Antroji D.Grybauskaitės kadencija: vilčių netrūksta

Antroji D.Grybauskaitės kadencija: vilčių netrūksta

Šiandien antrą prezidentės kadenciją pradėsianti eiti Dalia Grybauskaitė vakar paskelbė, ką jai pavyko nuveikti einant šalies vadovės pareigas 2009-2014 m.

Ta proga "Vakarų ekspresas" pasiteiravo miestelėnų, kaip jie vertina D. Grybauskaitės darbus ir ko iš jos tikisi per ateinančius penkerius metus.

Vytautas

Protinga moteris. Visi iki tol buvę prezidentai buvo vyrai, bet jie nesitvarkė taip, kaip ji. Prezidentė turi tokią griežtą ranką, kad tie, kurie pas ją ateina, nors ir šypsosi, matosi, kad jos bijo. Dalia Grybauskaitė sakė, kad per pirmąją kadenciją nespės padaryti to, ko ji nori. Tikiu, kad per ateinančius penkerius metus ji atkurs ekonominę gerovę.
 

Alfonsas

Tiesą sakant, aš jokiuose rinkimuose nebedalyvauju dėl keleto priežasčių - ir tingiu, ir "bardakas", ir niekas nesikeičia. Nelabai domiuosi politika, man labiau krepšinis rūpi.

 

Rimantas

Praėjusią prezidentės kadenciją vertinu teigiamai, o ateinančią, tikiuosi, kad tvarka bus - kyšininkavimo turi nelikti.

 

Ilona

Manau, kad tauta išsirinko stabilumą. Šiuo metu mūsų valstybei Ukrainos padėtis ar kitokia sumaištis nereikalinga. Dalią Grybauskaitę ir būsimą jos kadenciją vertinu teigiamai.

 

Osvaldas

Žmogus dirba savo darbą, tačiau jos vadovavimas yra keistas. Kodėl mes, būdami tokie maži, taip dažnai išsišokame tarp dviejų didelių politinių jėgų - Rusijos ir Vakarų? Manyčiau, mes turėtume daugiau palaikyti draugišką poziciją su abiem pusėmis. Reikėtų užimti neutralesnę poziciją.

Jonas

Nors jos vykdomą užsienio politiką vertinu kiek silpniau, bendrai aš ją vertinu gerai. Tikiuosi, kad Lietuvoje bus daugiau teisingumo - tuo tikėti leidžia pirmosios kadencijos metu įvykdytos teisingumo reformos.

 

Jadvyga

Dalia Grybauskaitė - puiki moteris, labai gerai tvarkosi. Sunku prognozuoti ateitį, tačiau manau, kad reikalai pakryps į gerąją pusę.

 

Kalbino Aušra JURGAUSKAITĖ

Ištraukos iš prezidentės ataskaitos

Pateikta 60 įstatymų projektų, 41 įstatymas grąžintas Seimui svarstyti pakartotinai, pateikti 4 paklausimai Konstituciniam Teismui, atleisti 106 teisėjai (15 iš jų už teisėjo vardo pažeminimą, 1 teisėjui sustabdyti įgaliojimai), atsakyta į 22 291 šalies gyventojo laišką (duomenys iki 2014 07 07).
Prezidentei inicijavus Šilumos ūkio įstatymo pataisas ir panaikinus monopolistų dirbtinai kuriamas kliūtis, atsirado pirmieji nepriklausomi šilumos gamintojai didžiuosiuose Lietuvos miestuose.
Prezidentė inicijavo Civilinio kodekso pataisos, kuriomis namų administratoriai atskirti nuo komunalinių paslaugų teikėjų.
Prezidentės veto Atliekų tvarkymo įstatymui užkirto kelią monopolio įsigalėjimui ir piktnaudžiavimui kainomis atliekų ir sąvartynų tvarkymo versle.
Prezidentė inicijavo Konkurencijos įstatymo pataisas. Už dirbtinai keliamas kainas ir nesąžiningus kartelinius susitarimus - baudos ir įmonių vadovams, pailginti sankcijų skyrimo senaties terminai. Per dvejus metus Konkurencijos taryba skyrė 80,3 mln. litų baudų - tai dvigubai daugiau nei per visą šios institucijos gyvavimo laikotarpį. Vartotojai apsaugoti nuo 186 mln. litų nuostolių.
Prezidentės inicijuotomis Konkurencijos įstatymo pataisomis pakeisti Konkurencijos tarybos veiklos prioritetai leidžia pirmenybę teikti didžiausią žalą vartotojams darančių neteisėtų susitarimų tyrimams.
Priėmus prezidentės inicijuotas Akcinių bendrovių įstatymo pataisas verslininkai negali sau išsimokėti tantjemų, jeigu nesumoka mokesčių valstybei.
Prezidentė neleido skaidyti valstybinės žemės valdymo kaimo vietovėse ir miestuose.
Prezidentei vetavus Miškų įstatymo pataisas, užkirstas kelias masinėms statyboms miškuose.
Prezidentės iniciatyva priimtos Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisos. Pensininkai, vaikai ir neįgalieji gali nemokamai žvejoti visuose šalies vandens telkiniuose.
Prezidentei vetavus Žuvininkystės įstatymo pataisas, užtikrinta teisinga pusiausvyra tarp žvejų mėgėjų ir verslinės žvejybos atstovų interesų.
Prezidentės reikalavimu atkurtos sumažintos pensijos. Nuo 2014 m. pabaigos pradedamas sumažintų pensijų kompensavimas.
Krizės metu prezidentės reikalavimu įvesta neliečiama socialinių išmokų riba (650 litų ir mažesnių pensijų neleista mažinti).
Neleista motinystės išmokų sumažinti atgaline data. Respublikos prezidentė 2009 m. vetavo Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą dėl motinystės išmokų sumažinimo.
Prezidentei remiant priimtos Darbo kodekso pataisos ir pradėta taikyti ikiteisminė individualių darbo ginčų sprendimo tvarka, kai darbdavių organizacijų ir profesinių sąjungų deleguoti atstovai kartu su darbo inspektoriais kvalifikuotai ir greitai sprendžia darbo ginčus.
Prezidentei vetavus Energetikos įstatymo pataisas, užtikrinta, kad elektros ir šilumos kainas vartotojams nustatytų nepriklausomi specialistai, o ne politikai.
Įsigaliojus prezidentės inicijuotoms Baudžiamojo kodekso pataisoms, nuo 2010 m. baudžiamojon atsakomybėn traukiami didelės vertės turtu disponuojantys asmenys, negalintys įgyto turto pagrįsti teisėtomis pajamomis. Teismams jau perduota daugiau nei 30 baudžiamųjų bylų, iš viso pradėti 159 ikiteisminiai tyrimai. Teisėsaugos nustatyta neteisėto praturtėjimo vertė - daugiau kaip 11 mln. litų.
Prezidentės iniciatyva įteisintas išplėstinis turto konfiskavimas - nusikalstamais būdais sukaupto turto negalės išgelbėti nei draugai, nei giminės.
Prezidentės iniciatyva į asmenų, tikrinamų dėl neteisėto praturtėjimo, sąrašą įtraukti ir politikai.
Prezidentės iniciatyva parengtos ir priimtos Įmonių bankroto įstatymo pataisos užkerta kelią korupcijai parenkant bankroto administratorius - šis procesas vyks automatizuotai, naudojant kompiuterinę atrankos programą.
Prezidentės iniciatyva, įkūrus Policijos departamento Imuniteto tarnybą ir vykdant visiškos netolerancijos korupcijai politiką, per trejus metus nustatyta per 150 korumpuotų ar aplaidžiai dirbančių pareigūnų.
Prezidentės inicijuotos Baudžiamojo proceso kodekso pataisos leidžia taikyti anonimiškumą ir apie korupcinius nusikaltimus pranešusiems asmenims, jeigu tai reikalinga jų darbo, tarnybos, verslo ar kitiems teisėtiems interesams apsaugoti.
Prezidentės inicijuotomis Viešųjų pirkimų įstatymo pataisomis įvesta prevencinė neskelbiamų derybų ir vidaus sandorių kontrolė.
Po prezidentės iniciatyva priimtų Viešųjų pirkimų įstatymo pataisų privaloma viešai skelbti informaciją apie visus be išimties viešuosius pirkimus, jų laimėtojus ir sudaromas sutartis.
Prezidentė inicijavo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisas - visuomenei suteikta teisė gauti informaciją apie viešajame sektoriuje dirbančius asmenis.
Prezidentės iniciatyva penkiskart padidintos piniginės baudos už kontrabandą ir kitus ekonominius, finansinius nusikaltimus (už nesunkius nusikaltimus - iki 65 tūkst. litų, už apysunkius - iki 130 tūkst. litų, už sunkius - iki 195 tūkst. litų).
Įsigaliojus prezidentės inicijuotoms Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisoms, prasidėjo vadovų kaita gydymo įstaigose.
Prezidentės iniciatyva priimtomis Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pataisomis užtikrintas skaidrus partijų finansavimas ir uždrausta partijas finansuoti juridiniams asmenims.
Prezidentė vetavo Seimo priimtą Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimo įstatymą - užtikrinti aukščiausi viešumo reikalavimai politinių partijų veikloje ir užkirstas kelias neskaidriam politinių partijų lėšų panaudojimui.
Prezidentė vetavo Teritorijų administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pataisas - neleista smulkinti savivaldybių, jose steigti naujų merų etatų ir švaistyti mokesčių mokėtojų pinigų.
Prezidentės inicijuotomis Baudžiamojo kodekso pataisomis du kartus padidinta laisvės atėmimo bausmė už rinkėjų papirkinėjimą, o baudžiamoji atsakomybė taikoma ir rinkėjų papirkinėjimo organizatoriams bei partijoms.
Medžioklės įstatymo ir jį lydinčiųjų įstatymų veto užtikrino įstatymų leidybos procedūros vykdymą griežtai laikantis Konstitucijoje ir Seimo statute nustatytų demokratinių ir teisinių procedūrų.
Prezidentės iniciatyva pakeitus Teismų įstatymą, visuomenės atstovai plačiau įtraukiami į teismų veiklą - dalyvauja teisėjų atrankoje, veiklos vertinime, egzaminavime, nusiskundimų dėl teisėjų etikos svarstyme ir teisėjų veiklos tyrimuose, taip pat drausmės bylų nagrinėjime.
Prezidentės iniciatyva visuomenės atstovai pirmą kartą įtraukti į visas prokuratūroje veikiančias komisijas (egzaminų, atrankos, vyriausiųjų prokurorų atrankos, atestacijos ir etikos komisijas).
Prezidentei kreipusis į Konstitucinį Teismą, užtikrintos generalinio prokuroro nepriklausomumo garantijos.
Prezidentei pateikus Baudžiamojo kodekso pataisas ir remiant Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, šiems nusikaltimams senatis netaikoma, o juos padarę asmenys gali būti pripažinti įtariamaisiais ir persekiojami iki gyvos galvos. Sausio 13-osios byloje įtariamaisiais pripažinti 79 asmenys.
Medininkų žudynių užsakovai ir vykdytojai bus persekiojami iki gyvos galvos. Prezidentės inicijuotos Baudžiamojo kodekso pataisos leido šiuos nusikaltimus iš smurtinių perkvalifikuoti į nusikaltimus žmogiškumui, netaikyti senaties ir bylas perduoti teismui nepaisant to, kad įtariamieji slapstosi užsienyje.
Prezidentei remiant KGB dokumentai pradėti viešai skelbti visuomenei.
Prezidentės iniciatyva prailginti senaties terminai ir pakeistos senaties skaičiavimo taisyklės sumažino galimybes išvengti teisingumo.
Prezidentės iniciatyva įteisintos platesnės rašytinio proceso galimybės baudžiamajame procese ir administraciniuose teismuose.
Prezidentės iniciatyva teiktos ir priimtos Baudžiamojo proceso kodekso pataisos apribos galimų pertraukų tarp teismo posėdžių ir bylų atidėjimų trukmę, įteisinti realūs instrumentai baudžiamųjų bylų vilkinimui ir advokatų piktnaudžiavimui pažaboti.
Prezidentės inicijuotos Baudžiamojo proceso kodekso pataisos užtikrina, kad aukštesniųjų teismų sprendimai dėl suėmimo būtų priimami kolegialiai, o ne vieno teisėjo.
Prezidentės inicijuotos Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisos - žiniasklaidos laisvės ir žurnalisto informacijos šaltinio apsaugos garantas.
Prezidentės iniciatyva sugriežtintos bausmės už nusikaltimus prieš vaikus - nusikaltėliams už mažamečio tvirkinimą panaikinta galimybė atsipirkti bauda.
Prezidentės iniciatyva priimtas Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas.
Prezidentės iniciatyva parengtas ir pirmą kartą Nepriklausomos Lietuvos istorijoje priimtas Nevyriausybinių organizacijų (NVO) įstatymas.
Prezidentės inicijuotomis Sveikatos sistemos įstatymo pataisomis sudaryta galimybė NVO (taip pat ir psichologinę pagalbą teikiančioms nevyriausybinėms organizacijoms) teikti sveikatos gerinimo paslaugas ir gauti joms finansavimą iš valstybės biudžeto.
Sudarytos galimybės NVO plačiai pristatyti savo labdaringą veiklą. Jau ketverius metus Prezidentūroje vykstančioje NVO mugėje savanoriškus projektus ir labdaringą veiklą pristato beveik 50 nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenių iš visos Lietuvos.
Prezidentės pastangomis priimtas Savanoriškos veiklos įstatymas.
Į studijų finansavimą įtraukti ir darbdaviai. Prezidentės pastangomis patvirtinta studijų tikslinio finansavimo tvarka.
Prezidentės iniciatyva Lietuvoje paspartintas investavimas į 5 mokslo-verslo slėnius ir inovatyvias veiklas.
Prezidentės iniciatyva priimta Švietimo įstatymo nuostata, įpareigojanti tobulinant mokyklų tinklą švietimo įstaigų steigėjui tartis su mokyklų bendruomene.
Prezidentės iniciatyva sugriežtinta leidimų išdavimo tvarka užsienio švietimo įstaigoms veikti Lietuvoje.
Pirmą kartą per 20 metų parengtos ir patvirtintos prezidentės teiktos ilgalaikės Lietuvos kultūros politikos kaitos gairės.
Prezidentės iniciatyva buvo sukurta Nacionalinė literatūros programa.
Prezidentės iniciatyva pirmą kartą ES struktūrinių fondų lėšos bus skirtos ir kultūros projektams finansuoti.
Prezidentės iniciatyva įtvirtintas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas periodiniams spaudos leidiniams.
Prezidentės inicijuota akcija "Knygų Kalėdos" pasklido po visą Lietuvą. Per trejus metus buvo padovanota 82 tūkst. naujų knygų šalies bibliotekoms.
Prezidentės inicijuota patriotiškumą skatinanti akcija "Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją švęsk išradingai" per dvejus metus jau sulaukė daugiau nei 500 idėjų, kaip išradingai paminėti svarbias šaliai šventes. Prezidentės iniciatyva minint Vasario 16-ąją kiekvienais metais atliekamas naujas, specialiai šiai progai sukurtas lietuvių kompozitoriaus kūrinys.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder