Klaipėdiečiai galės gėrėtis japoniškomis lėlėmis

Klaipėdiečiai galės gėrėtis japoniškomis lėlėmis

Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje ketvirtadienį karaliaus japoniškos lėlės - čia atidaroma jų paroda.

Japonijoje plačiai paplitusi lėlių kultūra. Kiekviena lėlė turi išskirtinę reikšmę ir paskirtį, jos nuo seno buvo kasdienio gyvenimo dalis. Daugelį amžių įvairiai tobulintos lėlės parodo Japonijos tradicijas ir žmonių troškimus, pasižymi tam regionui būdingais savitais bruožais.

Tokios senos japoniškos tradicijos kaip Hina matsuri (Mergaičių šventė) paskatino šios unikalios lėlių kultūros vystymąsi. Pagarba lėlėms peraugo į įsitikinimą, kad lėlės yra ne tik vaikiškas žaislas, bet ir meno kūriniai, kuriais žavimasi ir kurie turėtų būti eksponuojami. Be to, tradicinių japoniškų teatrų NM ir kabuki dramų tematika taip pat įsitraukė į lėlių kultūrą ir taip atsirado nesuskaičiuojama daugybė naujų stilių.

Japoniškos lėlės išsiskiria ramia veido išraiška. Šie subtilūs bruožai kuriami itin kruopščiai, formuojant lėlės veido viršutinį sluoksnį, padengtą sutrintais austrių kriauklių milteliais. Kita svarbi savybė - nuostabios lėlių spalvos, primenančios senovinių apdarų puikumą ir prabangumą. Net ir šiandien laiko patikrintomis technologijomis meistrai kuria tradicines japoniškas lėles.

Parodoje eksponuojama 70 lėlių, suskirstytų į 14 teminių grupių. Tradiciniais kimono papuoštos lėlės vaizduoja japoniškų teatrų NM ir kabuki dramų veikėjus, kasdienio gyvenimo epizodus, demonstruoja senovės vyrų ir moterų stilių ir madą, šukuosenas. Parodoje išvysite ir medžio tekinimo technika sukurtų tradicinių kokeshi lėlių, žavinčių savo paprastumu ir žvilgančiomis spalvomis bei išsiskiriančių tuo, kad jos neturi nei kojų, nei rankų, o yra tik iš dviejų dalių - liemens ir didelės galvos.

Parodoje bus eksponuojami ir Klaipėdos moksleivių sukurti japoniška eiliavimo technika parašyti haiku eilėraščiai. Ši paroda padės lankytojams geriau pažinti įvairias Japonijos kultūros puses.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder