Nacionalinio Kauno dramos teatro spektakliai kvies klaipėdiečius nubraukti juoko ir širdgėlos ašarą

Nacionalinio Kauno dramos teatro spektakliai kvies klaipėdiečius nubraukti juoko ir širdgėlos ašarą

Balandžio 29 ir 30 dienomis Nacionalinis Kauno dramos teatras atvyksta į po rekonstrukcijos atsinaujinusį Klaipėdos dramos teatrą, pristatydamas Mažosios Lietuvos metraštininkės I. Simonaitytės romano „Aukštujų Šimonių likimas“ inscenizaciją „Gentis“, muzikinį spektaklį visai šeimai „Kiškis pabėgėlis“ ir prancūzų autorių komediją „Tegyvuoja Bušonas!”. Publika turėtų pasiruošti nubraukti juoko ir širdgėlos ašarą.

I.Simonaitytės romano „Aukštujų Šimonių likimas“ inscenizacija

Spektaklis „Gentis“ – tai literatūros klasikės Ievos Simonaitytės romano „Aukštujų Šimonių likimas“ pirmoji inscenizacija teatro scenoje. Įdomu, kad Mažosios Lietuvos kronika virto spektakliu Kauno teatre, apkeliavo daugelį Lietuvos miestų ir miestelių, kol pagaliau pasieks Klaipėdą. Režisierius A. Jankevičius pasirinko pavadinimą „Gentis“, nes spektaklyje keliami bendrystės, šeimos, tradicijų ir vertybių klausimai. Rožės Šimonytės (akt. Inga Mikutavičiūtė) lūpomis pasakojama jaudinanti istorija apie Šimonių giminę, ją išdraskiusį pavydą ir nepakantumą. Istorijos liudininkė Rožė susitinka savo tėvus Urtę (Gabrielė Aničaitė) ir Miką (Aleksandras Kleinas), senelius – Krizą ( akt. Kęstutis Povilaitis) ir Ilžę ( akt. Jūratė Onaitytė). Ji sugrįžta į tą dieną, kai brolis iš pavydo pražudė brolio Šimonio gyvenimą ugnies liepsnose, mato meilės svaigulio apakintą mamą. Tai jaudinantis ir atpažįstamas pasakojimas, nes kiekvieno žmogaus likimas yra sąlygojamas kitų žmonių poelgių. „Mylėti yra menas, o mylėti ir atjausti – didelė vertybė, “ – primena spektaklio režisierius A. Jankevičius.

Vaikams ir tėveliams – nuotaikinga pasaka apie emigraciją

Pagal Liudviko Jakimavičiaus knygelę „Lapė ir kaliošai“ sukurtas spektaklis „Kiškis pabėgėlis“ (inscenizacijos autorė ir režisierė – Agnė Sunklodaitė) – žaisminga valanda visai šeimai, nes aktoriai bendrauja su žiūrovais, čia pat scenoje virsta skirtingais personažais ir daug dainuoja. Linksmas ir spalvingas spektaklis vaikams suprantama kalba primena apie rimtą šių dienų realiją – emigraciją ir meilę gimtiesiems namams. Spektaklio herojus kiškis Bernadetas ( akt. Aleksandras Kleinas) priverstinai emigruoja iš gimto miško į Vilnių. Sutikęs likimo draugų ir patyręs begalę nuotykių, jis nusprendžia grįžti ten, kur geriausia...

Humoristinė istorija apie ES projektų lėšų įsisavinimą

Užtenka piktintis vietinės politikos absurdiškumu ir Europos Sąjungos paramos keistenybėmis – pagaliau iš viso to pasijuokime! Prancūzų komedijos meistrų, aktoriaus Jeano Dellaso ir dramaturgo Gérald‘o Sibleyro pjesėje „Tegyvuoja Bušonas!“ be galo šmaikščiai pažvelgiama į Europos Sąjungos paramos įsisavinimo gudrybes. Kokių tik diplomatinių ir biurokratinių fokusų nesigriebia Bušono meras, kad išgelbėtų savo kaimelį nuo išnykimo! Tikrasis Bušonas (pranc. bouchon – „kamštis") – kaimelis Pikardijoje. Per 2006 m. gyventojų surašymą jame registruota 150 gyventojų... Tačiau spektaklis ne apie jį. Bušono (lietuviškai galėtume vadinti Kamštenu) meras Žakas ( akt. Ričardas Vitkaitis) kaip įmanydamas gudrauja ir vagia Europos Sąjungos teikiamą paramą. Padedamas ištikimos sekretorės Odetės ( akt. Vilija Grigaitytė) ir brolio Nikolia ( akt.Dainius Svobonas), jis bando kamšyti vis didėjančias finansines miestelio skyles. Viskas klostosi puikiai, kol į jų atkampią gyvenvietę atvyksta Europos Sąjungos valdininkas Roberas Flapi ( akt. Artūras Sužiedėlis). ES parama, nepriklausomybės paskelbimas, karas, paliaubos – spektaklyje vyksta visi įmanomi politiniai pokyčiai ir diplomatinės gudrybės, kad tik gyvuotų Bušonas. Puikus aktorių humoristinis kvartetas ir aktuali tema pamario gyventojams!

Balandžio 29 dieną 18:30 Jean Dell ir Gérald Sibleyras „Tegyvuoja Bušonas!“ (Didžiojoje scenoje)

Balandžio 30 dieną 12 val. „Kiškis pabėgėlis“ ( Mažoje salėje), 18:00 val. „Gentis“ (Didžiojoje scenoje). Bilietų galima įsigyti Klaipėdos dramos teatro kasoje, TIKETOS kasose ir www.tiketa.lt

Nacionalinio Kauno dramos teatro gastrolės Klaipėdos dramos teatre

2016 m. balandžio 29 d. 18:30 val.

Komedija

Jean Dell ir Gérald Sibleyras

TEGYVUOJA BUŠONAS!

Vienos dalies komedija

Režisierius – Ričardas Vitkaitis

Scenografė – Neringa Keršulytė

Kompozitorius – Antanas Jasenka

Iš prancūzų kalbos vertė Akvilė Melkūnaitė

Vaidina: Dainius Svobonas, Ričardas Vitkaitis, Vilija Grigaitytė, Artūras Sužiedėlis

Bilietų kainos – 7, 9 Eur

Užtenka piktintis vietinės politikos absurdiškumu ir Europos Sąjungos paramos keistenybėmis – pagaliau iš viso to pasijuokime!

Prancūzų komedijos meistrų, aktoriaus Jeano Dellaso ir dramaturgo Gérald‘o Sibleyro pjesėje be galo šmaikščiai pažvelgiama į Europos Sąjungos paramos įsisavinimo gudrybes. Kokių tik diplomatinių ir biurokratinių fokusų nesigriebia Bušono meras, kad išgelbėtų savo kaimelį nuo išnykimo!

Tikrasis Bušonas (pranc. bouchon – „kamštis") – kaimelis Pikardijoje. Per 2006 m. gyventojų surašymą jame registruota 150 gyventojų... Tačiau spektaklis ne apie jį. Bušono (lietuviškai galėtume vadinti Kamštenu) meras Žakas kaip įmanydamas gudrauja ir vagia Europos Sąjungos teikiamą paramą. Padedamas ištikimos sekretorės Odetės ir brolio Nikolia, jis bando kamšyti vis didėjančias finansines miestelio skyles. Viskas klostosi puikiai, kol į jų atkampią gyvenvietę atvyksta Europos Sąjungos valdininkas Roberas Flapi. ES parama, nepriklausomybės paskelbimas, karas, paliaubos – spektaklyje vyksta visi įmanomi politiniai pokyčiai ir diplomatinės gudrybės, kad tik gyvuotų Bušonas.

PREMJERA – 2010 m. gruodžio 28, 30, 31 d.

Bilietų nuoroda http://www.tiketa.lt/LT/Purchase/4644/70354

2016 m. balandžio 30 d. 12 val.

KIŠKIS PABĖGĖLIS

Pagal Liudviko Jakimavičiaus knygelę „Lapė ir kaliošai“

Muzikinis spektaklis vaikams nuo 2 metų

Trukmė – 1 val.

Inscenizacijos autorė ir režisierė – Agnė Sunklodaitė

Scenografė – Ramunė Skrebūnaitė

Kompozitorius – Deividas Gnedinas

Vaidina: Gabrielė Aničaitė/Ugnė Žirgulė, Saulius Čiučelis/Aleksandras Kleinas, Inga Mikutavičiūtė/Neringa Nekrašiūtė, Henrikas Savickis/Ridas Žirgulis, Artūras Sužiedėlis.

Bilieto kaina – 4 Eur

Linksmas ir žaismingas spektaklis apie rimtą dalyką – emigraciją ir meilę gimtiesiems namams. Spektaklio herojus kiškis, kaip sakydavo mūsų senoliai, išėjo laimės ieškoti. Nesvarbu – kur. Svarbu – kodėl?

Smulkusis miško verslininkas kiškis Bernardetas nusprendė emigruoti iš gimto miško į Vilnių. Pakeliui sutiko ir likimo draugų – emigrantų iš Petruškos ūkio: kiaulę Kleopatrą, šunį Cezarį ir ožį Makedoną. Kaip jiems sekėsi, ar svetingas pasirodė svajonių miestas? Visa tai žiūrovai sužinos atėję į spektaklį.

Spektaklis gali būti suprantamas ir kaip žaisminga bei linksma pasaka vaikams, ir kaip šių dienų realybės groteskiška parabolė. Todėl jis tiks bet kokiai publikai. Juolab, kad aktoriai čia ne šiaip sau vaidina – jie bendrauja su žiūrovais, su jais žaidžia, čia pat scenoje virsta skirtingais personažais ir visi dainuoja.

PREMJERA – 2010 m gruodžio 11 d.

Bilietų nuoroda: http://www.tiketa.lt/LT/Purchase/4638/70355

2016 m. balandžio 30 d. 18:30 val.

Įstabi meilės istorija

GENTIS

Vienos dalies spektaklis pagal Ievos Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“

Trukmė – 2 val.

Režisierius ir inscenizacijos autorius – Agnius Jankevičius

Scenografė ir kostiumų dailininkė – Laura Luišaitytė

Video ir šviesų dailininkas – Vladimiras Šerstabojevas

Vaidina: Inga Mikutavičiūtė, Aleksandras Kleinas, Gabrielė Aničaitė, Jūratė Onaitytė, Kęstutis Povilaitis/Gintaras Adomaitis, Daiva Rudokaitė, Gintautas Bejeris.

Bilietų kainos – 7, 9 Eur

Kažin, ar Klaipėdos krašto žiūrovams verta pristatyti Mažosios Lietuvos metraštininkę, rašytoją Ievą Simonaitytę. Spektaklyje „Gentis“ pagal šios autorės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“ paskutinė Šimonių šeimos giminės atstovė Rožė pasakoja apie savo gentį/giminę. Čia, kaip ir romane „Aukštujų Šimonių likimas“, neišvengiama autobiografinių detalių. Rožės Šimonytės prototipas yra pati Ieva Simonaitytė. Kūrinyje ji rašo apie save, savo tėvus, asmeninė ir romano istorijos – panašios. Rožė, istorijos liudininkė, susitinka savo tėvus Urtę ir Miką, senelius – Krizą ir Ilžę. Ji sugrįžta į tą dieną, kai brolis iš pavydo pražudė brolio Šimonio gyvenimą ugnies liepsnose, pamato meilės svaigulio apakintą mamą Urtę ir lydi ją skausmingoje vienišoje kasdienybėje. Spektaklyje klausiama, ar mokame mylėti ir atleisti, ar mumyse gyva bendrystė?

Režisierius Agnius Jankevičius apie kūrinį:

„Ievos Simonaitytės romanas „Aukštuju Šimonių likimas“ – nemenkas profesinis iššūkis. Kaip klasikinį, chrestomatinį, Lietuvių literatūros „Aukso fondo“, bet scenai nepatogų kūrinį perteikti scenoje? Juolab, kad man pačiam įdomu dirbti su šiuolaikine medžiaga, neflirtuoti su buvusiu laiku. Vedė smalsumas, kiek ir kaip tokio tipo medžiaga gali būti reflektyvi ir įdomi esamu laiku. Neturėjau noro kurti istorinį spektaklį, atvaizduoti, kaip to meto žmonės rengėsi, kalbėjo, judėjo, kokia buvo jų buitis. Pagrindinis mano tikslas, kad šitas spektaklis būtų jaudinantis, atpažįstamas socialiniu ir etiniu, netgi valstybiniu aspektu. Spektaklyje perteikiami labai konkrečių žmonių likimai. Kiekvieno likimas sąlygojamas kitų žmonių poelgių. Jeigu mes veikiame destruktyviai, mūsų pabaiga destruktyvi. Šimonių tragedija įvyko dėl neaiškių įsitikinimų, tradicinio palikimo, baimės, žmonių atšiaurumo, todėl bendrystės jausmas yra labai svarbus. Mylėti yra menas, o mylėti ir atjausti – didelė vertybė.“

Premjera – 2014 m. balandžio 12 d.

2015 m. Rokiškyje vykusiame festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“ spektaklis „Gentis“ pelnė žiūrovų prizą, o Urtės vaidmens atlikėja Gabrielė Aničaitė buvo išrinkta geriausia antrojo plano aktore.

Bilietų nuoroda: http://www.tiketa.lt/LT/Purchase/11041/70356

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder