Referendumo dėl dvigubos pilietybės klausimas išbrauktas iš darbotvarkės

Referendumo dėl dvigubos pilietybės klausimas išbrauktas iš darbotvarkės

Liberalų sąjūdžio siūlymas per kitų metų Seimo rinkimus rengti privalomąjį referendumą dėl dvigubos pilietybės išbrauktas iš ketvirtadienio posėdžio darbotvarkės.

Tokį sprendimą priėmė seniūnų sueiga, nes Seimo kanceliarijos Teisės departamentas pateikė pastabų dėl pateikto dokumento formos.

Pasak Liberalų sąjūdžio vadovo Eligijaus Masiulio, seniūnų sueigoje nutarta, kad patikslintas projektas bus teikiamas artimiausiame Seimo posėdyje.

„Klausimas yra ypač svarbus Lietuvai ir mūsų piliečiams – būtų apmaudu, jei dėl įvairių biurokratinių niuansų pamestume esmę. Jei Seimo nutarimą šįkart iš tiesų atsisakyta svarstyti tik dėl techninių reikalavimų ir už to neslypi jokie politiniai motyvai, esame pasirengę pakoreguoti projektą ir atsižvelgti į pastabas“, – BNS sakė E.Masiulis.

Referendumo tekste siūloma negaliojančia pripažinti Konstitucijos 12 straipsnio antrąją dalį, kuri numato, kad niekas, išskyrus įstatymo numatytus atvejus, negali būti Lietuvos ir kitos valstybės piliečiu.

Šiuo metu dviguba pilietybė leidžiama tik tiems piliečiams, kurie išvyko iš Lietuvos okupacijos laikotarpiu, ir jų palikuonims, tačiau nėra suteikiama išvykusiems po nepriklausomybės atkūrimo.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad iš esmės išplėsti dvigubos pilietybės galimybę reikalinga Konstitucijos pataisa, o ji gali būti priimta tik referendumu.

Liberalizavimo šalininkai teigia, kad dvigubą pilietybę būtina įteisinti, siekiant išlaikyti emigrantų ryšius su Lietuva ir atsižvelgiant į globalizacijos tendencijas.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder