Valstybės įmonių veikėjams įstatymai negalioja

Valstybės įmonių veikėjams įstatymai negalioja

Po „Vakaro žinių“ publikacijos apie Kelių eismo taisykles pažeidinėjančius sostinės keleivių kontrolierius praėjus porai savaičių niekas nepasikeitė. Tai neturėtų stebinti, mat net pati policija nesutaria, ar toks paprastas dalykas kaip kelio ženklo „Įvažiuoti draudžiama“ nepaisymas yra pažeidimas, ar ne.

Greičiausiai pažeidė

Sakoma: nepričiuptas - ne vagis. Pasirodo, sostinės gatvėse ši liaudies išmintis negalioja. „Vakaro žinių“ žurnalistams prieš dvi savaites į Policijos departamentą nusiuntus nuotrauką, kurioje mūsų skaitytojas užfiksavo, kaip Vilniaus keleivių kontrolės autobusiukas stovi kieme, į kurį įvažiuoti draudžia ženklas, buvo gautas pažadas, kad nuotrauka bus perduota Vilniaus vyriausiajam komisariatui.

„Keleivių kontrolei priklausanti transporto priemonė privalo vadovautis visomis Kelių eismo taisyklių nuostatomis, todėl šios rūšies transporto priemonėms nėra suteikta teisė pažeidinėti kelio ženklų ir ženklinimo reikalavimų. Nurodytu atveju ši transporto priemonė galbūt pažeidė Kelių eismo taisyklių 8 punkto reikalavimus“, - teigė Policijos departamento atstovė Lina Nemeikaitė, pažadėjusi nuotrauką perduoti Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybai.

Vis dėlto nepažeidė

Praėjus porai savaičių, o situacijai sostinės keliuose taip ir nepasikeitus, t. y. keleivių kontrolę vykdantys autobusiukai stovi, kur stovėję, „Vakaro žinių“ žurnalistai pasiteiravo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Administracinės veiklos skyriaus viršininko Egidijaus Tučio, ar taip sunku pažaboti prasižengėlius. Pareigūnas pasipiktino, esą vandens stiklinėje keliama audra, mat niekas jokių taisyklių nepažeidė.

„Specialiųjų transporto priemonių su įjungtais oranžiniais žybčiojančiais švyturėliais vairuotojai, dirbdami kelyje, gali nepaisyti kelio ženklų, išskyrus didžiausią greičio ribojimą ir pirmumo ženklus, tokius kaip „duokite kelią“, „pagrindinis kelias“ ir t. t. O jie (keleivių kontrolės autobusiukas - red. past.) geltonus švyturėlius turėjo ir dirbo kelyje. Tad apie ką galima šnekėti?“ - leido suprasti pareigūnas, kad švyturėliais lygiomis teisėmis su policija ir greitąja medicinos pagalba gali naudotis ir kontrolieriai.

Necivilizuota sistema

Tuo tarpu Kelių policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius „Vakaro žinioms“ paaiškino, kad švyturėliai keleivių kontrolės neįgalina naudotis tomis pačiomis teisėmis kaip kitas specialusis transportas.

„Niekam nėra suteikta privilegija pažeisti Kelių eismo taisykles, išskyrus specialiąsias transporto priemones. Keleivių kontrolę vykdančios transporto priemonės nėra niekuo išskirtinės. Švyturėliai jiems neleidžia važiuoti, kur nori“, - tikino Kelių policijos eismo priežiūros tarnybos vadas. G.Aliksandravičius pridūrė, kad keleivių kontrolės autobusiukai iš esmės kelyje sukelia ir daugiau chaoso. „Ne mūsų problema, kad savivalda neranda kitų būdų, kaip su baudžiamaisiais būriais siaubti autobusus ir troleibusus.

Mes nieko nesugebam civilizuotai daryti. Reikia mero klausti, kodėl buvo sukurtas toks padalinys, kodėl buvo skirtos transporto priemonės, kurios stovi stotelėse ir trukdo tam pačiam visuomeniniam transportui“, - piktinosi Kelių policijos eismo priežiūros tarnybos viršininkas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder