Marius Ivaškevičius: "Santa" - trečdalis mano gyvenimo

Marius Ivaškevičius: "Santa" - trečdalis mano gyvenimo

Pirmadienį Kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko premjera – dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus juosta „Santa“. Lietuviško kino istorijoje tai pirmas bendras Suomijos ir Lietuvos darbas.

M. Ivaškevičius kine yra pasirodęs su dokumentiniais ir trumpametražiais filmais. Pilno metro kūrinyje „Santa“ susipina kelios gyvenimiškos istorijos, Laplandijos ir Lietuvos peizažų kontrastas, pasakos ir realybės elementai. Šio filmo idėją M. Ivaškevičius brandino keliolika metų.

„Pats filmas – 4–5 metų darbas, bet dar ta uodega tęsiasi. Na, iš esmės, tai yra trečdalis mano gyvenimo“, – apie visą idėjos įgyvendinimo laiką kalba režisierius.

Pagrindinį vaidmenį filme atliko suomių teatro ir kino aktorius Tommi Korpela. Jis sako žinojęs M. Ivaškevičių kaip gerą dramaturgą, todėl sutiko vaidinti jo filme net neskaitęs scenarijaus.

Pagrindinį moters vaidmenį filme sukūrė kine debiutuojanti Sandra Daukšaitė. Ji vaidina mamą, kuri su sūnumi nuvyksta į Laplandiją ir ten sutinka Kalėdų senelį, kuris netikėtai tampa jų gyvenimo dalimi.

„Filmas nėra tik apie Kalėdų senelį. Tai istorija, kurioje pasaka persipina su realybe. Su graudžia, skaudžia ir sunkia realybe. Per šią pasaką įgauname vilties, ji mus įkvepia: kad ir kaip bebūtų, kiekvienas iš mūsų turime susikurti savo iliuziją, kuri padėtų išgyventi vienu ar kitu etapu“, – įsitikinusi S. Daukšaitė.

Kokią nišą Lietuvos kine užims šis filmas autorius linkęs atiduoti žiūrovo sprendimui.

Lietuvos kino padangėje tų nišų nėra labai daug. Kol kas mes skirstomės šiek tiek į komercinį filmą – ką dažniausiai atstovauja komedijos – ir į ne komercinį arba mažiau komercinį. Aišku, šitas filmas nėra komedija“, – mano M. Ivaškevičius ir priduria, kad filmo likimas Lietuvoje – įdomiausia dalis ir jis žiūrovui nenori duoti jokių instrukcijų.

Lietuvos kino teatrų repertuaruose „Santa“ pradedamas rodyti nuo penktadienio. Kitų metų žiemą, planuojama, filmas pasieks ir Suomijos kino teatrus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder