Ignalinos atominės elektrinės uždarymo kaina - 2,6 mlrd. eurų

Ignalinos atominės elektrinės uždarymo kaina - 2,6 mlrd. eurų

Energetikos ministerijai atnaujinus Galutinį Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo planą (GENP), paaiškėjo, kad objekto uždarymui reikės bent 2,6 milijardo eurų, o jo uždarymo terminas pratęsiamas devyneriems metams.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius aiškina, kad atominės elektrinės uždarymo projektas pabrango dėl ne vienerius metus užsitęsusių ginčų su generaline projekto rangove Rusijos kapitalo Vokietijos bendrove "Nukem Technologies".

"Niekas nebuvo įvertinęs, kad ketverius metus nebuvo vykdomi jokie darbai. (...) Tie 4-5 metai nevykdytų darbų, savaime suprantama, padidino kaštus ir pabrangino objektą, nes kiekvieni metai kainuoja tam tikrus pinigus", - pirmadienį po Vyriausybės posėdžio žiniasklaidai sakė Premjeras.

Pirminiame, 2005 m. priimtame, GENP iki 2029 m. elektrinės uždarymui buvo numatyta skirti 1,24 mlrd. eurų.

Atnaujintame GENP numatyta nauja darbų užbaigimo data - 2038 m. Iki to laiko IAE teritorija turės būti pritaikyta kitai ūkinei veiklai. Teigiama, kad ankstesnis 2029 m. terminas nebus pasiektas, nes vėluoja laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1) projektas, dėl kurio keisis ir kuro iškrovimo iš reaktoriaus bei baseinų grafikai. Praktinių duomenų ir patirties stoka pristabdė radioaktyvių atliekų tvarkymo įrenginių ir laikinųjų saugyklų eksploatavimo pradžią.

ELTA primena, kad pirmasis IAE blokas buvo sustabdytas 2004 m. gruodžio 31 d., o antrasis - paskutiniąją 2009 m. dieną.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder