2019 m. kovo 23 d. 13:01 val., šeštadienis

ve  >  Žinios  >  Visuomenė  >  Žmonės

Žmonės

„Motyvuoti atletai“ dalinasi mitybos patarimais ir receptu, padėsiančiais stiprinti imunitetą

„Motyvuoti atletai“ dalinasi mitybos patarimais ir receptu, padėsiančiais stiprinti imunitetą nuotrauka, foto

© Greta Zubko

„Motyvuoti atletai“ dalinasi mitybos patarimais ir receptu, padėsiančiais stiprinti imunitetą

Po ilgai trukusio šaltojo sezono, kai didžiąją dalį paros vyravo tamsa, pagaliau sulaukėme pavasario. Tačiau su pavasariu atkeliauja ne tik ilgesnės dienos, šiluma ir vis dažniau pasirodanti saulė, bet ir permainingi orai, dažnu atveju lydimi peršalimo ligų. Pastarąsias lemia ne tik netinkamas drabužių pasirinkimas žvarbiems rytams ir šiltoms dienoms, tačiau ir po žiemos nusilpusi imuninė sistema. Tad kaip pasiruošti pavasariui ir aprūpinti organizmą natūraliomis apsaugomis?

Aktyvaus gyvenimo būdo tinklaraščio „Motyvuoti Atletai“ įkūrėjas, mitybos ir sporto specialistas, Artur Swan, pritaria, kad atėjus pavasariui iš tiesų padaugėja peršalimo ligų. A. Swan pastebi, kad po žiemos daugelio žmonių organizmai yra nusilpę dėl vitaminų trūkumo, kurių žiemos metu suvartojame itin mažai. Tad taisyklinga mityba, orientuota į imuniteto stiprinimą, tampa vienu svarbiausių faktorių siekiant sustiprinti imunitetą ir pasiruošti pavasariui.

„Pereinamuoju metų laikų sezonu reikia ypatingą dėmesį skirti pakankamam baltymų ir sočiųjų riebalų kiekiui mitybos racione. Taip pat nepamiršti patiekalų pagardinti mėgstamais prieskoniais, pasižyminčiais antioksidacinėmis savybėmis. Tokia subalansuota maisto medžiagų puokštė ne tik pagerina imunitetą, bet ir padeda išvengti peršalimų“, – sako A. Swan. 

Baltymai – sustiprinti imunitetą

Anot jo, baltymai yra ne tik labai svarbūs organizmui atsistatyti, bet ir sustiprinti imuninę sistemą: „Jeigu organizmui trūks baltymų, jis negalės atsistatyti, todėl nusilps. Tiesa, nereikėtų persistengi su baltymine mityba, labai svarbu vartoti baltymų kiekį, pritaikytą pagal individualią žmogaus raumenų masę ir kūno svorį“, – sako mitybos specialistas.

Jis pataria rinktis vištieną, siekiant užtikrinti baltymų kiekį mitybos racione. Anot sportininko, vištiena yra geriausias visaverčių baltymų šaltinis. Tiesa, reikėtų atkreipti išskirtinį dėmesį ir į jos kokybę – rinktis geriausiomis sąlygomis užaugintą vištieną.

Sveikatai stiprinti – kokybiški produktai

Siekiant sustiprinti imunitetą, labai svarbu rinktis geriausiomis sąlygomis užaugintus produktus. „Renkantis vištieną svarbu atkreipti dėmesį, kad ji būtų auginta mums priimtinomis sąlygomis – atkreipti dėmesį, ar buvo auginta be antibiotikų,“ – sako A. Swan.

Mitybos ekspertas paaiškina, kad vištiena, kuri buvo gydyta antibiotikais, gali tapti žalinga žmogaus organizmui, nes joje lieka nuo antibiotikų mutavusios bakterijos. Ilgainiui šios gali slopinti tiesiogiai vartojamų antibiotikų veikimą.

Artur Swan antrina ir paukštyno „Kekava“ atstovė Lietuvoje Oksana Borkovska: „Antibiotikai plačiai vartojami paukščių gydymui, todėl jų mes gauname ne tik tiesiogiai, kai juos skiria gydytojas, bet ir nuo antibiotikų mutavusių bakterijų pavidalu, kai perkame vištieną. Antibiotikų atsisakymas auginant paukščius padeda iš dalies apsisaugoti nuo didėjančio atsparumo antibiotikams,“ – sako O. Borkovska.

Renkantis vištienos produktus, ji pataria atkreipti dėmesį į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos skiriamą pakuočių ženklinimą „Užauginta be antibiotikų“.

Prieskoniai taip pat svarbu

Mitybos specialistas A. Swan pataria pasirūpinti ne tik kokybiškų baltyminių produktų įtraukimu į mitybos racioną, bet ir prieskonių pasirinkimu.

Anot jo, imbieras, cinamonas, pipirai ir kiti aitresni prieskoniai padeda sustiprinti imunitetą ir turi antioksidacinių – priešuždegiminių savybių. Jis pabrėžia, kad baltyminį maistą labai svarbu derinti su antioksidantais, kurie padės užtikrinti subalansuotą maistinių medžiagų kiekį ir jų poveikį.

„Ne be reikalo nuo mažens seneliai mus vertė valgyti česnaką, svogūną, kad sustiprintume imunitetą.  Tačiau šiandien, kai parduotuvių lentynose galime rinktis prieskonių iš viso pasaulio, reikėtų tuo pasinaudoti ir imbierą ar kitus aitrius prieskonius pradėti vartoti ne tik tada, kai susergame, bet profilaktiškai jais stiprinti imunitetą“ , – sako A. Swan.

Indiškos vištienos Tikka Masala receptas

4 porcijoms reikės:

  • 500 g „Kekava” vištienos filė
  • 6 v. š. natūralaus jogurto
  • 2 cm imbiero šaknies
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. maltos paprikos
  • 1 a. š. malto kumino
  • Aliejaus kepimui – naudoju kokosų
  • Virtų ryžių (patiekimui)
  • Šviežios kalendros (patiekimui)
  • 1 Laimo (patiekimui)

Padažui reikės:

  • 1 svogūno
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 cm. imbiero šaknies
  • 1 a. š. maltos kalendros
  • 1 a. š. garam masala prieskonių
  • 1 a. š. maltos ciberžolės
  • 2 a. š. maltos paprikos
  • 1 a. š. maltos aitriosios paprikos
  • 500 g pomidorų tyrės
  • 6 v. š. natūralaus jogurto
  • 1 a. š. druskos
  • 1/2 a. š. pipirų

Gaminame:

1.      Vištieną supjaustome gabalėliais, dedame į dubenį ir sumaišome su jogurtu, tarkuotu imbieru ir česnaku, druska, malta paprika ir kuminu. Indą apdengiame maistine plėvele, dedame į šaldytuvą ir leidžiame marinuotas mažiausiai vieną valandą, o dar geriau – per naktį.

2.      Keptuvėje įkaitiname aliejų, iškepame marinuotą vištieną, atidedame.

3.      Keptuvėje įkaitiname aliejų, beriame smulkintą svogūną, apkepiname kelias minutes.

4.      Į keptuvę įtarkuojame imbierą, česnaką, sudedame visus prieskonius ir kepame dar minutę.

5.      Supilame pomidorų tyrę, jogurtą, beriame druskos ir pipirų. Kaitiname padažą ant mažos ugnies 5 minutes.

6.      Grąžiname vištieną į keptuvę, sumaišome su padažu.

7.      Patiekiame su virtais ryžiais, laimo ketvirčiais ir šviežia kalendra.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Žmonės

Dar besimokydama mokykloje, dabar jau 26-erių Karolina Gaubaitė tvirtai žinojo – ji...

Karolinos Gaubaitės svajonė išsipildė pajūry nuotrauka, foto

Kol Lietuvoje spaudžia šaltukas, dažnam norisi pabėgti ten, kur šilta. Tokioms atostogoms...

Valinskų atostogas Maldyvuose planavo Inga nuotrauka, foto

„Absoliučiai nieko nesitikėjau, dirbau Palangoj ir atostogavau. Mane pasikvietė sudainuoti – žinomos...

Nėra taip, kad būtinai bus, kaip aš pasakiau nuotrauka, foto

Neseniai dukros susilaukusi grupės „Mango“ lyderė Rima Petrauskytė-Paulauskienė ilgai ramiai vietoje nusėdėti...

„Mango“ lyderei dukrelė užėmė visas mintis nuotrauka, foto

Pusę karjeros atidavusi Klaipėdai nuotrauka, foto

Sportas, Kai Andra Gabalytė žengė pirmuosius žingsnius krepšinyje, didžioji dalis tiek jos...

Pašto likimas vis dar įstrigęs nežinioje nuotrauka, foto

Klaipėda, Beveik dvejus metus sprendžiama, ką daryti su nenaudojamu ir miesto širdyje esančiu...

Katalikų bažnyčiai skirta 1 mln. 238,9 tūkst. eurų nuotrauka, foto

Ūkis, Finansų ministras Vilius Šapoka šiemet Lietuvos katalikų bažnyčiai skyrė 1 mln....

Klaipėdoje prasidėjo didžiausia kino šventė šalyje nuotrauka, foto

Filmai, Žinomo rusų režisieriaus Kirilo Serebrenikovo romantine istorija „Vasara“ uostamiestyje prasidėjo „Kino pavasaris“....

Sportas, Paskelbta prieš 39 min.

Klaipėda, Paskelbta prieš 1 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...