Dėl erzinančių pūkų visų tuopų kirsti nebūtina

Dėl erzinančių pūkų visų tuopų kirsti nebūtina

Kaip ir kasmet, miestiečiai skundžiasi dėl snaiges primenančių pūkų, kuriuos barsto nužydėjusios tuopos - esą nėra kuo kvėpuoti, kitiems pūkai kelia alergiją. Pasak valdininkų, šie medžiai yra miesto piktžaizdė ir jie gausiai kertami, tačiau medžių specialistai aiškina, kad problemą galima išspręsti ir be masinio medžių šalinimo.

"Mes tiesiog dūstam nuo tų topolių. Visos gatvės - tarsi padengtos sniegu, visi namai pilni pūkų", - už galvos susiėmęs skundėsi Debreceno g. gyventojas.

Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda aiškino, kad ši problema aktuali visame mieste ir šie medžiai dėl keliamų nepatogumų yra kertami.

"Kadangi pūkai trukdo žmonėms gyventi, kertame juos nė nelabai atsižvelgdami, kam jie priklauso. Pradėjome kirsti darželių teritorijose, vėliau perėjome prie kitų vietų. Rudenį vėl pjausime", - planus dėstė L. Dūda.

Dėl topolių jis ragino gyventojus kreiptis į Savivaldybę. Miestiečius labiausiai erzinančios tuopos bus kertamos pirmiausiai. Kai kur vietoje jų sodinami kiti medžiai.

"Topoliai nėra saugotini medžiai. Jie Klaipėdoje buvo pasodinti maždaug prieš 45 metus. Tačiau dabar jie kankina žmones", - teigė pašnekovas ir pridūrė, kad vis dėlto dalis gyventojų prieštarauja medžių kirtimui - rengia įvairias akcijas, siekdami išsaugoti šiuos medžius.

Klaipėdos universiteto doc. dr. Rita Nekrošienė aiškino, kad, atsižvelgiant į tai, kad topoliai (arba tuopos) yra moteriškos ir vyriškos lyties, galima išvengti masinio kirtimo.

"Pūkus skleidžia moteriškos lyties medžiai. Vyriškos lyties individai subrandina ir išaugina žiedadulkes. Kalbant apie kenksmingumą, būtent vyriškos tuopų žiedadulkės turi cheminių medžiagų, veikiančių kaip alergenai. Na, o moteriškų medžių skleidžiami pūkai nekenksmingi - jie tik erzina mechaniškai. Taigi užtektų pašalinti tik vyriškus medžius - kad šie nebeapvaisintų moteriškų medžių, kurie dėl to nepražys ir vėliau neskleis pūkų", - sprendimo būdą pateikė R. Nekrošienė.

Pašnekovė stebėjosi, kad šiemet tuopos savo žiedynus meta gerokai anksčiau nei įprasta. Tikėtina, kad pūkai mieste dar sklandys iki birželio vidurio.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder