Pramogas pajūryje papildo ir skrydžiai oro balionu

Pramogas pajūryje papildo ir skrydžiai oro balionu

Skrydis oro balionu gali suteikti nepakartojamų pojūčių. Tai - kartu ir romantika, ir nuotykis, kurį pasiryžta išbandyti vis daugiau žmonių.

Atitrūkimas nuo žemės, žvilgsnis iš paukščio skrydžio, atsiverianti fantastiška panorama, romantika, egzotika, galiausiai baimės nugalėjimas ir krikštynų ceremonija - visa tai siūlo oreivystės centrai ir klubai, pasirengę klientus paskraidinti oro balionais.

Pajūryje žmones skraidina Klaipėdos oreivių klubas, kol kas vienintelis toks šiame regione. Vienam asmeniui tai kainuoja 450 litų. Keturių draugų kompaniją Klaipėdos oreivių klubas pasirengęs paskraidinti sumokėjus pusantro tūkstančio litų, tačiau skrydžiui su draugais iškeliama būtina sąlyga - bendras keleivių svoris neturi viršyti 320 kilogramų.

Pajusti, ką reiškia skrydis oro balionu, klaipėdiečiams siūlo ne tik Klaipėdos oreivių klubas. Už panašią kainą norinčius apžvelgti uostamiestį iš paukščio skrydžio aukščio pasirengę paskraidinti ir oreiviai iš Kauno bei Vilniaus.

Deja, pasinaudoti išskirtine galimybe paskraidyti virš uosto Klaipėdoje, pamatyti banguojančią jūrą, miestą ir teritorijas už jo ne visada pavyksta. Daug ką koreguoja oro sąlygos. Skrydžiai Klaipėdoje yra retesni dėl vyraujančio stipraus vėjo. Didelę įtaką skrydžiui turi ir jūrinis klimatas bei brizai - rytais balionai dažniausiai skrenda jūros link, vakarais - atvirkščiai, nuo jūros. Skrydžiai oro balionais vykdomi anksti ryte, saulei tekant, arba vakare, likus kelioms valandoms iki saulėlydžio. Toks oro balionų skrydžių laikas priklauso nuo šiltų oro srovių, kurios suaktyvėja dienos metu.

Vidutiniškai skrydis oro balionu trunka apie valandą laiko. Tačiau baliono pakėlimas, pats skrydis, nusileidimas, krikštynos pagal senas oreivių tradicijas ir grįžimas į pakilimo vietą gali trukti 3-4 valandas.

Informacija

Karšto oro balioną 1783 metais Prancūzijoje sukūrė broliai Montgolfier, tais pačiais metais buvo įvyko pilotuojamas skrydis. Oro balionas - pirmoji transporto priemonė, balione esančio oro kaitinimo pagalba sėkmingai skraidinusi žmones.
Į Lietuvą pirmasis oro balionas atkeliavo 1806 metais kartu su moldavu J. Kuparenka, kuris pirmą kartą Vilniuje pademonstravo skrydį oro balionu.
Tuo tarpu šių laikų Lietuvos oro balionų sporto entuziastai savo veiklą pradėjo prieš daugiau nei 20 metų - 1988-aisiais. Tais metais buvo įkurta ir Lietuvos oreivių draugija.
Šiuo metu Lietuva gali pasigirti keliomis dešimtimis įvairaus dydžio balionų, kurie naudojami ne tik sportui, bet ir apžvalginiams skrydžiams įvairiose Lietuvos vietose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder