Skalūnų dujų Lietuvoje ieškos „Chevron"

Skalūnų dujų Lietuvoje ieškos „Chevron"

Antradienį ryte buvo atplėšti vokai su konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais.

Tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės regione - tai JAV energetikos įmonė „Chevron", rašo lrytas.lt.

Dar dvi bendrovės - „Diseta" ir „Perkūno nafta" - išreiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos-Kybartų regione.

Konkurso dalyvius per 60 dienų turės įvertinti Geologijos tarnybos komisija, kuriai pirmininkaus aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Komisija vertins konkurso dalyvių technologinę, finansinę būklę, turimą kompetenciją šioje srityje.

Viena iš konkurso sąlygų - įmonė turi turėti bent dvejų metų molio skalūnų dujų žvalgybos patirtį, o minimalios investicijos turės siekti bent 80 mln. litų.

Preliminariais geologų skaičiavimais, Vakarų Lietuvoje gali būti iki 585 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, iš kurių būtų galima išgauti apie 120 mlrd. skalūnų dujų.

Tokio kiekio dujų užtektų šalies poreikiams patenkinti bent 30 metų, o išteklių vertė gali siekti 30 mlrd. JAV dolerių.

„Šilutės-Tauragės plotui tinkamas pasiūlymas yra gautas vienintelis - „Chevron" („Chevron Exploration & Production Lietuva")", - portalui lrytas.lt sakė Geologijos tarnybos direktorius Juozas Mockevičius.

JAV energetikos įmonė „Chevron" paieškas vykdytų per rudenį įsigytą bendrovę „LL investicijos".

Paklausus, ar ne problema, kad viename regione paraišką konkursui pateikė tik viena bendrovė, J. Mockevičius tai paneigė.

„Jei bendrovė atitiks numatytus reikalavimus, nėra skirtumo, kad tik ji viena dalyvauja konkurse",- sakė jis.

Pašnekovas leido suprasti, kad komisijos vertinimas bus labiau formalumas - galima numanyti, kad JAV energetikos milžinė nesunkiai atitiks keliamus reikalavimus.

„Chevron" specialistai mano, kad per Lietuvą, Lenkiją, Ukrainą, Rumuniją ir Bulgariją einantys žemės klodai turi potencialo skalūno dujų gavybai",- teigė „Chevron" atstovė Sali Džones (Sally Jones).

Anot jos, per kelerius metus turėtų paaiškėti, ar investicijos į skalūno dujų žvalgybą ir gavybą Lietuvoje atsipirks.

Kitos kompanijos, kurios planavo žvalgyti skalūno dujas Lietuvoje - Lenkijos „Lotos Group" ir JAV bendrovė „CalEnergy" - šiame konkurse nedalyvavo.

„Lotos Group" valdo 50 proc. bendrovės „Minijos nafta" akcijų ir paskelbė, kad į dujų žvalgybą jau investavo per 10 mln. litų.

Kaip jau rašė „Lietuvos rytas", sužinojus apie galimas skalūnų dujų žvalgybas Tauragės rajono kaimuose prasidėjo visuotinė mobilizacija.

Žygaičių, Aukštupių, Sartininkų kaimų gyventojai sako nieku gyvu į savo sklypus neįsileisiantys skalūnų dujų ieškotojų.

Nors skalūnų dujos Lietuvą bent jau iš dalies išvaduotų nuo „Gazprom” pančių, Tauragės rajono gyventojams tai nė motais.

„Mes nenorime, kad mūsų žemėse vyktų šie tyrimai. Bijome, kad bus užteršti mūsų sklypai, jei dujos bus pumpuojamos į viršų”, - piktinosi Žygaičių kaimo bendruomenės lyderis Jonas Nairanauskas. Šio rajono gyventojų žemės patenka į teritoriją, kurioje ketinama atlikti žvalgybinius žemės gelmių tyrimus. Manoma, kad ten glūdi gausūs skalūnų dujų klodai. Šiame rajone ketinama išžvalgyti apie tūkstantį sklypų.

Anksčiau tokie tyrimai buvo atlikti Šilutės, Klaipėdos rajonuose, tačiau ten vietos gyventojai žvalgams skersai kelio nestojo.

„Tai pirmas kartas, kai susiduriame su tokiu nepasitenkinimu. Nežinau, kodėl pasipriešinimas kilo tik šiame rajone”, - gūžčiojo pečiais bendrovės „Minijos nafta” vyriausiasis finansininkas Virgilijus Petuška.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder