Moksleiviai vežami pažeidžiant taisykles

Moksleiviai vežami pažeidžiant taisykles

Nepaisant Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimų, dalis moksleivių Klaipėdos apskrityje į mokyklas ir atgal namo keliauja ne taip saugiai, kaip būtų galima.

Žinia, nuo lapkričio 1 d. įsigaliojo KET pakeitimai, kuriais patikslinti ir papildyti mokyklinių autobusų ženklinimo reikalavimai. Nustatyta, jog mokykliniai autobusiukai turi būti ženklinami įspėjamosiomis mirksinčiomis šviesomis.

Tačiau realybė kitokia - dar ir dabar ne vienas mokyklinis autobusiukas yra be privalomų oranžinių žibintų.

Prieš kurį laiką Klaipėdos apskrityje policija net buvo surengusi reidą, kurio metu tikrinta, kaip laikomasi naujųjų reikalavimų.

"Paaiškėjo, kad autobusiukų, važinėjančių be specialiųjų žibintų, yra labai daug. Tiesa, reido metu jų vairuotojų dar nebaudėme, tik perspėjome. Tačiau netolimoje ateityje, galbūt sausį, rengsime dar vieną patikrinimą, kaip laikomasi naujųjų KET reikalavimų. Tuomet neliks nieko kito, kaip skirti baudas", - sakė Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis.

Vieni iš policininkų "aukų" gali būti uostamiesčio mokyklinių autobusiukų vairuotojai - negalutiniais duomenimis, nė vienas iš kelias švietimo ir ugdymo įstaigas Klaipėdoje aptarnaujančių mikroautobusų dar neturi oranžinių švyturėlių.

"Iš pradžių manėme, kad Švietimo ir mokslo ministerija centralizuotai pirks tuos švyturėlius, tačiau taip neatsitiko. Nurodymus dėl KET reikalavimų įgyvendinimo mokykloms davėme, tačiau tai nėra pigus dalykas. Kolegos domėjosi, paaiškėjo, kad komplektas tokių žibintų kainuoja 2 tūkstančius litų ir daugiau. Miesto biudžete tam nėra lėšų, be to, reikia skelbti ilgai trunkančius viešuosius pirkimus.

Pačios mokyklos gali savarankiškai įsigyti tuos žibintus, tačiau neturi pinigų. Tikimės, švyturėliai ant autobusiukų atsiras Klaipėdos biudžete atsiradus reikalingų pinigų", - sakė uostamiesčio savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė, nenorėjusi įvardinti datos, nuo kada miesto moksleiviai į mokyklas bus vežami laikantis taisyklių.

Algirdą Petravičių, Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėją, kiek nustebino klaipėdiečių pateikiami skaičiai ir požiūris.

"Rajono Tarybai parašėme raštą ir paprašėme skirti pinigų oranžiniams švyturėliams. Pinigus gavome, ir mokyklos, kaip asignavimų valdytojos, pačios savarankiškai įsigijo nuo 900 iki 1 300 litų kainavusią įrangą ir ją dar lapkričio mėnesį, per moksleivių atostogas, susimontavo. Visi mūsų mokykliniai autobusiukai privalomus švyturėlius jau turi", - sakė A. Petravičius.

Nauji reikalavimai

Nuo lapkričio 1 d. ant mokyklinio autobuso stogo keturiuose kampuose turi būti įrengtos papildomos įspėjamosios mirksinčios oranžinės šviesos, kurios įjungiamos tik mokinių įlaipinimo (išlaipinimo) metu ir turi mirkčioti paeiliui kairiajame ir dešiniajame transporto priemonės šonuose. Du žibintai turi būti įrengti mokyklinio autobuso priekinėje dalyje ir du - mokyklinio autobuso galinėje dalyje.
Reikalaujama, kad visi žibintai būtų sertifikuoti ir paženklinti pagal Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos taisykles.
Kitų transporto priemonių vairuotojai, artėdami prie sustojusios transporto priemonės su vaikų vežimo skiriamaisiais ženklais ir įjungta avarine šviesos signalizacija ar prie sustojusio mokyklinio autobuso su įjungtomis įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis, privalo sulėtinti greitį, prireikus - ir sustoti, kad praleistų vaikus ir juos lydintį asmenį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder