Boksininko Evaldo Petrausko kova persikėlė iš ringo į teismo salę

Boksininko Evaldo Petrausko kova persikėlė iš ringo į teismo salę

Londono olimpiadoje bronzą iškovojęs boksininkas Evaldas Petrauskas varsto teismų duris. Alytaus teismo kaltu dėl neįgalaus vyro sumušimo pripažintas sportininkas šį nuosprendį apskundė. Sportininkas tikina esantis visiškai nekaltas, nusikaltimo vietoje nebuvęs ir nukentėjusiojo nepažįstantis. E. Petrauskas tikina tapęs buvusios draugės gudriai suregzto sąmokslo auka ir siekia išteisinimo.

Teismas pripažino kaltu, nuteistasis nuosprendį apskundė

Pergalėmis bokso ringe garsėjantis olimpietis E. Petrauskas jau kuris laikas gyvena kitais rūpesčiais. Sportininkas sako patekęs į nepavydėtiną situaciją: buvo nuteistas už nusikaltimą, kurio nepadarė. Garsus boksininkas lankosi Kauno apygardos teisme, kur nagrinėjamas jo apeliacinis skundas. E. Petrauskas neslepia siekiantis tik visiško išteisinimo.

E. Petrauskas Alytaus teismo kaltu pripažintas dėl to, jo 2017 metų vasario 28 dieną, Alytuje, prie Dailidės ežero vykstant išgertuvėms sumušė neįgalų alytiškį.

Bylos duomenimis, konfliktas tarp girtavusių asmenų, tarp kurių buvo ir D. Petrauskas, kilo šiems nepasidalinus narkotinių medžiagų likučių. Pasak prokurorų, olimpietis sugriebė neįgalų vyrą per liemenį ir parvertęs ant žemės jam sudavė ne mažiau tris smūgius. Vėliau ekspertai konstatavo, jog nukentėjusiam alytiškiui lūžo žandikaulis.

E. Petrauskui teismas vieneriems metams skyrė laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant būti namuose nuo 23 val. iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu. Jam nurodyta padirbėti 100 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, nukentėjusiam atlyginti 250 eurų turtinę ir 1 tūkst. 200 eurų neturtinę žalą.

Byloje gausu neatsakytų klausimų

Šioje istorijoje esama nemažai abejonių, kurios galėtų būti traktuojamos nuteistojo D. Petrausko naudai.

Nukentėjęs alytiškis į policiją kreipėsi ne iš karto ir pradžioje net nenurodė jį sumušusio, žandikaulį sulaužiusio asmens. Nenustačius įtariamojo ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Tik po kurio laiko nukentėjęs alytiškis pakeitė nuomonę ir pareigūnams pareiškė, kad jį išgertuvių metu sumušė garsus boksininkas.

Šioje byloje prieš E. Petrauską parodymus davė ir buvusi jo mergina, su kuria, po kelis mėnesius trukusios draugystės sportininkas nutraukė santykius. Būtent jos suinteresuotumą bei galimą siekį iš šios istorijos užsidirbti pinigų įvardina išteisinimo siekiantis E. Petrauskas.

Beje, ta pati buvusi draugė anksčiau smurtu kaltino ir E. Petrauską, tačiau į teisėsaugą kreipėsi nuo tariamo sumušimo praėjus beveik vieneriems metams. Ikiteisminis tyrimas sportininko atžvilgiu buvo nutrauktas nesurinkus pakankamai jo kaltės įrodymų.

Dėl visko kaltina buvusią draugę

„Papuoliau į tokią aferą, kuri ne tik visą sportinę karjerą sugadino, bet ir psichologiškai labai stipriai veikia. Dar norima iš to ir pasipelnyti, čia yra didžiausias absurdas“, – Kauno apygardos teisme DELFI žurnalistui sakė E. Petrauskas.

Boksininkas sakė esantis įsitikinęs, jis tapo buvusios draugės suregzto plano auka.
„Aš neįtariu, aš žinau. Jinai pati parašė pareikšimą už tą vaikiną (nukentėjusįjį – red.), jis tik pasirašė. Sugalvojo tokią schemą, kad jiems darė įtaką kitas vaikinas, tie darė įtaką tam vaikinui, o tas vaikinas ėmė ir paklausė, kaip reikia daryti“, – painią istoriją apibūdino E. Petrauskas.

Kauno apygardos teismui pradėjus nagrinėti nuteistojo E. Petrausko skundą, paaiškėjo, jog situacija nėra eilinė, esama nemažai neaiškumų ir prieštaravimų. Tam, kad viskas būtų kuo tiksliau išsiaiškinta, byloje atnaujintas įrodymų tyrimas, teismas pakartotinai apklausia liudininkus, aiškinasi kitas aplinkybes.

„Praėjusiame teismo posėdyje šitas nukentėjusysis pasakė: „Ėjau rašyti pareiškimo tik todėl, kad man duos p....“. Būtent taip jis posėdyje pasakė. Teisėjas dar paklausė, – ar gavai? Jis atsakė, kad ne. Žodžiu, papuoliau į tokios moters aferas, kuri kitiems žmonėms meluoja, sako, jog tėvai mirė, važiuoja į jų laidotuves, nors šie yra gyvi. Su ja draugavau gal tris mėnesius, kol galiausiai supratau, kad tas melas yra beribis“, – sakė išteisinimo siekiantis sportininkas.

Išgirdo pažadą sugriauti gyvenimą

Jis prisiminė, kad išsiskiriant su drauge kilo žodinis konfliktas. E. Petrauskas neneigia jai pasakęs ne itin gražių žodžių, po kurių išgirdęs pažadą sugriauti visą gyvenimą.

„Po to mes visiškai nebendravome. Tiesa, būnant Ukrainoje, sportinėje stovykloje sulaukiau žinutės, kad aš vis tiek kentėsiu. Po metų atsiranda jos pareiškimas dėl smurto, po kelių dienų buvo gautas ir šio, nukentėjusio vaikino pareiškimas“, – pasakojo E. Petrauskas.

Boksininkas patikslino, kad pareiškimą, esą jis ją sumušęs, ši parašė nuo tariamo įvykio praėjus beveik metams.

„Tyrimas Vilniuje buvo nutrauktas, o čia, Alytuje, kadangi aš boksininkas, mane pripažino kaltu“, – pasakojo E. Petrauskas.

Abejones norėta išsklaidyti melo detektoriumi

Išteisinimo siekiantis boksininkas minėjo, kartu su advokatu teismui pateikęs garso įrašus, kuriuose užfiksuota, kaip nukentėjusiuoju pripažintas neįgalus alytiškis mokinamas, kokius parodymus duoti, ką sakyti teisme.

„Jam žadama užsidirbti pinigų, grasinama, jeigu nekalbės, atsidurs traumatologiniame skyriuje. Bet teismas tos medžiagos nepriima, nes tai neteisėtais būdais gauti įrodymai. Mane kaltina tuo, ko aš nepadariau. Dabar XXI amžius, technologijos, visai nesunku išsiaiškinti, ar aš ten iš viso buvau. Juk mano telefono numeris nesikeitė. O dabar, pasakoma, jog aš kaltas ir prieš visą visuomenę padaromas recidyvistu“, – piktinosi E. Petrauskas.

Boksininko advokatas Edgaras Dereškevičius DELFI minėjo, jog tiriant šią bylą buvo padaryta nemažai klaidų, nors visos abejonės turėjo būti vertinamos kaltinamojo naudai, priimant apkaltinamąjį nuosprendį į šią nuostatą atsižvelgta nebuvo.

Kauno apygardos teismui nagrinėjant apeliacinį skundą siūlyta tiek nukentėjusįjį, tiek ir buvusią E. Petrausko draugę tirti poligrafu – melo detektoriumi. Tačiau paaiškėjo, jog skirti šį tyrimą, anot advokato, nėra tikslinga dėl dviejų priežasčių: nukentėjusiojo alytiškio negalios pobūdžio ir buvusios sportininko merginos teistumų už sukčiavimą.

Panašu, jog šioje istorijoje taškas bus padėtas dar ne greitai. Artimiausi posėdžiai šioje byloje suplanuoti tik kitiems metams, jie vyks vasario ir kovo mėnesiais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder