Akimirkos, vedančios į amžinybę

Akimirkos, vedančios į amžinybę

Ketvirtadienį Klaipėdos galerijoje atidaryta klaipėdietės Monikos Jakimauskaitės, dabar gyvenančios ir dirbančios Didžiojoje Britanijoje, tekstilės ir fotografijos kompozicijų paroda "Akimirkos". Ji veiks iki birželio 27 d.

Klaipėdoje gimusi ir augusi parodos autorė 2005 m. baigė Vilniaus dailės akademijos tekstilės tekstilės specialybę, išvažiavo gyvenanti ir kurti į Didžiąją Britaniją, kurioje Braitono universitete bestudijuodama toliau juodai baltos fotografijos paslaptis, o to paties Braitono koledže - atspaudus tekstilėje, įsiliejo į Anglijoje rengiamas parodos ir meno muges, kuriose jos saviti darbai neliko nepastebėti. O štai klaipėdiečiai turi progą pirmą kartą susipažinti su mūsų padangėje tokia netradicine ir tokia savita turiniu bei menine išraiška paroda. Mat, kurdama vaizdą, M. Jakimauskaitė jungia tradicinės tekstilės technikas - siuvinėjimą ir aplikaciją - su, drąsiai galima sakyti, aistra fotografijai. Jos pirmoji dailės mokytoja Eduardo Balsio mokykloje parodos atidaryme džiaugėsi kadaise buvusuios mokinės branda, o gausūs meno gerbėjai, susirinkę į parodos atidarymą negailėjo pagyrų ir aukščiausių vertinimų, kuriuos beregint patvirtino prie paveikslų lipdomi skrituliukai "parduota".

Monika, paklausta apie tokį, regis, nesuderinamą kompozijų komponentų junginį, sakė, kad polinkį į tekstilę ji paveldėjo iš mamos Silvijos Jakimauskienės, nuolat kažką siuvančios, mezgančios, konstruojančios, siuvinėjančios, o aistrą fotografijai - iš tėčio Vido Jakimausko, kuris, užsidaręs tamsybėse, kažką su ta fotografija burdavo, o jai tai būdavusi paslaptis, kurią norėdavo įminti.

Atidarant parodą daug kas pasidžiaugė, kad jauni menininkai, pasisėmę patirties ir profesinių žinių užsienyje, grįžta į gimtąjį miestą su didžiuliu ir savitu kūrybos bagažu, originaliomis parodomis ir nustebina tėvynainius. O M. Jakimauskaitė suformulavo paprasčiau: "Nenoriu stebinti, trokštu bendrauti su žmonėmis meno kalba." Ir, regis, jai tai pavyksta. Jos "Akimirkų" ciklo daugelis darbų savo fiksacijomis veda į amžinybę, nes juose įamžinti dalykai, kurie jau kartais ir nunykę, bet išliks talentingos klaipėdietės kompozicijose.

"AKIMIRKŲ" AMŽINYBĖ. Kai kurių autorės kompozicijų objektų jau ir nebėra. Jie - tik Monikos darbuose.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder