Šilti ir jaukūs susitikimai su nerege Vaida pakeitė vaikų požiūrį į negalią turinčius žmones

Šilti ir jaukūs susitikimai su nerege Vaida pakeitė vaikų požiūrį į negalią turinčius žmones

Viena iš socialinio verslo pradininkų Lietuvoje, įmonės „Verslas ar Menas“ įkūrėja, neregiams skirtų knygų leidėja Eglė Jokužytė džiaugiasi socialinio projekto, skirto  mažinti regėjimo negalią turinčių žmonių kultūrinę ir meninę atskirtį rezultatais: daugiau nei 75 procentai vaikų po edukacinės programos  bei susitikimo su neregiu nebijotų užmegzti pokalbį ir jau žinotų, kaip elgtis su negalia turinčiais žmonėmis, nors iki edukacinės programos apie tokius dalykus neturėjo jokio supratimo. 

Pagal E. Jokužytės parengtą projektą, kurį iš dalies finansavo Klaipėdos miesto savivaldybė, vien per gruodžio mėnesį aplankyta daugiau nei 10  Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų ir su neregių  kasdienine realybe  supažindinta daugiau nei 340  mokinių. Susitikimų su mokiniais metu neregė   Vaida Butautaitė pristatė  specialią  edukacinę Brailio rašto skaitymo programą „Pažinkime akimis nematomą pasaulį“, kurios tikslas  - suartinti skirtingus vaikus, ugdyti jų jautrumą, empatiją ir  gebėjimą suprasti, ką gali jausti  kitas žmogus. Taip pat ji kalbėjo apie neregių pasaulį, su kokiomis problemomis šie žmonės susiduria ir kaip gyvena, o su mokiniais aptarė, kaip jie galėtų prisidėti prie neregių gyvenimo kokybės gerinimo.  

„Tikiu, kad net ir vienas susitikimas su neregiu gali pažadinti norą pažinti  ir labiau suprasti  kitaip matančius žmones. Mes  padedame vaikams pažinti pasaulį per kitus pojūčius - klausą, lytėjimą kvapus. Edukacijų metu mokiniai pabendrauja su neregiu,  kartu su juo skaito knygas Brailio ir reginčiųjų raštu, užrištomis akimis bando pažinti pasaulį taip, kaip jį mato neregiai, sužino, kaip neregiai rašo, naudojasi technologijomis ar sprendžia įvairius gyvenimiškus klausimus“, - sakė edukacinės programos „Pažinkime akimis nematomą pasaulį“ autorė ir iniciatorė E. Jokužytė. 

Neregei V. Butautaitei susitikimų metu labiausiai įsiminė vaikų emocijos. Moteris neslepia, kad ją pamatę vaikai pradžioje labai įvairiai reaguoja: „Dažniausios reakcijos, žinoma, būna pasimetimas ir baimė, tačiau susitikimo pabaigoje jie tiesiog švyti gerumu ir dega noru padėti. Tikrai koks devyniasdešimt procentų vaikų po susitikimų jaučiasi laimingi ir susijaudinę, nes  pažino naują pasaulį. Manau, svarbu, kad vaikai suprastų, jog mes visi skirtingai suvokiame aplinką, skirtingai jaučiame, mąstome, matome, bet dėl to nesame mažiau vertingi“. 

Socialinių projektų iniciatorė  E. Jokužytė džiaugiasi matydama, kaip po tokių susitikimų keičiasi vaikų požiūris į negalią turinčius žmones.  „Tikiu, kad šis projektas davė daug naudos mokiniams. Juolab, kad susitikimų metu atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad iki edukacijos tik nedidelė vaikų dalis buvo bendravę su neregiu ir, jį sutikę, žinotų kaip elgtis. O faktas, kad net beveik  75 procentai vaikų niekada iki edukacijos nebuvo lietę Brailio rašto atskleidžia, jog šis raštas nėra lengvai visiems prieinamas Klaipėdos rajone arba menkai pastebimas reginčių vaikų. Taip pat paaiškėjo, kad net  83procentai vaikų nežinotų, kaip elgtis su neregiu, todėl net neužmegztų pažinties ir net nežinotų kaip su juo  bendrauti. Džiaugiuosi, kad po edukacinės programos ir pažinties su nerege Vaida, viskas pasikeitė - daugiau nei 73 procentai  vaikų  tikrai žinotų, kaip elgtis su neregiu. Vaikų atsakymai, parodo, kokį iš  tiesų teigiamą poveikį vaikams ir jaunimui daro tokios edukacijos. Todėl tikiu, kad šis edukacinis projektas stipriai prisidės prie jų požiūrio keitimo į regėjimo negalią turinčius žmones“. 

Tai ne pirmas E. Jokužytės socialinis projektas. Įgyvendindama įvairias socialines iniciatyvas, leisdama knygas ir kitus leidinius, skirtus  visiems - regintiems ir neregiams, savo veikla moteris  prisideda prie regėjimo negalią turinčių žmonių integracijos į visuomenę.  Socialinio verslo įkūrėjos tikslas - per pažinimo, bendravimo įgūdžių formavimą, tolerancijos, kultūros ir meninį ugdymą, daryti visuomenėje teigiamą pokytį, keisti požiūrį į negalią turinčius žmones ir ugdyti socialines bei  kultūrines jų savivokos kompetencijas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder