Kava - naujasis vynas?

Kava - naujasis vynas?

"Gal kavos?" - klausimas, kurį galima išgirsti kasdien. Tačiau ar žinome, kaip kava atsiranda ant mūsų stalo, kokios yra jos rūšys, kuo svarbus jos skrudinimas?

Vilniečiai kavos skrudinimo manufaktūros įkūrėjai Domas Ivonis ir Ieva Malijauskaitė teigia, kad paruošti kavą yra menas - pabandyti to išmokti vakar ir šiandien jie kvietė ir klaipėdiečius.

Neįprastoje erdvėje - Klaipėdos kultūros komunikacijų centro Meno kieme penktadienį vyko šviežiai skrudintos kavos degustacija ir jos ruošimo dirbtuvės.

Degustacijos idėja kilo neseniai į uostamiestį gyventi atsikrausčiusiems Linai Jaruševičiūtei ir Vytautui Alšauskui.

D. Ivonis - Lietuvos kavos ruošimo čempionas, I. Malijauskaitė - Lietuvos Latte art čempionė, abu jie - tarptautinių baristų čempionatų dalyviai. Klaipėdoje jie ne tik pristatė kavos rūšis, kavos kelią nuo augalo iki puodelio, bet ir atsakinėjo į įvairius susirinkusiųjų klausimus. Klaipėdiečiai domėjosi ne tik kavos skrudinimo subtilybėmis, bet ir madinga tapusia žaliąja kava, klausė, kaip išsirinkti gerą kavą.

Pasak D. Ivonio ir I. Malijauskaitės, kavą galima laikyti naujuoju vynu.

"Kaip ir vyną, kavą žmonės geria dėl dviejų priežasčių - dėl paties proceso, kad pasimėgautų arba dėl poveikio. Dėl to barista ir someljė turi panašumų - jie parenka, siūlo geriausias rūšis", - kalbėjo vilniečiai.

L. Jaruševičiūtę nustebino susidomėjusiųjų skaičius - visi norintys dalyvauti degustacijoje sunkiai tilpo nedidelėje erdvėje, o 30 vietų dalyvauti nemokamame šeštadienio seminare "Kaip paruošti kavą namuose" neliko per dvi valandas.

"Kavinės aplinka apriboja - yra staliukai, žmonės atskirti, negali tarpusavyje bendrauti. Esu dėkinga Meno kiemui, kuris mus sutiko priimti. Matosi, kad tokia degustacija traukia žmones. Galbūt ne pats paragavimas svarbiausias, norisi, kad žmogus taptų smalsus, domėtųsi kava. Manau, kad žmonės, kurie čia atėjo, parduotuvėse rinkdamiesi kavą jau bus atidesni, ieškos daugiau informacijos, nepirks kavos vien dėl to, kad ji su nuolaida", - sakė L. Jaruševičiūtė.

Pasak pokalbininkės, šios degustacijos Klaipėdoje tikslas - ugdyti ragavimo kultūrą.

"Man nepatinka žodis "gurmanas". Norėčiau Klaipėdoje įkurti ragautojų klubą - kad žmonės išmoktų ragauti. Bet ką - kavą, arbatą, šokoladą, vyną, apie kurį dažniausiai kalbama labai sudėtingomis frazėmis, galiausiai - bulves, obuolius, obuolių sultis. Kasdienybei nuspalvinti reikia labai nedaug", - stebėdama būrį įvairiausio amžiaus žmonių, siurbčiojančių kavą, šypsojosi L. Jaruševičiūtė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder