Marselio "apartamentams" atėjo galas

Marselio "apartamentams" atėjo galas

Ne vienerius metus šalia Dangės upės miškelyje būstą sau ir benamiams įsirengęs Marselis vėl liko be pastogės - antradienį sunkiasvorė technika namelį sulygino su žeme.

Marselis savo "apartamentais" Klaipėdos savivaldybės atstovų dėmesį patraukė praėjusių metų pabaigoje. Tąkart Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė neslėpė pasibaisėjimo, sakydama, kad "auga benamių miestelis", mat vyriškis stovyklavietėje nuomojo pastogę benamiams.

PABAIGA. Marseliui teko atsisveikinti su įrengtu būstu šalia Dangės upės - namas buvo sulygintas su žeme.

Namelio neliks

Tadžikistane gimusiam, Uzbekistane užaugusiam vyrui tai buvo jau trečioji įrengta tokia stovyklavietė. Jis dideliu noru gyventi nakvynės namuose netryško, mat juose negali laikyti keturkojų augintinių, kurių miškelyje turėjo bent keletą.

57-us metus skaičiuojantis Marselis be nuolatinės gyvenamosios vietos liko prieš keletą dešimtmečių. Pilietybės neturinčiam tadžikui suteikta teisė gyventi Lietuvoje iki 2023 metų. Jo deklaruota gyvenamoji vieta - Klaipėdos savivaldybė. Vyras bandė įsidarbinti, bet viena pagrindinių kliūčių buvo kalba, mat jis šneka tik rusiškai.

Jau ne vienerius metus vyriškio įrengti "apartamentai" prie Dangės upės yra netoli dviračių ir pėsčiųjų tako. Nors gyventojai stovyklavietę pastebėti galėjo ne kartą, apie tai Miesto tvarkymo skyrius buvo informuotas tik praėjusių metų pabaigoje.

Antradienį į Marselio stovyklavietę atvykus policijos pareigūnams ir aplinkos tvarkytojams vyriškis nepanikavo - kraustė daiktus, guodėsi, kad griaunami jau treti jo įrengti namai.

"Tokių kaip aš - vienas milijonas", - rusiškai sakė iš būsto stalčių išnešęs ir daiktus iškraustęs Marselis.

Jis buvo priėmęs be nuolatinės gyvenamosios vietos likusį Juozą, kuris miškelyje glaudėsi kiek daugiau nei mėnesį. Vyras teigė, kad artimiausiu metu ketino susirasti darbą. Jis užsienyje neužsibuvo, mat dėl nusikaltimų buvo deportuotas į Lietuvą.

"Būčiau seniai išvažiavęs į užsienį, jeigu atitikčiau sąlygas. Man daugiau nei 60 metų. Dėl amžiaus niekas nepriima, nenori įdarbinti. Giminaičių yra, bet jie priimti nenori. Čia laikinai pagyventi nebuvo blogai. Vienu metu pas Marselį gyveno 7-8 žmonės", - sakė namelio griovimą stebėjęs Juozas.

NUOMONĖ. Ilgą laiką Klaipėdoje gyvenančio Marselio teigimu, žemė priklauso Dievui, tad nematąs problemos, kodėl negali gyventi savo įsirengtame namelyje prie Dangės upės.

Pagalbos atsisakė

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Sandra Dabrienė sakė, kad Marselis turi vietą nakvynės namuose, gauna pašalpą, tad likimo valioje paliktas nebus. Visgi viskas priklausys nuo jo paties priimto sprendimo.

"Jam suteikta visa socialinė informacija. Apie namelį miškelyje pranešimą gavome tik pernai iš aplinkosaugos. Teritoriją planavome sutvarkyti žiemą, bet jis nakvynės namuose nepasirodė. Dėl šalčio darbus nukėlėme į pavasarį. Pernai Migracijos tarnyba jam pratęsė gyvenimą Lietuvoje. Mums kyla klausimas - kodėl? Jis neturi gyvenamosios vietos, daro nuostolius Savivaldybei, gyventojams. Laikomi šunys kelia pavojų žmonėms, kurie naudojasi dviračių ir pėsčiųjų takais", - teigė S. Dabrienė.

Specialistė pridėjo, kad vyriškis jau tempė daiktus į kitą vietą - Pakrantės gatvę. Tad teritoriją tvarkantys darbuotojai gali užtrukti visą šią savaitę.

"Jis aiškino, kad yra Dievo žemėje ir kad ji visiems priklauso. Jis nesupranta, kad teršia aplinką pavojingomis atliekomis. Atėjęs į Savivaldybę grasino, kad padės bombą. Pirmą kartą tvarkome tokią didelę užterštą teritoriją. Namelių yra keletas, jie buvo nuomojami benamiams", - pridėjo S. Dabrienė.

Kiek Klaipėdos savivaldybei kainuos sutvarkyti visą užterštą teritoriją, paaiškės, kai bus atlikti visi darbai.

ADRESAS. Miesto tvarkymo skyriaus specialistės teigimu, šiukšlynu paversta vieta buvo pavojinga tiek aplinkai, tiek žmonėms. Nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis vyras laikė keletą šunų.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder