„Baltų šventadieniai“ apie gyvosios istorijos festivalį ir tradicinių šokių stovyklą

„Baltų šventadieniai“ apie gyvosios istorijos festivalį ir tradicinių šokių stovyklą

Šalia tradicinių kalendorinių ir šeimos švenčių Lietuvoje organizuojami įvairūs festivaliai, kurių metu atkreipiamas dėmesys į baltų kultūrai svarbius įvykius. Šie metai Lietuvoje paskelbti Žemaitijos metais, todėl, pirmiausia, kviečiame į Lietuvos vakarinę dalį, kur šią vasarą netoli Kartenos miestelio šurmuliavo gyvosios istorijos festivalis „Kuršių genties vartus pravėrus“. 

Laidos stop kadras

Kartenos piliakalnio papėdėje, vaizdingame Minijos slėnyje dvi dienas dūzgė šventė. Mes joje lankėmės antrąją dieną: sutikome juostų rišėjų, medžio drožėjų, vieną iš festivalio organizatorių, Salantų regioninio parko direkcijos direktorių Modestą Šečkų, smagų folkloro ansamblio „Šateike“ kolektyvą, stipriuolius, rungtyniavusius virvės traukimo varžybose, žemaitį multiinstrumentalistą, kompozitorių Saulių Petreikį ir jo grupę, besikaunančius kariūnus, rikiuojamus senovės baltų kovos brolijos „Vilkatlakai“ viršaičio Arūno Bugvilionio, ir daugybę gerai nusiteikusių žiūrovų.

Laidos stop kadras

O seniau šiose žemėse vyko nuožmios kovos ir, pasirodo, apie tai pasakojama išlikusioje legendoje. 25-oje serijos „Lietuvos valsčiai“ monografijoje „Kartena“ archeologas Julius Kanarskas rašo: „Viena legenda byloja, kad piliakalnį supylę su švedais ir rusais kariavę žemaičiai. Tų kovų metu atsiradęs ir Kartenos vardas. Esą kartą žemaičių pulti atskubėjo net dvi kariuomenės – švedų ir rusų. Nesutardami, kam priklauso pirmumo teisė pulti pilį, jie Minijos slėnyje susikovė tarpusavyje. Nuo pilies kuorų stebėdamas vingyje įsiplieskusį mūšį, žemaičių vadas sušukęs savo pavaldiniams: „Veizėkiet, karė tenaa“ („Žiūrėkite, karas tenai“). Nuo to laiko ši vietovė vadinama Kartena.“

Laidos stop kadras 

Laida apie gyvosios istorijos festivalį bus rodoma šį sekmadienį 9 val., kartojama spalio 7 d. (pirmadienį) 9 val., 8 d. (antradienį) 12.30  val. ir 11 d. (penktadienį) 14.25 val. per Balticum TV .

Kitoje laidoje, po savaitės, pabuvosime Lietuvos rytuose, Švenčionių rajone prie Pailgio ežero vykusioje 16-oje tarptautinėje tradicinių šokių vasaros stovykloje. Ją surengė Lietuvos etninės kultūros draugijos Tradicinių šokių klubas. Bendravome su draugijos pirmininke, etnomuzikologe dr. Dalia Urbanavičiene, šokių mokytoju Daumantu Čepuliu ir stovyklautojais, kurie domisi lietuvių tradicijomis ir papročiais, mokydamiesi šokti senovinius lietuvių liaudies šokius. Nors didžioji lietuvių liaudies šokių dalis skirta pasilinksminimams, tačiau yra apeiginių ratelių ir šokių,  siejamų su kalendorinėmis šventėmis, darbo ir vestuvių apeigomis.

 

Alkas.lt nuotr.

Laida apie 16-ąją tarptautinę tradicinių šokių vasaros stovyklą bus rodoma spalio 13 d. (sekmadienį) 9 val., kartojama 14 d. (pirmadienį) 9 val., 15 d. (antradienį) 11.30 val. ir 18 d. (penktadienį) 14.45 val. per Balticum TV. 

Laidas parengė režisierė Nijolė Jačėnienė, filmavo ir montavo Jonas Tumasonis, tekstus skaitė Sigutis Jačėnas. Dėkojame už pagalbą renginių organizatoriams ir dalyviams, Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui, Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, informaciniams partneriams dienraščiui „Vakarų ekspresas“ ir interneto portalui Alkas.lt.  VšĮ „Vieno aktoriaus teatro“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder