Prezidentė pasirašė Teismų įstatymo pataisas: teisėjų reputaciją vertins ir visuomenės atstovai

Prezidentė pasirašė Teismų įstatymo pataisas: teisėjų reputaciją vertins ir visuomenės atstovai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Seimo priimtas Teismų įstatymo pataisas. Prezidentės iniciatyva parengtomis pataisomis nuo šiol į Teisėjų garbės teismo sudėtį įtraukti ir visuomenės atstovai, kurie dalyvaus svarstant teisėjų reputacijos klausimus.

Šalies vadovės teigimu, visuomenės atstovų dalyvavimas Teisėjų garbės teisme prisidės prie teismų sistemos skaidrumo, užtikrins nuomonių įvairovę bei objektyvų sprendimų priėmimą sprendžiant teisėjų elgesio klausimus. Teisėjų garbės teismas nagrinėja teisėjų padarytus nusižengimus ir skiria jiems drausmines nuobaudas.

Įstatyme numatoma, kad Teisėjų garbės teismą sudarys dešimt narių, iš kurių šeši būtų teisėjai ir keturi nepriekaištingos reputacijos visuomenės atstovai. Tai sudarys sąlygas į Teisėjų garbės teismą skirti visuomeninių organizacijų, žiniasklaidos, mokslo ir kitų organizacijų atstovus. Iki šiol į Teisėjų garbės teismą buvo skiriami tik teisėjai.

Teisėjų garbės teismas buvo vienintelė teisėjų savivaldos institucija, į kurios veiklą nebuvo įtraukti visuomenės atstovai. Nepriklausomi atstovai dalyvauja Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos, Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos bei Teisėjų etikos ir drausmės komisijos veikloje.

Priimtomis pataisomis sprendžiama praktikoje dažnai iškylanti Teisėjų garbės teismo kvorumo problema, dėl ko būna vilkinamas drausmės bylų nagrinėjimas. Nustatyta, kad Teisėjų garbės teismo posėdis bus teisėtas, jeigu jame dalyvaus ne mažiau kaip šeši, o ne septyni Teisėjų garbės teismo nariai ir iš jų bent vienas visuomenės atstovas. Teisėjų garbės teismo narys, turintis kitą nuomonę dėl priimamo Teisėjų garbės teismo sprendimo, turės teisę ją išdėstyti raštu kaip atskirąją nuomonę. Ši atskiroji nuomonė skelbiant Teisėjų garbės teismo sprendimą nebus skaitoma, bet pridedama prie bylos ir kartu su sprendimu paskelbiama atskiroje Nacionalinės teismų administracijos interneto tinklalapio skiltyje.

Taip pat išplėstas subjektų, galinčių skųsti Teisėjų garbės teismo sprendimą, ratas, šią teisę suteikiant ir Teisėjų etikos ir drausmės komisijai bei vidinį teismų administravimą ir teismų administracinės veiklos priežiūrą atliekantiems subjektams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder