Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos direktorė Aušrinė Žilinskienė

Pirmadienį darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos direktorė Aušrinė Žilinskienė.

„Naujoji vadovė balandžio 15 d. pradės eiti Nacionalinės bibliotekos generalinės direktorės pareigas. 9.30 val. Kultūros ministras Simonas Kairys ją pristatys Nacionalinės bibliotekos bendruomenei“, – rašoma bibliotekos atstovų atsakyme Eltai.

Kultūros ministras Simonas Kairys socialiniame tinkle „Facebook“ anksčiau skelbė, kad teismas jau prieš kurį laiką panaikino laikinąsias apsaugos priemones, kurios neleido vykdyti konkurso rezultatų.

Konkurso rezultatus yra apskundęs iki tol bibliotekai vadovavęs Renaldas Gudauskas, jo ieškinys dar nagrinėjamas teisme.

Anksčiau Lietuvos kultūros institutui ir Lietuvos audiosensorinės bibliotekos projekto „ELVIS – pritaikytų medijų platforma: prieigos prie įtraukaus kultūros turinio individualių poreikių turintiems vartotojams plėtra“ vadovavusi A. Žilinskienė konkursą į Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vadovus laimėjo dar pernai lapkritį.

Iš penkių pretendentų ji surinko daugiausiai komisijos balų. A. Žilinskienė Vilniaus universiteto Filologijos fakultete yra įgijusi vokiečių kalbotyros magistro laipsnį. Dešimtmetį ji vadovavo viešajai įstaigai „Lietuviškos knygos“.

Kultūros ministras S. Kairys yra sakęs, kad vadovavimas Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai yra įsipareigojimas pokyčiams ir inovacijoms nuolat besikeičiančioje informacijos, kultūros ir mokslo aplinkoje, pritarimas naujoms idėjoms ir veiklų kryptims, pasirengimas turimus išteklius ir motyvaciją nukreipti jų įgyvendinimui.

Lietuvos nacionalinės bibliotekos vadovo kadencijos trukmė – penkeri metai. Kaip numatyta teisės aktuose, vadovo konkursą laimėjusio asmens tinkamumas eiti pareigas tikrinamas teisėsaugos institucijų.

ELTA primena, kad nuo 2010 metų M. Mažvydo bibliotekai vadovavo bibliotekininkas R. Gudauskas.

R. Gudauskas teismui skundžiasi dėl konkurso organizavimo ir vykdymo galimų tvarkos pažeidimų, jis sako, kad konkursas pasižymėjo neapibrėžtumu.

Kultūros ministerija su ieškiniu nesutinka.

Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka yra didžiausia šalies mokslinė ir parlamento biblioteka, joje veikia valstybinė universali lietuviškų, lituanistinių ir užsienio leidinių saugykla, nacionalinis spaudos archyvas. 

2022 metais Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka turėjo 16 312 registruotus vartotojus, išdavė 558 526 dokumentus, bibliotekoje apsilankė 3 403 376 lankytojų. Bibliotekoje dirba daugiau nei 500 darbuotojų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder