Baroti galerijoje - vilniečių dailininkų keramikos darbų parodos

Baroti galerijoje - vilniečių dailininkų keramikos darbų parodos

2013 gegužės 30 d. 18 val. Baroti galerijoje (Aukštoji g.1,Klaipėda) atsidarys vilniečių dailininkų keramikos darbų parodos:

Dalios Laučkaitės Jakimavičienės " Jūra vandenynas", Ryto Jakimavičiaus "Žiemą vasarą".

Paroda veiks iki birželio 18 d.

parodą, skirtą  XIX Klaipėdos Pilies Džiazo Festivaliui

Dalia Laučkaitė-Jakimavičienė

Ciklas Jūra vandenynas – apie vandenį. Apie vandens palaimą, raibuliuojantį grožį, auksinius saulės atspindžius, paslaptingus tolius horizonte, o kartu apie jo pražūtingą jėgą. Vanduo – traukiantis, tuo pačiu mirtinai pavojingas. Nuskęsti - neskęsti. Išplaukti. Nugalėti likimą. Jūros peizažas – puošnus ir tviskantis, bet kartu lyg ir sunkus kaip iš nelabai gero sapno, su skęstančiais ne tik Venecijos, bet ir Vilniaus pastatais. Koliažinis darbo principas suteikia galimybę žaisti citatomis, masteliu, daugiaprasmiais motyvais.Paradoksalūs kontrastai - tikrovė - sapnai, menas - kičas, rimta - juokinga, asociacijos su senąja daile, architektūra, mitologija, keistos užuominos.

Kita ciklo dalis – Balutės ežerėliai. Kadangi jūros didybė ir pastangos tą didybę suvokti – vienas iš ankstesnių vaikystės prisiminimų, o dar ir todėl, kad kūryba man visada truputį asocijavosi su vaikiškais žaidimais, čia naudoju smulkias porcelianines ir plastmasines figūrėles, įvairius graudžiai vaikiškus ar sentimentalius daiktelius, įgytus blusų turguose, antikvariatuose (kartais kažkur tolimesnėse kelionėse ir turinčius keistas žinomas ar numanomas istorijas), arba pačios darytus. Pavyzdžiui, baltos porcelianinės figūrėlės – iš kažkada Karaliaučiaus srityje veikusios manufaktūros šiukšlyno, ten antikvarinių lobių ieškotojai iškasė nemažą kiekį tokių įvairaus dydžio figūrėlių ir porcelianinių lėlių detalių.Tokie pasakojimai mane intriguoja ir skatina kurti savas istorijas. Taigi, komponuoju tuos niekniekius ant porcelianinių „vandens balučių“, pasakoju istorijas. Noriu, kad jos būtų truputį juokingos, bet ne tik. Čia yra ir Eglės žalčių karalienės, ir Ledos ir gulbės, ir visuotinio tvano motyvai. Truputį sentimentalu, truputį ironiška.

Mane domina ir porcelianinių figūrėlių tradicija. Šis žanras, ilgą laiką buvęs svarbia ir vertinama keramikos sritimi, modernizmo laikais nustumtas į paraštes kaip visiškas kičas, nebevertas ne tik meno, bet ir amato vardo. O man jos įdomios, nežiūrint neabejotinai miesčioniškos kilmės. Ko gero, tuo savo nevertingumu ir įdomios. Todėl bekojei figūrėlei pritaisau metalinę kojelę, kad ji vėl stovėtų ir galėtų gyventi savo nesvarbų gyvenimą.

Šiame darbe drįstu būti vaikiška, nerimta, smulkmeniška, imtis motyvų, siužetų ir personažų, kurie lyg ir neverti dėmesio.

Rytas Jakimavičius

Kuria temines ir skulptūrines kompozicijas, instaliacijas, monumentalius interjero elementus. Aktyviai dalyvauja parodose tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Surengė 12 individualių parodų, yra nuolatinis tarptautinių keramikos ir porceliano simpoziumų dalyvis. Dailininkas rezidavo Europos keramikos darbų centre Hertogenboše (Olandija), Akrono universitete (JAV), Keramikoscentre Filadelfijoje, Tarptautinėje keramikos studijoje Kecskeméte (Vengrija). 2010 m. dalyvavo projekte „Lietuvos meninės keramikos pristatymas Kinijoje“.

Rytas Jakimavičius atstovauja kartai, kurios meninė pasaulėžiūra formavosi devintojo dešimtmečio pradžioje, kai Lietuvos dailėje ypač stiprėjo savęs reflektavimo tendencijos. Todėl nenuostabu, kad ir keramiko kūrybinė energija labiau telkiama individualiam pasaulėvaizdžiui įprasminti, nei spręsti funkcines technologine sproblemas. Kuria temines ir skulptūrines kompozicijas, instaliacijas, monumentalius interjero elementus. Savo kūryba kviečia atsigręžti į lietuvišką istoriją. Kūriniai postmodernistinės konceptualiosios keramikos pakraipos. Lakoniškos, stilizuotos, subtiliai modeliuotos formos derinamos su išdidintomis, groteskiškomis, sarkastiškomis.

Vilniaus Dailės akademijos profesorius.

Ryto Jakimavičiaus skulptūrinių porcelianinių darbų serija "Žiemą vasarą – gyvulėlių procesija", išsitęsusi erdvėje ir tuo pačiu tarsi ir laike - apie ramią metų laikų kaitą.Čia naudojama krikščioniška ikonografija – avinėlis, medis, indas. Velykų avinėlis ir gyvulėlių kalbėjimas Kalėdų išvakarėse.

Dauguma serijos darbų daryti Tarptautinėje keramikos studijoje Kečkemete (ICSHU), (Vengrija), naudojant išskirtinės kokybės Limožo porcelianą. Visi kompozicijos elementai – skulptūriniai, tačiau didžioji dalis kartu ir funkcionalūs – tai skulptūros – talpos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder