Apeliacinis teismas išteisino "darbiečius"

Apeliacinis teismas išteisino "darbiečius"

Darbo partijos įkūrėjas ir neformalus lyderis europarlamentaras Viktoras Uspaskichas išteisintas dėl apgaulingos buhalterijos apskaitos tvarkymo, pirmadienį paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas.

Išteisinta ir buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė bei parlamentaras Vytautas Gapšys.

Tačiau nuteistieji atsipirks kelias dešimtis tūkstančių sieksiančiomis eurų baudomis.

Teismo nuosprendžio išklausyti pirmadienį atvyko tik M. Liutkevičienė. Tuo tarpu, kaip nurodė V. Uspaskicho advokatas Algirdas Miškinis, jo ginamasis gydosi užsienyje. V. Gapšys yra komandiruotėje Niujorke.

Nuteistųjų atvyko palaikyti gausus būrys Darbo partijos narių bei šalininkų.

Šis teismo sprendimas dar galės būti apskųstas Aukščiausiajam Teismui, bet nuosprendis jau įsiteisėja.

ELTA primena, kad Lietuvos apeliacinis teismas savo sprendimą šioje byloje paskelbė po daugiau nei dvejų metų nagrinėjimo.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija, kurią sudaro jai pirmininkaujanti teisėja Violeta Ražinskaitė ir teisėjai Albinas Bielskis ir Svajūnas Knizleris, šią baudžiamąją bylą nagrinėjo nuo 2013 m. rudens.

ELTA primena, kad Darbo partijos įkūrėjas ir neformalus lyderis europarlamentaras V. Uspaskichas 2013 m. žemesnės instancijos - Vilniaus apygardos teismo - sprendimu pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingai vykdomos partijos buhalterinės apskaitos tvarkymo, jam skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V. Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų pasiųsta trejiems metams, jos byla šiuo metu yra atskirta. Buvusiai partijos finansininkei M. Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui V. Gapšiui - 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą Darbo partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji, kaip juridinis asmuo, baigėsi įvykdžius reorganizaciją.

V. Uspaskichas ir jo įkurta Darbo partija teisiami už tai, kad nuslėpė 24 mln. litų (6,95 mln. eurų) pajamų, 23 mln. litų (6,66 mln. eurų) išlaidų ir nesumokėjo valstybei 4 mln. litų (1,16 mln. eurų) mokesčių.

Pirmos instancijos teismo sprendimą buvo apskundę abi pusės. Nuteistieji prašė juos išteisinti ir teigė, kad tai - politinė byla, prokurorai siūlė griežtinti bausmes. Prokuroras siūlė Apeliaciniam teismui griežtinti bausmes ir nuteisti Darbo partijos įkūrėją V. Uspaskichą šešerių metų laisvės atėmimo bausme, parlamentarui V. Gapšiui skirti pusantrų metų bausmę jos vykdymą atidedant dvejiems metams, M. Liutkevičienei - vienerių metų bausmę, vykdymą atidedant dvejiems metams.

Darbo partijai siūlyta skirti apie 376 tūkst. eurų baudą.

Ikiteisminis tyrimas dėl Darbo partijos buhalterinės apskaitos baigtas 2007 metų pabaigoje, byla teismui perduota 2008-ųjų balandį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder