Tomas Venclova apdovanotas Lenkijos "Gloria Artis" aukso medaliu

Tomas Venclova apdovanotas Lenkijos "Gloria Artis" aukso medaliu

Poetas, eseistas, vertėjas Tomas Venclova apdovanotas aukščiausiu Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos apdovanojimu - auksiniu "Gloria Artis" medaliu.

Apdovanojimo ceremonija vyko Varšuvoje minint vieno garsiausių literatūros žurnalų Lenkijoje "Zeszyty Literackie" 30 metų jubiliejų.

Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministras Bogdanas Zdrojevskis (Bogdan Zdrojewski) apdovanojimą "Gloria Artis" T. Venclovai skyrė už nuopelnus kultūrai ir ilgametį bendradarbiavimą su žurnalu "Zeszyty Literackie".

Į "Zeszyty Literackie" jubiliejų Varšuvos "Polonijos" teatre susirinkę klausytojai turėjo progos išklausyti T. Venclovos minčių apie ilgametį jo bendradarbiavimą su vienu svarbiausiu Lenkijos kultūroje žurnalu, asmeniškai pažinotus poetus Česlovą Milošą (Czeslaw Milosz), Josifą Brodskį ir kt.

Pokalbį vedęs eseistas, publicistas, dienraščio "Gazeta Wyborcza" redaktorius Adamas Michnikas padėkojo T. Venclovai ne tik už jo indėlį į lenkų kultūrą, bet ir abiejų tautų draugystę, praneša Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje.

Žurnalas "Zeszyty Literackie", kurį sukūrė ir redaguoja Barbara Torunčik (Barbara Torunczyk) - vienas svarbiausių literatūros žurnalų Lenkijoje, žinomas ir už jos ribų. Nuo 1982 m. buvo leidžiamas Paryžiuje, vėliau Lenkijoje.

T. Venclova yra žurnalo redakcinės kolegijos narys nuo pirmųjų "Zeszyty Literackie" numerių, kurių kiekviename yra skelbiami lietuvių poeto eilėraščiai, esė, moksliniai straipsniai. "Zeszyty Literackie" leidykla yra išleidusi kelias T. Venclovos poezijos ir eseistikos knygas. Naujausioji iš jų - "Sugrįžimai į Lietuvą", kurioje tarp poeto dienoraščių fragmentų yra spausdinami ir T. Venclovos bei Č. Milošo laiškai, sulaukė itin didelio skaitytojų susidomėjimo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder