Suduotas smūgis šešėliniam statybos verslui

Suduotas smūgis šešėliniam statybos verslui

Po slapto tyrimo išaiškinta organizuota grupė asmenų, įtariama, vykdžiusi nesąžiningą verslą statybos sektoriuje, praneša Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Jo pareigūnai, bendradarbiaudami su prokurorais, vyriausiųjų policijos komisariatų pareigūnais, Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais, surengė didelio masto operaciją, kurios metu atlikti įtariamųjų asmenų sulaikymai, kratos, poėmiai, reikalavimai pateikti dokumentus.

Kratų metu rasti reikšmingi tyrimui, tikėtina, „juodosios buhalterijos“ dokumentai, užrašai, kompiuterinės laikmenos, nusikalstamu būdu įgyti grynieji pinigai, suklastoti dokumentai.

Policijos operacijoje dalyvavo daugiau nei 200 pareigūnų.

Įtariama, kad nusikalstamos grupės lyderis, siekdamas sumažinti apyvartą ir nemokėti mokesčių, subūrė nusikalstamą organizuotą grupę, jai vadovavo ir organizavo grupės vykdomą nusikalstamą veiklą - apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, neapskaitė privalomų apskaityti sandorių, pirkimo-pardavimo faktų, klastojo sąskaitas-faktūras.

Tyrimo metu surinktais duomenimis per vienerius metus jis nuslėpė apie 50 procentų visos apyvartos (apie 1 mln. eurų). Į deklaracijas-ataskaitas įrašydavo suklastotus duomenis apie pajamas, pelną, turtą ar jų naudojimą ir pateikdavo jas Valstybinei mokesčių inspekcijai, tokiu būdu išvengdamas privalomų sumokėti mokesčių.

Įtariama, kad nusikalstamos organizuotos grupės lyderis buvo susijęs neskaidriais verslo ryšiais su ne mažiau nei 138 Lietuvos juridiniais ir fiziniais asmenimis. Šių asmenų komercinė veikla, jų mokėti mokesčiai valstybės biudžetui taip pat bus vertinami.

Policijos operacijos metu buvo sulaikyti 8 asmenys. Dar 5 asmenims suteiktas specialaus liudytojo statusas. Tikėtina, kad įtariamųjų ratas gali plėstis. Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį, taip pat iš galbūt nusikalstamos veikos gauto turto konfiskavimą, įtariamiesiems prokurorai apribojo nuosavybės teises į apie 1 mln. eurų vertės turtą.

Tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder