Palangą puoselėjusiam valdininkui - teismo malonė

Palangą puoselėjusiam valdininkui - teismo malonė

Buvęs "Palangos komunalinio ūkio" direktorius Konstantinas Skierus buvo išteisintas dėl jam mestų kaltinimų apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu. Paaiškėjo, jog Palangoje gerbiamas valdininkas, dirbdamas Savivaldybei priklausančioje įmonėje, sukosi tarsi savo ūkyje, tačiau ne savo naudai - už darbininkų suteiktas paslaugas bendrovė gaudavo miesto puoselėjimui reikalingų gėlių, akmenų ir juodžemio.

Palangos apylinkės teismo nagrinėtoje byloje K. Skierus buvo kaltinimas bandymu nuslėpti informaciją apie komunalinio ūkio darbuotojų suteiktas paslaugas fiziniams asmenims, už kurias ūkis oficialiai negavo jokių pajamų.

Be to, jis kaltintas tuo, kad 2014 metų vasarą net keturis kartus darbuotojus pasiuntė tvarkyti jo sodybos. Sudėjus šiuos "nusikaltimus" suskaičiuota, kad K. Skierus savo vadovaujamai įmonei padarė maždaug 2 tūkst. litų žalą.

Per apklausą K. Skierus kaltės nepripažino ir nesutiko su tyrėjų teiginiais, jog jis siekė nuslėpti informaciją. Esą apie šiuos darbus ir tai, kaip už juos atsidėkojama, bendrovės vadovai žinojo. Tai net būdavo aptariama per rytinius pasitarimus.

Pasirodo, jog kiekvienąsyk už įvairius darbus buvo atsiskaitoma, tačiau ne vadovo, o bendrovės naudai. Darbininkams apgenėjus vieno asmens medžius jis davė gėlių daigų Palangos gėlynams apsodinti. Už komunalininkų atvežtą smėlį (jis buvo kasamas iš valomo upelio) ir kitas paslaugas bendrovė mainais gavo akmenų ir juodžemio. Kitam asmeniui bendrovės darbininkai vežė statybinių atliekų keliukui sutvarkyti - šitaip esą buvo sutaupyti 700 litų, kuriuos būtų reikėję sumokėti šiukšlių tvarkytojams.

Nors tokie mainai oficialiai neužfiksuoti (dėl nedidelės vertės), K. Skieraus teigimu, taip buvo elgiamasi ūkiškai ir tai jokios finansinės žalos bendrovei neatnešė.

Beje, siekiant įrodyti, kad bendrovės darbuotojus K. Skierus išnaudojo savo sodybai tvarkyti, buvo pasitelktos seklių pajėgos - sodybą stebėjo pareigūnai, buvo klausomasi vadovo ir pavaldinių pokalbių. Nustatytas faktas, kad du "Palangos komunalinio ūkio" darbuotojai keturis kartus lankėsi K. Skieraus sodyboje - ten pjovė žolę ir dirbo kitus ūkio darbus.

"Tačiau jie tvirtino, kad pagalba buvo teikiama po to, kai liudytojai buvo įvykdę savo tiesiogines darbines funkcijas, t. y. po darbo valandų, nes jų darbo valandos visada negali būti siejamos su darbo laiku nuo 7.30 iki 16.30 val., kadangi darbo laikas priklauso nuo įvairių faktorių - oro sąlygų, būtinų atlikti darbų apimties, metų laiko, gamtos stichijų. Todėl, esant būtinumui, dažnai darbą pradeda ir 4-5 val. ryto, tad ir darbo diena užbaigiama anksčiau", - rašoma nutartyje.

Tiesa, šie teiginiai liko neįrodyti, nes tabeliuose bendrovės darbuotojai žymėdavo tik darbo sutartyse nurodytą darbo laiką, neatsižvelgdami į realų darbininkų darbo laiką.

Teismas K. Skierų pripažino kaltu dėl neįformintų mainų ir padarytų nuostolių bendrovei, kai darbuotojai neva darbo metu tvarkė jo sodybą. Visgi buvusį vadovą nuo baudžiamosios atsakomybės nuspręsta atleisti dėl nusikaltimo mažareikšmiškumo. Tokį sprendimą lėmė ir tai, kad K. Skierus jau buvo atlyginęs palyginti nedidelę, apie 575 eurus siekiančią žalą.

Pats K. Skierus "Vakarų ekspresui" tvirtino labai besidžiaugiantis tokiu sprendimu.

"Esu patenkintas ir sunku ką nors daugiau pakomentuoti. Nemalonu, kad reikėjo dvejus metus tampytis. Bet šiandien tokiu sprendimu džiaugiuosi", - sakė šiuo metu "Palangos komunalinio ūkio" direktoriaus pavaduotoju dirbantis vyras.

Šį nuosprendį per 20 dienų dar galima skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder