Klaipėdą atradęs Giovanni di Noto: „Esu apsuptas labai talentingų žmonių“

Klaipėdą atradęs Giovanni di Noto: „Esu apsuptas labai talentingų žmonių“

Su Klaipėdos mokslo ir technologijų parko rezidentu – prie „Omega Technology“ komandos pernai prisijungusiu Giovanni di Noto bendravome dar prieš koronaviruso grėsmėms pakeičiant mūsų kasdienybę. Nėra abejonių, kad iš namų biurais tapusių svetainių ir valgomųjų į savo įprastas darbo vietas grįšime pasikeitę – tikėtina, labiau vertindami kiekvieną savo dieną, įžvelgdami daugiau galimybių ir stiprybių savyje ir aplink save.

Drąsiau svajodami ir mažiau atidėliodami. Giovanni tokį požiūrį įvaldė seniai – o galbūt tiesiog su juo yra gimęs? Tad jei stinga tikėjimo ir pasitikėjimo, kad viskas su mumis, o taip pat ir su Klaipėda yra ir bus gerai, – galima tiesiog pamėginti perkelti bent dalį svetimšalio nuostatų į savo kasdienybę. Kaip sako jis pats – juk iš šalies kartais geriau matyti.

Tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku

„Esu labai laimingas žmogus ir manau, kad man išties beprotiškai sekasi!, – šypsosi pernai Klaipėdoje prisišvartavusio ir „Omega Technology” komandą papildžiusio Giovanni di Noto akys. - Nedvejodamas galiu pasakyti, kad štai jau tris dešimtis metų – iki pat šiandien – manęs neapleidžia jausmas, jog kaskart atsiduriu tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku bei turiu džiaugsmo dirbti su žmonėmis, kurie imasi fantastiškų iniciatyvų, atveriančių pasauliui naujas galimybes“, – Giovanni  negaili šiltų žodžių savo buvusiems bei esamiems  bendražygiams ir kolegoms.

Svetimšalio biografija liudija jį esant viso pasaulio pilietį – Giovanni gimė italų šeimoje Prancūzijoje, o vėliau profesinių iššūkių ir atradimų kelias driekėsi per kelis kontinentus, sluoksniuojant patirtis tiek Vakarų šalyse, tiek Azijos kultūrų kontekste.

Pirma Giovanni pažintis su Lietuva įvyko 2018 m. pradžioje, kuomet atvyko į Vilnių, vedinas projektų, susijusių su paskirstytųjų duomenų technologija (angl. Distributed Ledger Technology, DLT): „Akimirksniu įsimylėjau šią šalį su visa turtinga jos istorija ir žavingais atradimais, stebinančiais už kiekvienos gatvelės posūkio. Lietuva man pasirodė labai pažengusi daugeliu socialinių ir ekonominių aspektų“.

Mėgaujasi klaipėdietiškumu

Neilgai trukus naujais Giovanni, jo žmonos Jane bei sūnaus Jonathano namais tapusi Klaipėda tik įtvirtino jau pirmo vizito metu aplankiusį pozityvų pojūtį: „Čia jaučiuosi apsuptas nuostabiai talentingų žmonių ir ypatingos bendruomenės, puoselėjančios savo klaipėdietišką gyvenimo būdą.

O pastarąjį, kuris tiek man, tiek mano žmonai čia teikia labai daug džiaugsmo, išties turiu galimybę palyginti su patirtimis įvairiose šalyse. Laikas čia įgauna visai kitą reikšmę ir bėga visiškai kitaip nei yra tekę patirti bet kur kitur. Atvykus kalba netapo kliūtimi – angliškai čia daugelis puikiai bendrauja. Be to, tiek aš, tiek mano žmona bei sūnus tikimės ir patys išmokti seniausią išlikusią indoeuropiečių kalbą “. 

Šiuo metu Giovanni su šeima turi leidimą penkerius metus gyventi ir dirbti Lietuvoje, tačiau tvirtina, jog mielai inkarą čia išmestų ir dar ilgesniam laikui: „Klaipėda yra tiesiog nuostabi ir neabejoju, kad čia bei kitose Baltijos šalyse mūsų dar laukia daug fantastiškų atradimų“.

Klaipėdoje veikiančiame „Omega Technology” padalinyje Giovanni prižiūri programinės įrangos kokybės valdymą. Dirba ir su kitomis organizacijomis užsienyje – kaip technologijų ir verslo konsultantas, taip pat rūpinasi savo įsteigtos kompanijos cloudyBoss veikla.

Mentorystė įprasmina gyvenimą

Giovanni nestokoja ir dėstytojavimo patirties – apie pastarąją kalba su neslepiamu entuziazmu, kaip ir apie įsitraukimą į įvairius projektus, susijusius su technologinių kompetencijų gilinimu. Neseniai Klaipėdos mokslo ir technologijų parke organizuoto tarptautinio seminaro metu G. di Noto pristatė pranešimą apie blockchain technologijų taikymą, praėjusių metų rugsėjį mielai sutiko tapti vienu iš mentorių pirmąsyk Klaipėdoje organizuotame tarptautiniame uosto technologijų hakatone „Portathon Baltic“.

„Metams bėgant prioritetai natūraliai irgi keičiasi. Iš pradžių mūsų dėmesys dažniausiai būna nukreiptas į pamato sėkmingai karjerai suformavimą. Kai sukaupiame profesinės patirties ir įgyjame daugiau pasitikėjimo savimi, prioritetais gali tapti šeimos, materialinės gerovės ar nuosavo verslo kūrimas, pasaulio pažinimas per keliones. Po to viskas gali vėl pasisukti naujai – būtent taip prieš kelerius metus nutiko man pačiam.

Galiu džiaugtis pozicija, kuri atveria galimybes per pastaruosius kelis dešimtmečius sukauptas žinias perteikti ir kitiems. Anksčiau galbūt taip aiškiai negalėjau užčiuopti to, kas gyvenime man labiausiai įdomu – gal tiesiog stigo tam tikro atskaitos taško, kurį tik dabar galiu aiškiau įžvelgti.

Džiaugiuosi galėdamas pasidalinti tuo, ką žinau ir išmanau, padėti gabiems žmonėms ieškoti savo kelio, užpildyti tam tikras įgūdžių spragas ir, įgijus pasitikėjimo savimi, paversti užsibrėžtus tikslus apčiuopiamais rezultatais. Būtent tai mano gyvenimą giliai pripildo prasme – tokiu būdu tarsi galiu padėkoti pasauliui už tai, ką iš jo pats esu gavęs“.

Technologinis Edenas – jau arti?

Organiškai įsiliejęs į Klaipėdos mokslo ir technologijų parko bendruomenę Giovanni sako visas patirtis pasitinkantis atvira širdimi ir tiesiog mėgaujasi tuo, ką daro: „Profesinė sfera šiuo metu man teikia kaip niekad daug pasitenkinimo. Jei konkrečiau – aš tiesiog atsisakau dirbti. Ir tai darau sąmoningai.

Turiu omenyje darbą, kaip jį, deja, suvokia daugelis savo veikloje nelaimingų žmonių. Atsibudus ryte man niekad nešmėkšteli galvoje: „Hm, laikas keltis, vykti į biurą... Jaučiu tiesiog prasidedant naują įdomią dieną“.

Dalindamasis savo požiūrį į darbo kultūrą ir jos transformacijas, Giovanni kažkam galbūt primintų kiek ekscentrišką vizionierių, tačiau šiandienos technologinės tendencijos daugelį jo išsakytų minčių tik patvirtina: „Ateities ekonomika bus glaudžiai susijusi su automatizacija ir svarbiomis fiskalinėmis reformomis, kurios apibrėš permainas mokesčių surinkimo srityje – čia žvilgsnis nukryps į dirbtinį intelektą.

Mums atsiveria potencialas susigrąžinti apie 26 % savo aktyvaus gyvenimo, kuris šiuo metu yra paskiriamas įprastiniam darbui.

Užuot būgštavus, kad dėl jo teks kovoti su robotais ir mašinomis, derėtų iš naujo įvertinti pačią žmogaus atliekamo darbo koncepciją ir pasinaudoti išties dėkingo laikmečio suteikiama proga susitelkti į kitus socialinius ar asmeninius tikslus.

Kalbu apie galimybę, pavyzdžiui, iš naujo atrasti laimės ir geros savijautos svarbą, užsiimti veikla, kuri prisideda prie gyvenimo kokybės gerinimo, siekį vis sužinoti kažką naujo, užsiimti menais, atrasti naujas jų formas.

Ir visa tai – nenuilstamai ir itin efektyviai funkcionuojančio dirbtinio intelekto dėka, kuris ne tik pasirūpins aukštos kokybės paslaugomis ir produktais, bet taip pat mokės ir mokesčius“.

Klaipėdos stiprybių – ne viena

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas, į kurį kone kasdien driekiasi Giovanni maršrutas, nauju rezidentu tapusio užsieniečio lūkesčius pateisino su kaupu: „Daug gerai apgalvotų sprendimų kalbant apie pačias erdves: pirmajame aukšte yra šaunios darbui ir atokvėpiui skirtos zonos, vietoje veikia kavinės, pastatą supa daug žalumos.

Papildoma vertė – tai greta esantis Klaipėdos universitetas ir su juo puoselėjami glaudūs bendradarbiavimo saitai.

Žaviuosi čia dirbančia profesionalų bendruomene – be jokios abejonės, būtent žmonės yra visa ko širdis. Manau, kad Klaipėdos mokslo ir technologijų parko komandai pavyko sukurti reikalingus ryšius tiek miesto, tiek tarptautiniame lygmenyje bei pasirinkti teisingas „mantras“, kurios turėtų brėžti Klaipėdos ateitį – tai yra skaitmeninė transformacija, DLT, daiktų internetas, dirbtinis intelektas, taip pat mėlynoji bioekonomika, energetika ir jūrų pramonė“.

Vilnius, anot G. di Noto, išties sėkmingai įsitraukė į su blochchain technologijomis susijusių sprendimų vystymą, daugiausiai dėmesio skiriant FinTech ir kriptovaliutų sferoms.

„Visgi DLT panaudojimas apima kur kas platesnį lauką nei vien tik FinTech, tad Klaipėda, kur susitelkia reikšmingos pramonės, energetikos ir tiekimo grandinės, Lietuvos uostamiesčiui suteikia išskirtinių galimybių įgalinant įvairius DLT sprendimus, atvedant į savo pakrantę svarbiausius šios srities žaidėjus ir visa tai sėkmingai suderinant su strategija, nukreiptą į tarptautiniu mastu veikiančių verslo centrų pritraukimą“.

Didmiesčius gali pranokti išmanumu

Klaipėdos stiprybes Giovanni įžvelgia kaip didelę mozaiką, susidedančią iš įvairių privalumų verslui ir gyvenimo kokybės ieškantiems žmonėms: „Turtinga istorija ir tikri gamtos brangakmeniai, kurių vienas ryškiausių yra UNESCO saugoma Kuršių Nerija, ypatingai svarbus neužšąlantis Klaipėdos jūrų uostas, Baltijos šalyse sėkmės istoriją brėžiantis Klaipėdos LEZ – turite daug išskirtinių dalykų palyginus su savo kaimynais.

Mano požiūriu, vienas kertinių Klaipėdos privalumų yra šio miesto dydis. Mažesnes gyventojų mases sutelkusiuose centruose žymiai efektyviau nei didžiuosiuose metropoliuose pavyksta pritaikyti vadinamuosius išmanaus miesto (angl. Smart City) sprendimus bei inovacijas, kurios yra labai svarbios“.

Nors iš profesinės perspektyvos ar kaip pranešėjas renginiuose G. di Noto dažniausiai įvardijamas verslo ir technologijų konsultantu ar ekspertu, jis pats save mieliau pozicionuoja kaip ekosistemų valdymo  specialistą, tad ir į Klaipėdos situaciją linkęs žvelgti būtent per šią prizmę.

„Manau, kad Klaipėda sugebės išnaudoti savo privalumus ir, pasitelkdama jau išvystytas stipriąsias puses, rinksis išmanaus miesto plėtojimo kryptį, skatindama išmanių sprendimų plėtrą įvairiose industrijose.

Teisingai suformuluota R&D strategija pasitarnautų Klaipėdai atveriant naujas verslo nišas bei tampant jų pioniere.

Tokia kryptis neabejotinai reikalauja gebėjimo teisingai sustyguoti visą vietos ekosistemą, svarbu išvystyti sinergijas tarp įvairių vietos institucijų, akademinės bendruomenės ir plačiau veikiančių organizacijų. Visgi manau, kad daugelį paminėtų dalykų jau turite.

Europos jaunimo sostinės statusas 2021 metais Klaipėdai atveria puikią galimybę tapti savotišku švyturiu visame regione, išryškinančiu svarbius socialinius ir ekonominius aspektus. Tai proga jaunimo sąmonėje įtvirtinti išties įkvepiančią ir įtraukiančią ateities viziją, kuri tuo pat metu būtų paremta realiai veikiančių priemonių rinkinių, padedančiu visa tai paversti tikrove“. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder