Palanga planuoja naują aikštę

Palanga planuoja naują aikštę

Iš Palangos centro į miesto pakraštį iškėlus autobusų stotį, senosios vietoje planuojama įrengti naują turistų traukos centrą. Jau šį pavasarį turėtų būti pradėti naujos kurorto aikštės projektavimo darbai.

Palangos politikai nori, kad naujojoje aikštėje prie Turizmo informacijos centro (TIC) įsikurtų tautodailininkai, o žiemą veiktų dirbtinio ledo čiuožykla, būtų įrengtas kalėdinis miestelis. Svarstoma, kad ateityje į šią vietą galėtų persikelti šiuo metu prie Jono Basanavičiaus ir Vytauto gatvės kampo suvenyrais prekiaujantys palangiškiai.

Garažų nebus

Dar prieš pastatant ir atidarant naująją Palangos autobusų stotį kurorte sklandė įvairiausių gandų, kas gi bus senosios vietoje. Mat nemenkas sklypas su pastatais yra pačiame centre, o tai - gardus kąsnelis verslininkams. Kalbėta, kad ten išdygs viešbutis, naujas prekybos centras, kotedžai arba daugiaaukštė automobilių stovėjimo aikštelė.

Naujosios aikštės vizualizacija. / LŽ archyvo nuotrauka

Tačiau aiškėja, kad kurorto valdžia turi planų įrengti naują aikštę. Anot Palangos mero Šarūno Vaitkaus, politikų užsakymu jau sukurta preliminari šios vietos rekonstrukcijos vizualizacija. „Ta vieta nebus atiduota nei prekybos centrui, nei automobilių stovėjimo aikštelei. Norime, kad suformuotoje aikštėje įsikurtų tautinius amatus puoselėjantys prekybininkai, ten nebūtų jokio kičo ar kiniškų prekių. Sukurtume naują amatų ir prekybos zoną“, - LŽ sakė jis.

Laikinai Palangos miesto savivaldybės administracijai vadovaujantis Bronius Martinkus informavo, kad ketinimų minėtoje vietoje statyti dviejų trijų aukštų atvirą mašinų stovėjimo garažą vis dėlto būta, tačiau šių planų atsisakyta. „Juk tam ir iškėlėme autobusų stotį iš miesto centro, kad jame būtų sumažinta oro tarša“, - sakė jis.

Tad pagal naujausius, bet dar nei miesto tarybos, nei jos komitetų nepatvirtintus planus autobusų stoties vieta bus skirta visuomenei ir turistams.

Išplėstų TIC

„Norime iškloti tą vietą tokiomis pačiomis trinkelėmis, kokiomis yra išklota centrinė aikštė su fontanu. Tai būtų tos aikštės tęsinys. Vasarą naujojoje aikštėje pastatytuose gražiuose, vienoduose paviljonuose prekiautų tautodailininkai, amatininkai. O žiemą planuojama įrengti dirbtinio ledo čiuožyklą, pastatyti šventinius, kalėdinius namelius, kuriuose būtų siūloma karšto vyno ir užkandžių. Šie planai kol kas yra tik teoriniai, oficialių sprendimų nėra“, - dėstė B. Martinkus.

Naujosios aikštės vizualizacija. / LŽ archyvo nuotrauka

LŽ duomenimis, dirbtinio ledo čiuožykla, veikianti net ir esant pliusinei oro temperatūrai, gali kainuoti apie 30 tūkst. eurų.

„Svarstome, kaip geriau panaudoti ir buvusios stoties pastatą. Dabar dalyje jo įsikūręs TIC, tad dalį atsilaisvinusių patalpų galbūt atiduotume šiai įstaigai. Kitą dalį patalpų, kur buvo autobusų kasos, - privataus apgyvendinimo sektoriaus atstovams. Jie galėtų ten turėti savo bazę, reklamuoti paslaugas, o ir Palangos svečiams būtų patogu vienoje vietoje gauti visą informaciją apie nakvynės galimybes. Vietoj miestelio gėda buvusio mokamo viešojo tualeto planuojama įrengti tvarkingą ir nemokamą“, - pasakojo Š. Vaitkus.

Perkeltų prekeivius

Apie naujos aikštės planus paklaustas Palangos tarybos Statybos ir miesto ūkio komiteto pirmininkas Julius Tomas Žulkus atskleidė ir kitokių detalių. „Galbūt suvenyrų prekeivius būtų tikslinga ateityje iškeldinti iš Vytauto ir J. Basanavičiaus gatvių kampo“, - svarstė politikas.

Esą tai padarius nuo Rąžės tilto atsivertų J. Basanavičiaus gatvės ir paties upelio panorama. „Dabar prekybininkų paviljonai užgožia vaizdą. Be to, ne itin estetiškai atrodo ir pačios prekybos vietos. Naujojoje aikštėje būtų įrengti vienodo stiliaus, tvarkingi nauji paviljonai“, - dėstė J. T. Žulkus.

Tačiau tokie planai gali nepatikti patiems suvenyrų pardavinėtojams. „Daug metų čia prekiaujame gintaru, suvenyrais, žmonės yra įpratę mus čia rasti. Nemanau, kad gerai būtų mus iškeldinti“, - LŽ teigė prekiautoja gintaru.

Palangos meras ramino, kad senojoje vietoje prekiaujantieji suvenyrais tikrai bus bent iki 2017-ųjų. „Pernai jie su merija pasirašė trejų metų sutartį dėl prekybos būtent ten, kur ir prekiauja. Tačiau ateityje gal jie patys norės persikelti į naująją aikštę“, - svarstė jis.

LŽ duomenimis, kurorto valdžia užsimojo ne tik iškeldinti prekeivius, bet ir leisti nugriauti sovietinį betoninį pastatą, esantį J. Basanavičiaus g. 2. Puošnios gatvės vaizdą darkančiame griozde įsikūrusi nedidelė mugė. Jo vietoje svarstoma leisti verslininkams statyti viešbutį.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder