyks edukacijos. O Jūros gatvės ir Prieplaukos gatvės sankirtoje įsikurs aktyvi šventės zona, kurioje šurmuliuos pramoginiai, sportiniai ir tradiciniai Joninių žaidimai bei varžytuvės, kurios turėtų ypač patikti šeimoms su vaikais.

Azartiško veiksmo nestigs ir Šventosios upėje - čia vyks tradicinės "Vikingų" laivų varžybos su rytinėmis treniruotėmis ir smagiomis varžybomis, kurios startuos nuo Beždžionių tilto.

Sekmadienį Joninių linksmybės tęsis su šventine programa "Joninių nakties belaukiant". Jūros ir Prieplaukos gatvių sankirtoje šventės dalyviai bus vaišinami žolynų arbata, vyks vainikų pynimas, burtai, liaudiški žaidimai, koncertas.

V. Petrauskienė kviečia šią dieną visus į šventę ateiti ne tuščiomis, o su puokšte lauko ar darželio gėlių vainikams pinti. "Dabar toks nuostabus laikas, kai turime daug žiedų ir gamtoje ir savo darželyje. Dalinkimės jais", - ragino pašnekovė ir prasitarė, kad ypatingieji ąžuolo vainikai bus skirti į renginį susirinkusiesiems Jonams ir Janinoms.

"Ąžuolo vainikus piname ir dovanojame mes, Palangos kultūros ir jaunimo centro darbuotojai. Žinome, kad ąžuolo vainikai labai nudžiugina Jonus ir Janinas", - sakė V. Petrauksienė.

Joninių šventės Šventojoje kulminacija - teatrališkosios grupės "Antikvariniai Kašpirovskio dantys" pasirodymas, po kurio renginys tęsis prie Šventosios upės žiočių. Skambės muzika, degs laužas, Šventosios upe su didžiausiais norais ir svajonėmis bus plukdomi Joninių vainikai, paslapčių kupiną trumpiausią vasaros naktį paskelbs fejerverkas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder