"Senjorų fiestai" - nemalonūs įtarinėjimai

"Senjorų fiestai" - nemalonūs įtarinėjimai

"Vakarų ekspresui" pranešus apie šį sekmadienį Vasaros estradoje vyksiančią nemokamą, Danės vietos bendruomenės tarybos finansiškai paremtą "Senjorų fiestą", kai kurie klaipėdiečiai pradėjo dalintis abejonėmis, jog tai esanti viso labo proga pasipelnyti su valdančiąja miesto partija susijusiems renginio organizatoriams, nes visi kolektyvai šventėje pasirodys nemokamai.

Vienas iš šios šventės organizatorių Vaidas Kvedaras sako vis neatsistebintis tautiečių sugebėjimu ir pozityviame reiškinyje rasti negatyvą bei mėtytis įvairiais įtarinėjimais. O kelių šventėje dalyvaujančių senjorų kolektyvų vadovai dienraščiui tvirtino net negalvojantys apie jokį atlygį ir besidžiaugiantys vien galimybe pasirodyti miestiečiams.

Nemažai kolektyvų

Žinia, šį sekmadienį nuo 15 val. Vasaros estradoje pirmą kartą bus surengta "Senjorų fiesta". Susirinkusiuosius linksmins klubas "Klaipėda", vokalinis instrumentinis ansamblis "Savi", vokalinis instrumentinis ansamblis "Ryto pašvaistė", klubas "Rūta", šokių kolektyvas "Zunda". Žadama, kad šventėje netrūks ir lietuvių liaudies dainų bei šokių, kurių neleis pamiršti Žvejų rūmų tautinių šokių kolektyvas "Vėtra", jaunimo liaudiškų šokių kolektyvas "Žilvinas", Gargždų kultūros centro Dauparų skyriaus kaimo kapela "Šešios bačkos", Daukšaičių kaimo kapela "Ritin dobil" bei liaudiškos muzikos kapela iš Juodkrantės "Kuršininkai".

Paskelbus šią žinią vienas į redakciją paskambinęs klaipėdietis siūlė pasidomėti, kaip organizatoriai ketina išleisti jiems Danės vietos bendruomenės tarybos skirtus tūkstančius eurų, jei renginyje pasirodysiantys senjorų kolektyvai negaus nė cento.

"O kur dar aplinkybė, kad organizatoriai turi sąsajų su valdančiąja Liberalų sąjūdžio partija", - aiškino vyriškis.

"Visada blogai"

Vienas iš šventės rengėjų V. Kvedaras iš tiesų praėjusiuose savivaldos rinkimuose balotiravosi į miesto Tarybą Liberalų sąjūdžio sąraše. Tačiau jis neslėpė nusistebėjimo tokiais įtarinėjimais.

"Girdėjau, kad kažkoks vyras dėl šio renginio kamantinėjo ir visaip kaltino Šilojų seniūnaitijos seniūnaitį Aurimą Mockų. Mane vis dar stebina tautiečių sugebėjimas visur įžvelgti korupciją ir negatyvą - net geriausioje iniciatyvoje. Aš esu nepartinis, Liberalų sąjūdžio sąraše buvau tik dėl to, kad galvojau, jog galėčiau miesto Taryboje užpildyti spragą - ten nėra nė vieno diplomuoto kultūros atstovo. Taip, turiu bičiulių, priklausančių šiai partijai, bet vadovaujantis tokiu požiūriu reikėtų nieko Lietuvoje neorganizuoti, nes maža kur pasitaikys bičiulis. Tikriausiai tai irgi yra viena iš emigracijos priežasčių", - sakė V. Kvedaras.

Anot jo, renginio sąmata siekia apie 4 tūkst. eurų. Didžioji dalis jos esą atiteks organizacinėms išlaidoms - scenai įrengti, įgarsinimui, palapinėms, tualetams ir t. t.

"Taip, žinoma, kad ir man reikia uždirbti, juk šeimą turiu išmaitinti, paskolą mokėti. Juk organizatoriui gauti atlygį yra normali praktika. Negi renginio organizavimas yra ne darbas? Paprastai toks atlygis siekia apie 10 procentų nuo renginio sąmatos. Taip yra ir šiuo atveju. Dar pats sugebėjau pasirūpinti dizainu, tad ir nuo to atiteko papildomai. Čia akivaizdus lietuviškas pavydas. Kodėl patys besiskundžiantys nieko neorganizuoja? Tikriausiai jiems atrodo, kad tuos bendruomenių pinigus reikėtų išmesti pro langą, kad kiekvienas galėtų pasiimti po kokį eurą. Bet ar dėl to jie taptų laimingesni? Skundžiamasi, kad mieste nėra renginių, atsiranda - vėl blogai", - stebėjosi pašnekovas.

Jis akcentavo, kad pagrindinė renginio idėja yra suteikti galimybę saviveikliniams senjorų kolektyvams pasirodyti didelėje scenoje.

"Nuo kada saviveiklai yra mokami honorarai? Jei taip būtų, tai kaip tada jaustis profesionaliems atlikėjams? Nė vieno šventėje dalyvausiančio kolektyvo atstovai neprašė jiems mokėti", - aiškino V. Kvedaras.

Liberalai niekuo dėti

Finansavimą renginiui skyrusios Danės vietos bendruomenės taryboje iš 9 narių 3 praėjusiuose savivaldos rinkimuose balotiravosi į miesto Tarybą Liberalų sąjūdžio sąraše - tarybos pirmininkė, sporto klubo "Okinava" atstovė Jurgita Činauskaitė-Cetiner, Šilojų seniūnaitijos seniūnaitis A. Mockus ir Klaipėdos miesto priklausomybės ligų centro direktorius Liudas Andrikis.

Su J. Činauskaite-Cetiner ir A. Mockumi susisiekti ir išgirsti jų poziciją dėl "Senjorų fiestos" vakar nepavyko.

L. Andrikis tvirtino, kad dėl sprendimo skirsti finansavimą "Senjorų fiestai" nebuvo kilę jokių didelių diskusijų, nes atsižvelgta, kad 2015-ieji Klaipėdoje yra paskelbti Senjorų metais. Jis tikino, kad tikrai nežinojo, kas organizuos tokį renginį, tad esą čia nėra jokios partinės įtakos.

Analogiškai kalbėjo ir šios bendruomenės tarybos pirmininko pavaduotojas Ruslanas Schneiderat.

"Projektų buvo pateikta labai daug - svarstėme juos apie keturias valandas. "Senjorų fiestos" idėjos autoriai norėjo didesnio finansavimo, bet tiek negalėjome skirti. Visgi jiems ir taip atiteko didžioji paramos dalis", - sakė R. Schneiderat.

Jis tikino, kad tikrai nebuvo atsižvelgta į tai, kas organizuos tokį renginį, buvo palaiminta tik pati idėja, nes norima skirti kuo daugiau dėmesio senjorams.

"Smagu vien pasirodyti"

"Vakarų ekspresas" atsitiktiniu būdu nusprendė pakalbinti keleto iš šventėje dalyvausiančių kolektyvų vadovus. Tiek "Klaipėdos zundos" vadovė Irena Julija Toliušienė, tiek "Rūtos" pirmininkė Albina Bružilienė tikino, kad apie jokį atlygį su jomis "Senjorų fiestos" organizatoriai nekalbėjo, tačiau tai esą nėra itin svarbu.

""Mums jokio atlygio nesiūlė, tačiau ir be jo mes sutikome dalyvauti šventėje su didžiausiu malonumu. Tiesa, mes samdome vadovę, tad jei organizatoriai galėtų prisidėti ir kompensuoti šias išlaidas, mums būtų gerai, bet ir neprisidės, tikrai jokių pretenzijų nekeliame ir nekelsime", - sakė A. Bružilienė.

"Nekalbėjome apie tai, nieko nesiūlė. Klausė tik, kiek mūsų dalyvaus. Suprantu organizatorius, nes mes ir patys kartais rašome projektus, kad galėtume surengti kokį renginį, atsivežti bičiulius iš kitų šalies miestų ar iš užsienio. Mums smagu jau vien tai, kad galėsime pasirodyti, o mus pamatys. Tikrai jokių nuoskaudų neturime", - teigė ir I. J. Toliušienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder