Diktatoriaus ryšiai: Aliaksandro Lukašenkos moterys

Diktatoriaus ryšiai: Aliaksandro Lukašenkos moterys

Tai yra antroji publikacijos dalis. Pirmąją dalį galite skaityti čia. 

Netrukus po ilgametės prezidento asmeninės gydytojos I. Abelskos pasitraukimo, 2000 m. pabaigoje, greta A. Lukašenkos imta pastebėti naują gydytoją – jauną blondinę.

„Ilgą laiką net manėme, kad ji yra Kolios mama, nes juo užsiimdavo, kai buvo mažas“, – apie Baltarusijos prezidento bendražygę pasakoja vienas Rusijos diplomatų, susitikęs su naująja gydytoja A. Lukašenkos vizitų į Rusiją metu.

I. Abelskojos vietą šalia A. Lukašenkos ir kartu pareigas užėmė Svetlana Kanašenka. Kaip ir jos pirmtakė, gavusi aukščiausio lygio kvalifikacijas jau po to, kai buvo paskirta į pareigas. Naujoji gydytoja palaikė A. Lukašenkai draugiją vizito pas Romos popiežių metu, taip pat Kijeve ir Jerevane. Ji net buvo svečiuose pas vienintelę oficialią Baltarusijos prezidento uošvienę.

Buvo akivaizdu, kad S. Kanašenka buvo daugiau nei gydytoja: ji dalyvavo bulviakasyje, šienapjūtėje kartu su prezidentu. Kai kada ji būdavo ten vienintelė moteris. Nuimant derlių asmeniniame A. Lukašenkos rezidencijos sklype 2014 m., S. Kanašenka dirbo poroje su valstybės vadovu: A. Lukašenka rinko šakniavaisius ir mėtė juos į gydytojos rankas.

 

S. Kanašenka derliaus nuėmimo šventėje „Drozdy“ rezidencijoje 2014 m.

Priartėjusi prie valdžios, S. Kanašenka atsiskleidė ne tik kaip ištikima prezidento partnerė derliaus švenčių ar oficialių vizitų metu, bet ir pademonstravo turinti verslininkės gyslelę. Kartu su A. Lukašenkos ledo ritulio partneriu Aleksandru Beliu ji įkūrė grožio saloną ir kosmetologijos kliniką „Iris“. 

Klinika, įvardijama „VIP klientų salonu“, bendradarbiauja su valstybiniu televizijos kanalu „Belarus-1“ laidoje „Prieš ir po“. Nors S. Kanašenka retkarčiais vis dar pasirodo šalia prezidento, aplink Baltarusijos vadovą jau senokai sukasi kitos merginos. 

 

S. Kanašenka (kairėje), prezidento komandos sudėtyje užėmė pirmąją vietą Minsko slidinėjimo varžybose 2019 m.

Baltarusiškas grožis

Ilgainiui Baltarusijos prezidentas nustojo slėpti savo aistrą jaunoms moterims, kurios akivaizdžiai priklausė nuo jo, kaip valstybės vadovo, pareigų.

Baltarusija yra bene vienintelė šalis Europoje, kurioje beveik 25 metus gyvuoja valstybinė modelių agentūra – Nacionalinė grožio mokykla. Jos steigimo nutarimą 1996 m. pasirašė pats jaunasis prezidentas A. Lukašenka.

Tarp nuolatinių grožio konkursų žiūrovų jau anuomet buvo ir politikų, verslininkų, kūrybinio elito, prisimena mados dizaineris ir grožio konkursų direktorius Aleksandras Varlamovas: „Tai buvo 90-ieji. Visi staiga užsimanė gražaus gyvenimo, modelių lovose ir pan.“

Praėjus daugiau nei 20 metų, A. Varlamovas atskleidė, kaip prezidentui buvo parūpinama merginų.

Pasak jo, jau 1990-aisiais A. Lukašenkos susidomėjimas modeliais buvo gerai žinomas. 1996 m. A. Varlamovas buvo vienas iš „Supermodel of Belarus“, vieno pirmųjų nacionalinių grožio konkursų, organizatorių.

A. Lukašenka ir grožio konkurso nugalėtoja

Jis prisimena, kad konkurso dalyvės tarpusavyje nuolat kalbėjosi apie „Aliaksandrą Grigorjevičių“.

„Jos kasdien ateidavo pas mane repetuoti. Repeticijos vykdavo karininkų namuose, nuo jų vos skvero atstumu – prezidento administracijos pastatas. Jos nuolat ateidavo iš ten, vaikščiodavo pirmyn atgal. Ir tarpusavyje vis šnibždėdavosi: „Mūsų papikas, mūsų papikas.

Vėliau A. Varlamovas tapo konkurso „Miss Baltarusija“ žiuri nariu. „Man nuolat kartojo, kad visiškai nesvarbu, ką jūs išrenkate, visiškai kitas asmuo skelbs rezultatus. Aš paklausiau, kas toks. Man atsakė, na, jūs žinote, kas pas mus prezidentas. Akivaizdu, kad būtent jis rinko finalininkes.“

A. Varlamovas akcentuoja, kad anuomet grožio konkursai buvo kontroliuojami A. Lukašenkos. Konkurso „Miss Baltarusija 1996“ vedėja Andželika Agurbaš nuolat palaikydavo ryšį su valstybės vadovu. „Ji turėjo jo asmeninį telefono numerį ir skambindavo po keletą kartų per dieną ir jis pats su ja bendravo“, – pasakoja konkursų organizatorius.

A. Agurbaš pasiūlė įvesti pakeitimų į šou programą. „Visos dalyvės buvo parklupdytos keturiomis ir ropojo po sceną kaip katės, ieškančios grobio ir miauksėjo. Aš pasiteiravau, kas jas to primokė. O jos man atgal: mūsų papikas rekomendavo, mūsų papikas liepė. Aš paklausiau, koks dar papikas. „Aliaksandras Grigorjevičius“, – buvo man atsakyta“, – prisimena A. Varlamovas. Jis taip pat mano, jog A. Lukašenkai „norėjosi, kad jos vaidintų prostitutes“.

Protokolo tarnybos merginos

Būdamas grožio pramonės veikėju, A. Varlamovas pamažu tapo populiariu savotiško rakto, skirto išspręsti klausimus su prezidentu, turėtoju. Pavyzdžiui, konflikto su L. Pastajalka metu rektorius A. Kazulinas paprašė, kad jis tarp grožio konkurso finalininkių „rastų pakaitalą“ I. Abelskajai – merginą, atitinkančią prezidento skonį. 

A. Kazulinas nebuvo vienintelis, žinojęs apie Baltarusijos prezidento silpnybes ir bandęs jas išnaudoti savo tikslams pasiekti. Iš Rusijos pabėgęs oligarchas Borisas Berezovskis 2000-aisiais bendravo su A. Lukašenka ir kartais atveždavo jam merginų. Kartą, 2009 m., B. Berezovskis atvežė Rusijos modelį Dariją Konovalovą susitikti su A. Lukašenka, tačiau galų gale ji tapo paties verslininko palydove.

A. Varlamovas tvirtina, kad kelis kartus jo buvo paprašyta tiesiog surasti merginų, kad galėtų pabendrauti su A. Lukašenka. Kai kurie valdininkai vežė merginas pas jį. Tai buvo kaip būdas įtikti. Tokiu būdu valdininkai pelnydavo A. Lukašenkos prielankumą. Jam reikėjo tokių merginų, kad tiktų kartu leisti laiką – protingų ir gražių“, – „Dvaro“ tradicijas apibūdina vienas iš buvusių Baltarusijos prezidento bendražygių.

Borisas Berezovskis su palydove

„Mis Rusija“

„Mis Rusija 2002“ nugalėtoja Svetlana Koroleva prisimena, kaip tais pačiais metais ji buvo „Mis Baltarusija“ konkurso žiuri ir sėdėjo šalia A. Lukašenkos. Abu buvo sužavėti malonaus pokalbio, tačiau tituluota grožio karalienė netrukus turėjo palikti renginį. Ji bandė atsisveikinti su prezidentu, bet jis ją sustabdė: „Jis pasakė: „Ne, mes turėsime pokylį, jūs turite jame dalyvauti.“ Mergina buvo pasodinta prie stalo šalia A. Lukašenkos, tada pagal renginio taisykles jis turėjo šokti su konkurso nugalėtoja, tačiau išsitempė šokti S. Korolevą. 

Sviatlana Koroleva (kairėje)

Po iškilmių prezidento apsauga parūpino jai automobilį, tačiau mergina buvo nugabenta visiškai ne į tą viešbutį, kuriame buvo apsistojusi. S. Koroleva atsiprašė ir pasiprašė į savo kambarį. Kitą dieną A. Lukašenka skyrė jai vietą diplomatiniame lėktuve į Maskvą – juo skrido artimos A. Lukašenkos aplinkos asmenys.

Po kurio laiko S. Korolevos motina pasakojo, kad Lukašenka jos dukrai netgi pasiūlė vadovauti Minsko komunalinių paslaugų įmonei. Grožio karalienė tvirtina negavusi tokių pasiūlymų.

Protokolo tarnybos merginos

Kuo ilgiau A. Lukašenka valdė šalį, tuo mažiau jis slėpė savo potraukį jaunoms merginoms savo aplinkoje.

„Visiems buvo žinomos jo „faktinės moterys“ pradedant I. Abelskaja ir baigiant jaunomis blondinėmis – visos jos turėjo būti būtent šviesiaplaukės, jį tokios aiškiai traukia, tai jo silpnoji vieta“, – prisimena Romanas Bessmertnyj, buvęs Baltarusijos pasiuntinys Ukrainoje.

Pasak jo, moterys Baltarusijos lyderiui buvo kone pasididžiavimo šaltinis: „Tuo jis parodo, kad, nepaisydamas sunkaus darbo, jis vis tiek gali... Kaip sakė vienas kolūkio pirmininkų, „turiu tikslą numirti nuo moters“. Jei norite suprasti A. Lukašenkos psichotipą, tiesiog paprašykite kolūkio pirmininko papasakoti, ką tas galvoja apie moteris“, – pasakojo diplomatas.

Oficialių vizitų į Rusiją metu A. Lukašenką dažnai lydėdavo keturios ar penkios modelio išvaizdos merginos. Kai A. Lukašenka atvykdavo į Sočį ir apsigyvendavo oficialioje rezidencijoje, jos apsistodavo netoliese. Palydai šias merginas pristatydavo tiesiog vardais ir „niekas net neslėpė“, dėl ko jos atvyko iš tiesų. 

 

Protokolo tarnybos merginos

Iki ketvirtosios A. Lukašenkos kadencijos pradžios gražios moters postas prezidento aplinkoje tapo beveik įteisintas: buvusios grožio konkursų dalyvės viena po kitos tapdavo prezidento protokolo tarnybos darbuotojomis.

Lukašenka, lašiniai ir protokolo tarnyba

Irina Darafejeva, Baltarusijos Respublikos garbės menininkė, 2007 m. interviu baltarusių „Komsomolskaja pravda“ pasakojo:

„Aliaksandras Grigorjevičius atvyko su savo darbo grupe, jie atsigabeno savo maisto ir net padavėjus. Buvo juokinga akimirka: kai netyčia užsiminiau, kad labai mėgstu lašinius, jie lyg pamojus burtų lazdele tą pat akimirką atsidūrė ant stalo. Prezidentas iškart pareiškė: „Tai nelabai skanūs lašiniai, būna ir geresnių.“ Lygiai po pusvalandžio ant stalo jau gulėjo kiti lašiniai.“

Protokolo tarnyboje dirbusi „Miss Baltarusija 1998“ prisiminė: „Mes dalyvavome svarbiuose renginiuose, pasitikdavome valstybių delegacijas tautiniais kostiumais, su pyragais. Sakydavome sveikinimo kalbas baltarusių kalba.“

2013-aisiais 20-metė Baltarusijos valstybinio ekonomikos universiteto studentė Daria Šmanai tapo studentų grožio konkurso „Pavasario karalienė“ nugalėtoja. Gavusi karūną ji pareiškė, kad „nešios ją garbingai“. 

Po metų D. Šmanai imta nuolat pastebėti šalia valstybės vadovo. 2014-ųjų balandį ji klausėsi A. Lukašenkos pranešimo žmonėms ir parlamentui Ovalinėje salėje, sėdėdama tarp aukštų valstybės pareigūnų, o po mėnesio jie kartu stebėjo ledo ritulio rungtynes. Oficialiai ji buvo vadinama protokolo pareigūne.

Pats A. Lukašenka į klausimus apie santykius su D. Šmanai atsakinėjo išsisukinėdamas ir menkinamai. „Kalbant apie Dašą, apie kurią kalbėjau, aš ją pažįstu 2 metus. Ji dirba, labai padori mergina! Jei turėčiau tokią mergaitę, gerai, klausyk, tai jau būtų aukščiausia klasė“, – pareiškė A. Lukašenka interviu Ksenijai Sobčiak 2014 m. Ten pat jis pareiškė, kad niekas jo nereikalavo skirtis su oficialia žmona, „taip pat ir Daša“.

D. Šmanai dingo iš akiračio taip pat staiga, kaip ir atsirado: 2020 m. pradžioje pasirodė pranešimas, kad ji palieka protokolo tarnybą dėl darbo Baltarusijos URM Maskvoje. Apie dabartinį jos darbą nieko nežinoma. 

Darija Šmanai

D. Šmanai buvo ne vienintelė grožio konkursų nugalėtoja, padariusia „protokolinę“ karjerą.

„Mis Baltarusija 2008“ finalininkė Palina Šuba taip pat dirbo protokolo tarnyboje: konkurso finalo metu ji priminė prezidentui, kaip per vieną iš jo kelionių į regionus įteikė jam gėlių, o prezidentas nepamiršo senos pažįstamos. Kita „Mis Baltarusija“ dalyvė Alina Raskač buvo pastebėta protokolo tarnybos gretose Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos viršūnių susitikime 2017 m. lapkričio 30 d.

A. Lukašenka asmeniškai ruošė „Mis Baltarusija 2018“ nugalėtoją Mariją Vasilevič dalyvauti konkurse „Mis pasaulis“. Vėliau M. Vasilevič taip pat buvo pastebėta protokolo tarnybos gretose, o 2019 m. ji tapo jauniausia nacionalinio Baltarusijos parlamento deputate. 

Kartą A. Lukašenka sakė, kad savo delegacijose jis naudojasi gražiomis merginomis kaip „ginklais“. „Aš pakeliu galvą – mano gražuolės vaikšto, viena šviesi, kita tamsiaplaukė. Ir visi pamiršo dokumentus! Visi staiga viską pamiršo, tik atvėrę burnas žiūrėjo į jas. Ir aš supratau: tai iš tikrųjų ginklas“, – sakė jis 2019 m. kalbėdamas Valdymo akademijoje prie Baltarusijos prezidento.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder