Vietoj emigracijos pasirinko Lietuvos kurortinį miestelį

Vietoj emigracijos pasirinko Lietuvos kurortinį miestelį

Vos keliems vasaros mėnesiams padirbėti kurorte, o po to galbūt emigruoti svarstęs šiaulietis sako ir pats nesitikėjęs, kad taip viskas pasisuks. „Kai jūs dirbate – mes ilsimės“, – apie dabartinį savo gyvenimą sako iš Šiaulių kilęs Paulius.

Palangoje, vienoje J. Basanavičiaus gatvės kavinių, įsidarbinęs Paulius iš pradžių sako nė nesidomėjęs, ar galės darbuotis ir žiemą. Norėjo kelis mėnesius padirbėti, o minčių, kad Palanga galėtų tapti jo namais, teigia neturėjęs.

„Atvažiavau vienam sezonui, padirbėti tik vasarą, tačiau tas vienas sezonas kažkaip užsitęsė, – šypsosi jaunas vyras. – Dirbu kavinėje, kuri atidaryta ir žiemą, tad užsidirbu tikrai pakankamai ir galiu pragyventi visus metus“.

Statybininko profesiją turintis Palius sako, kad likimas turi gerą humoro jausmą: prieš keletą metų jis ne tik neplanavo gyventi Palangoje, bet nė nesvajojo dirbti padavėju ar barmenu. Kelias į Palangą, anot jauno vyro, prasidėjo maždaug prieš ketverius metus. Dar gyvenant Šiauliuose mama pasiūlė padirbėti kavinėje, nes labai trūko žmonių.

„Iš pradžių keistai nuskambėjo mamos pasiūlymas, bet pagalvojau, kodėl gi ne“, – šypsojosi vyras.

Pauliui darbas patiko, patiko bendrauti su žmonėmis, o ir kavinės vadovai neturėjo priekaištų jo darbui. Šiauliai, anot Pauliaus, nors atsigauna, tačiau žmonės tiek neišlaidauja, kaip poilsiaudami, tad jis nusprendė laikinai padirbėti Palangoje. Juk uždarbis kurorte šiltuoju metų laiku gerokai didesnis nei Šiauliuose. Tiesa, Paulius neslepia, kad darbas tikrai nėra lengvas – reikia labai sparčiai suktis ir tenkinti net ir įnoringiausių klientų poreikius, tačiau tikina, kad būtent toks darbas jam labai patinka.

Mintis pasilikti ilgiau jau ėmė suktis galvoje dar nesibaigus vasarai. Ėmė skaičiuoti, kad ir būsto nuomos kainos pasibaigus vasaros sezonui krenta kone dvigubai. O ir kavinė dirba per žiemą, tad darbo tikrai bus.

„Pradėjęs čia dirbti susiradau butą ilgalaikei nuomai. Aišku, vasarą vis tiek šiek tiek pakelia nuomos kainą, bet juk visi nori užsidirbti“, – nepyksta dėl nuomos kainų jaunas vyras. Vis dėlto kiek moka už nuomą jis nenorėjo atskleisti, tik pasakė, kad ir jam, ir nuomotojui sandoris palankus.

Ką veikti žiemą, kai Palanga ištuštėja? Pasak Pauliaus, kurortinis miestelis vilioja ne tik vasarišku šurmuliu. Ne sezono metu, šeštadienį ir sekmadienį, užsuka latviai ir estai. Latviams vyras negaili komplimentų – tai bene patys mandagiausi ir maloniausi kavinės turistai.

„Tikrai labai mandagūs latviai, jie visuomet prašo rekomenduoti maistą, visada maloniai bendrauja. Jie nėra labai įnoringi ir visuomet yra nusiteikę paragauti, ką siūlo padavėjai“, – atvirauja jaunas vyras ir priduria, kad lietuviai labai skiriasi nuo kaimynų.

„Lietuviai atvyksta labai skirtingi, o kai kurie emigrantai jau pastebimi iš tolo. Jie dosniai leidžia pinigus, tačiau ir gerokai reiklesni, jie savo elgesiu iškart atkreipia dėmesį į save“, – pasakojo Lietuvos į užsienį neiškeitęs jaunas vyras.

Kodėl neišvyko? Paulius neslepia, kad Lietuva jam labai patinka, myli savo šalį ir nors svarstė išvykti dėl didesnio uždarbio. Vis dėlto ryšys su šeima jam svarbesnis nei dideli pinigai. Supratęs, kad pakankamai pragyvenimui galima užsidirbti Lietuvoje, Paulius nusprendė likti.

„Gyvenant Lietuvoje pasimatyti su artimaisiais kur kas lengviau nei grįžti trumpam iš kokios Anglijos. Tai ir sulaikė“, – neslėpė Palangoje dirbantis ir gyvenantis vyras.

Vis dėlto, pasibaigus vasaros sezonui, vyras Palangą vadina tikrųjų atostogų vieta. Vietiniai neskuba gyventi, dažnai eina prie jūros ar tiesiog pasivaikščioti ir pakvėpuoti grynu oru, susitinka su draugais. Jei oras prastesnis, vietiniai užsuka puodelio arbatos ir sušilti į kavines. Kai pasibaigia vasara, lieka ramybė ir atsiskleidžia ramios Palangos grožis.

„Mes čia žiemą ilsimės ir tiesiog relaksuojame“, – šypsosi Paulius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder