Poledinės žūklės entuziastams - policijos dėmesys

Poledinės žūklės entuziastams - policijos dėmesys

Spustelėjus žieminiam šaltukui ir uostamiesčio vandens telkinius pradėjus kaustyti pirmajam ledui, ant jo ėmė plūsti žvejai. Jie turėtų prisiminti visą pluoštą taisyklių, nes sulauks policijos ir merijos tvarkdarių vizitų.

Šią savaitę jau vyko reidai Dangės upėje. Jų rezultatas - pradėtos administracinės teisenos, paskirtos piniginės baudos.

Bene dažniausias pažeidimas - tai specialių, ant kaklo kabinamų smaigų neturėjimas. Kai kurie žvejai skundėsi, kad šių priemonių karantino metu, uždarius žūklės parduotuves, tiesiog neįmanoma įsigyti.

Prasidėjo reidai

Kadangi jau nuo pernai metų gruodžio 16-osios Vyriausybės nutarimu yra draudžiamos kelionės tarp savivaldybių (išskyrus atvejus, kai žmogus turi nekilnojamojo turto, vyksta pas gydytoją, į laidotuves ar darbo reikalais), poledinės žūklės entuziastams mėgautis savo hobiu tapo komplikuota. Pernai užšalus Kuršmarėms ant ledo galėdavai rasti ištisas kolonijas žvejų, o šiemet - vos vieną kitą.

Todėl klaipėdiečiai ėmė keliauti ant miesto teritorijoje esančių vandens telkinių: Malkų įlankos, Svijanės ežeriuko, Malūno tvenkinio bei Dangės. Pastarojoje buvo galima išvysti kelias dešimtis ant ledo sėdinčių ir meškeres į eketes įmerkusių vyrų. Populiariausia atkarpa - nuo Mokyklos gatvės tilto iki Bachmano dvaro.

Kantriai viliodami žuveles (kimba daugiausia ešeriukai) vyrai šią savaitę sulaukė ir policijos pareigūnų dėmesio: entuziastus tikrino Klaipėdos apskrities VPK Jūrų uosto policijos pareigūnai.

"Pirmiausiai žiūrima, ar yra paisoma karantino taisyklių: laikomasi saugaus atstumo, dėvimos kaukės bei žvejojama savo savivaldybėje. Pareigūnai prašo parodyti ir žvejo mėgėjo bilietus bei tikrina, ar laikomasi saugaus elgesio ant ledo taisyklių. Pagal jas privaloma su savimi turėti ledo smaigus, rekomenduojama dėvėti ryškią liemenę. Antradienį vykdyto reido Dangės upėje metu paaiškėjo, kad keli žvejai smaigų neturėjo. Jiems bus surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir skirtos piniginės baudos nuo 16 eurų. Jei už tą patį pažeidimą žmogus baudžiamas pirmą kartą, susimokėti reikės pusę minėtos sumos", - "Vakarų ekspresui" sakė Klaipėdos apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė.

Atskirus reidus planuoja vykdyti ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Kontrolės ir prevencijos poskyrio darbuotojai.

"Ledu, ant kurio žūklaujama, vandens telkiniai pasidengė neseniai, todėl kol kas patikrinimų nevykdėme, bet tai darysime jau šią savaitę. Žvejai privalo laikytis visų tiek karantino, tiek saugaus elgesio ant ledo taisyklių. Didžiausios baudos gresia tiems, kurie pažeis karantino taisykles, bus be pateisinamos priežasties atvykę iš kitos savivaldybės", - "Vakarų ekspresui" sakė minėto poskyrio vedėjas Linas Lapinskas.

Žinia, už karantino taisyklių pažeidimą gali tekti susimokėti net nuo 500 iki 1 500 eurų. Jei žmogus nusižengimą padaro pirmą kartą, skiriama pusė minimalios sumos - 250 eurų.

Ledas - nesaugus

Nors jau kone savaitę naktimis pajūryje spaudžia žemiau 10 laipsnių Celsijaus siekiantis šaltukas ir po truputį formuojasi ledas, ant jo lipti vis dar yra nesaugu.

Dangės upėje ledo storis siekia apie 5-7 cm, tačiau aklai pasikliauti nederėtų, mat esama išties nesaugių vietų, kurias maskuoja iškritęs sniegas. Ypač didelė tikimybė įlūžti ten, kur auga nendrynai, į upę įteka šaltinių, upokšnių ar nuotekų vanduo.

2020 m. viduryje buvo patvirtintos naujos redakcijos Pavyzdinės saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklės, kurias pasirašė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Pagal jas draudžiama vykdyti bet kokią veiklą neturint specialių smaigų, kuriais pasinaudojus būtų galima įlūžus išlipti ant ledo. Negalima ant užšalusių vandens telkinių lipti apsvaigus, jei ledas plonesnis nei 7 cm arba jo struktūra nevienalytė.

Taisyklėse įrašyta, jog norint ant užšalusio vandens telkinio būriuotis grupei žmonių, ledo storis turi būti ne mažesnis nei 12 cm. Pavyzdžiui, ant Kuršmarių ties Nida prieš keletą dienų ploniausias ledas siekė 6 cm, o storiausias - iki 16 cm. Reikėtų žinoti, jog ledu, kurio storis yra 12 cm arba mažiau, einančiai žmonių grupei atstumas tarp žmonių turi būti ne mažesnis kaip 5 m. Ant užšalusių vandens telkinių draudžiama važiuoti motorizuotomis transporto priemonėmis.

Minėtose taisyklėse įvardyta ir ne viena rekomendacija: keliaujant ledu reikėtų eiti jau pramintu taku, patartina turėti lazdą (peikeną) ir ja tikrinti ledo stiprumą. Jeigu stuktelėjus lazda pasirodo vanduo, reikia nedelsiant grįžti į krantą. Dar vienas patarimas - eiti čiuožiant, neatitraukiant kojų nuo ledo.

Primenama, jog įlūžus į vandens telkinį svarbiausia nepasiduoti panikai, išlikti ramiems ir stengtis nepavargti. Įlūžusiam asmeniui patariama ropštis į tą pusę, iš kurios buvo ateita.

"Bandykite "užplaukti" ant ledo, laikydamiesi ant vandens paviršiaus, irdamiesi kojomis ir artėdami prie tvirtesnio ledo. Krūtine reikia šliaužti kuo toliau, nebandyti iš karto stotis - tai daryti galima tik pasiekus krantą. Jei įlūžote ne patys, o pastebėjote įlūžusį asmenį - nedelsiant skambinkite skubios pagalbos telefonu 112. Laukdami atvykstančios pagalbos, itin atsargiai prisiartinkite prie eketės krašto ir įlūžusiam asmeniui ištieskite pagalį, lentą, virvę ar kitą daiktą, į kurį įlūžęs asmuo galėtų įsikibti. Ištraukę skęstantįjį į krantą, patikrinkite jo kvėpavimą ir pulsą, jei reikia, pradėkite gaivinti. Jei yra galimybė, nugabenkite jį į šiltą patalpą, nuvilkite šlapius drabužius ir pakeiskite juos sausais, apklokite apklotais, antklode", - dėstoma minėtose taisyklėse.

Ant Dangės ledo patikrinta apie pora dešimčių žvejų ir pradėtos dvi administracinės teisenos, nes žvejai neturėjo specialių smaigų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder