Velykų stalo karalius – ponas griliažas

Koks desertas asocijuojasi su Velykomis? Lažinamės, kad mintyse pagalvojote apie Velykų bobą. Ir ne veltui, juk ją kepa nuo senovės. 

O žinote, kad ne mažiau populiarus buvo ir pyragas gardintas aguonomis, riešutais ir džiovintais vaisiais. Įsivaizduojate, koks aromatas sklido?

Pagal tradicijas Velykinis desertas turi būti apskritas it saulė, kuri po ilgos kelionės vėl grįžo pas mus. Dar desertas turėjo būti didelis, kad visiems užtektų. Ne šiaip užtektų, o pakaktų net 4 dienoms ir dar lauktuvėms.

Kepdavo anuomet, kepame mes ir dabar. Na, arba perkame. Bet desertas mums, lietuviams, svarbus.

Jo išsirinkimui tikrai skiriame dėmesio, juk norime nustebinti, palepinti ir nudžiuginti.

Šiuos kriterijus puikiai atliepia du tradiciniai ir smaližių mėgstami kartoti tortai - "Medutis" ir “Griliažinis”.

“Medučio” skonis pažįstamas visiems -  jis nuskraidina į šiltus vaikystės prisiminimus ir priverčia laiką bent trumpam stabtelėti. Jis tikrai ne kartą puikavosi ant Jūsų desertinio stalo. ”Medučio” išskirtinumas -sluoksniuota medaus tešla ir sodrus bei gausus grietinėlės pertepimas.

Kitas ne mažiau tradicinis ir mums artimas tortas yra “Ponas Griliažas“, žavintis savo riešutų ir karamelės skonio deriniu. Jis vienas iš švenčių stalo favoritų.

Griliažas konditerijoje turi senas tradicijas. Manoma, kad jo receptą ištobulino prancūzų konditeris Clementas Lassagne’as. 

Ačiū jam, kad šiandien galime pamaloninti savo skonio receptorius griliažo saldumu ir traškumu, puria grietinėle,  šviesiojo bei tamsiojo biskvitų duetu. Šis skonių asorti tobulas pasirinkimas prie stiprios kavos.

Tiek vieno, tiek kito torto receptai perduodami iš kartos į kartą, ne tik kaip desertai, bet ir kaip dalis kultūrinio paveldo. Ir nors “Medučio” receptą turi beveik kiekviena šeimininkė, reta kuri ryžtasi švenčių stalui iškepti Griliažinį tortą. Be reikalo, tai visai nesudėtinga. O jei dar aplinkui bėgioja maži pagalbininkai,  griliažo gamyba gali būti smagi pramoga.

Kviečiame išbandyti Griliažinio torto receptą, kurį kepa patyrusios konditerės Cukraus studijoje, Klaipėdoje, todėl nepavykti tiesiog negali. Pažadame rezultatas viršys lūkesčius ir tikrai kartosite jį dar ne kartą.

PRODUKTAI

Baltas biskvitas

  • Cukrus 276 g.
  • Kiaušiniai 6 vnt.
  • Miltai 276 g.
  • Aliejus 78 g.
  • Kepimo milteliai 2,5 g.
  • Žiubsnelis druskos

Šokoladinis  biskvitas

  • Cukrus 300 g.
  • Grietinė 300 g.
  • Miltai 200 g.
  • Kiaušiniai 3 vnt.
  • Kakava 3 v.šaukštai
  • Soda 1,5 arb. šaukšelio
  • Žiubsnelis druskos

Kremas

  • Grietinėlė 400 g.
  • Sviestas 400 g.
  • Kondensuotas pienas 420 g.

Griliažas

  • Cukrus 250 g.
  • Skrudinti žemės riešutai 150 g.
  • Žiubsnelis sodos, apie 1 g.

Sirupas

  • Vanduo 100 g
  • Cukrus 100 g

Pirmiausiai pasiruošiame griliažą.

Susmulkiname skrudintus žemės riešutus.

Ant vidutinės ugnies kaitiname cukrų, kol pilnai ištirps ir įgaus karamelinį atspalvį. Sumažiname ugnį ir į ištirpusį cukrų dedame žiupsnelį sodos, nuolat maišydami pakaitiname karamelę dar minutę, ir įmaišome smulkintus riešutus.

Nuimame griliažą nuo kaitlentės ir atsargiai išpilame ant kepimo popieriaus atvėsimui, išlyginame sluoksnį, kad būtų ne storesnis nei 1-2 cm..

Griliažas greitai atvės ir beliks pasmulkinti peiliu ar kočėlu.

Kepame biskvitus.

Biskvitams kepti jums reikės dviejų 22 cm diametro atsegamų torto kepimo formų. Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Kepimo formų dugnus išklojame kepimo popieriumi.

Šokoladinio biskvito kepimas:  į atskirą indą išsijojame miltus, sodą, kakavą ir dedame žiubsnelį druskos. Kiaušinius ir cukrų išplakame iki purumo.

Sumažinus plakiklio greitį iki minimalaus, įmaišome grietinę, jai išsimaičius dedame visus birius produktus ir mažu greičiu išmaišome tešlą, kol ji taps vienalytė.

Pilame tešlą į kepimo formą ir kepame apie 40-50 min. Patikrinti ar biskvitas iškepęs galime į biskvito vidurį įsmeigdami medinį pagaliuką, jei jis sausas ir neapkibęs tešla – jūsų biskvitas iškepęs. Traukiame biskvitą iš orkaitės ir paliekame atvėsti.

Balto biskvito kepimas: į atskirą indą išsijojame visus birius produktus. Kiaušinius ir cukrų mikseriu išplakame iki purumo, lengva srovele pilame aliejų ir gerai išplakame.

Sumažiname plakimo greitį iki minimalaus ir įmaišome visus birius produktus. Pilame tešlą į torto formą ir kepame iki 175 C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Iškepusį biskvitą paliekame pilnai atvėsti.

Sirupas

Norint, kad torto biskvitai būtų drėgni, juos reikia „palaistyti“. Biskvitams drėkinti verdame sirupą iš vandens ir cukraus, sirupui užvirus nukaičiame puodą, paliekame sirupą pilnai atvėsti, galima pagardinti šlakeliu mėgstamo alkoholio (konjako ar romo).

Gaminame kremą

Griliažinio torto kremas – tikras ponas ir su juo reikia elgtis labai atsargiai. Elgiamės labai švelniai, kad jis neatsiskirtų arba kitaip tariant „nesusigarbanotų“.

Pirmiausia išplakame kambario temperatūros sviestą iki purumo, sumažinus plakimo greitį iki minimalaus pilame kondensuotą pieną ir labai atsargiai bei trumpai juos sumaišome (saugiausia saldintą sutirštintą pieną įmaišyti į sviestą silikonine ar medine mentele).

Atskirame inde išplakame grietinėlę iki purumo ir sujungiame su sviesto - saldinto pieno mišiniu. Šiame etape naudojame mentelę, jokiu būdu ne mikserį, nes kremas „susigarbanos“ ir tuomet nebus tinkamas naudoti.

Mūsų tikslas – vientisas ir neatsiskyręs torto kremas, todėl grietinėlę įmaišome lėtai ir per daug nemaišant.

Torto surinkimas

Tortui surinkti jums reikės tos pačios torto formos, kurioje kepėte biskvitus.

Perpjauname biskvitus išilgai, mums reikės 2 šokoladinių ir 2 baltų biskvitų.

Į kepimo formą dedame pirmąjį biskvitą (Jūsų pasirinkimas baltas jis ar šokoladinis), sulaistome jį sirupu, dedame trečdalį kremo ir tolygiai paskirstome ant biskvito, beriame gausų sluoksnį griliažo (kuo daugiau – tuo skaniau), dedame kitą biskvitą (skirtingos spalvos nei pirmasis), sulaistome jį sirupu ir kartojame viską, ką darėme prieš tai.

Uždėjus paskutinį biskvitą nepamirštame jo sulaistyti, uždengiame tortą maistine plėvele, kad nedžiūtų ir dedame tortą į šaldytuvą „poilsiui“ ir stabilizavimuisi per naktį.

Torto papuošimas

Šiame etape paliekame Jums visišką kūrybinę laisvę, tačiau nuotraukoje matote tradiciškai puoštą Griliažinį tortą, kuris aptepamas tuo pačiu kremu, kurį naudojote viduje ir gausiai apdedamas griliažu.

Švęsdami Velykas, kviečiame Jus atrasti nepakartojamą desertų pasaulį su „Cukraus studija“. Mūsų svetainėje www.cukrausstudija.lt Jūsų laukia išskirtinės skonio patirtys, įskaitant žavingąjį tortą "Medutis" ir nepakartojamai traškų Griliažinį tortą.

Šie desertai, kurie yra pagaminti su meile ir meistriškumu, įkūnija pavasario džiaugsmą ir atgimimo simboliką, todėl yra puikus pasirinkimas bet kuriai Velykų šventei.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder