Aidas Kaveckis: "Į politiką atėjau mokytis"

Aidas Kaveckis: "Į politiką atėjau mokytis"

Šiandien dienraštyje "Vakarų ekspresas" startuoja naujas rašinių ciklas su rubrika: "Miesto tarybos naujokai". Šioje rubrikoje kamantinėsime pirmą kartą politikos virtuvėje atsidūrusius klaipėdiečius. Pirmasis mūsų pašnekovas - miesto tarybos Tėvynės Sąjungos LKD frakcijos lyderis Aidas Kaveckis:

Ar jau apsipratote miesto Tarybos nario kėdėje ir kokie pirmieji įspūdžiai?

Ko tikėjausi, tą ir radau. Nujaučiau, kad kai kuriose Klaipėdos miesto savivaldybės valdomose įmonėse yra keistinų dalykų.

Tam reikia labai rimtų įrodymų?

Dokumentai yra lengvai prieinami, tačiau iki šiol neatsirado tokių, kurie norėtų į juos pasigilinti ir juos perprasti.

Kol kas visi kalbame tik apie vieną konkrečią Klaipėdą teršiančią įmonę. Ar tikite, kad tokių nelegalių vamzdžių yra ir kitose įmonėse?

Manau, kad tokių vamzdžių daugiau nebebus. Bet kokiu atveju, paaiškėjus, kad ir kitose miesto bendrovėse teršiama Klaipėda, imsimės sprendimų, viešinsim jas, o vėliau specialiosios tarnybos tegul imasi šių reikalų.

Ką radote, finansų ir ekonomikos komitete?

Kai kurie projektai užsigulėjo stalčiuose. Milijoninės Europos Sąjungos paramos lėšos liko neįsisavintos.

Ar dar įmanoma situaciją ištaisyti?

Jau šiais metais ir artimiausiu laiku projektų vykdoma bus daugiau, tikiu, kad Klaipėdos mieste situacija keisis į gerąją pusę.

Kokios permainos būtinos miestui?

Permainos, kurios susijusios su investicijų pritraukimu. Tik sutvarkius, papuošus miestą, padarius jį jaukų ir švarų, mes pritrauksime naujų žmonių, kurie čia norės teikti paslaugas, vystyti verslą ir atsidaryti naujas įstaigas.

Gražūs žodžiai. Ar jie neliks tik tuščiomis kalbomis?

Mano darbus, nuveiktus per pastarąjį dešimtmetį žmonės jau pamatė. Atgaivinau vieną senamiesčio gatvę, kartu su partneriu Aloyzu Kuzmarskiu savomis lėšomis išgelbėjome "Meridianą", kuriam jau buvo numatytas labai liūdnas likimas.

Klaipėdoje nebeliko nei 150 tūkstančių gyventojų. Ar turite planų, kaip sustabdyti klaipėdiečių bėgimą iš miesto?

Kas žino, gal Slengių gyvenvietės pavyzdžiu gali pasekti ir kitos gyvenvietės.

O jeigu bus atvirkščiai ir Klaipėdos rajonas sumanys iš mūsų atimti Tauralaukį?

Gamtoje gyvuoja fizikos dėsnis: didesnis traukia mažesnį. Manau, kad Gargždai Tauralaukio tikrai neprisijungs.

Ar miesto tarybos nario įgaliojimai pakankami, kad būtų galima nuveikti rimtus darbus?

Dauguma sprendimų priimami čia pat - Klaipėdoje. Net vienas narys gali daug. O frakcijos vadovas tuo labiau.

Kiek reikia laiko norint rimčiau susipažinti su miesto tarybos nario darbu?

Dar prieš porą metų buvau minėjęs, kad į politiką ateinu mokytis. Dar teks pasisemti nemažai patirties ir išminties. Aš kai ką jau supratau, bet manau, kad reikia bent poros metų, norint suvokti miesto tarybos darbo subtilumus ir plonybes.

Po kilusio ekologinio kriminalo skandalo mieste bus švariau?

Nors politikai kaltinami, kad iš šios bėdos kraunasi politinius dividendus, bet rūpintis ekologija būtina. Nes į dvokiantį, skęstantį srutose miestą neatvažiuos nei užsienio turistas, nei kaimynas iš kitų miestų.

Negi klaipėdiečiai nusipelnė dusti smarvėje ir triukšme?

Koks jūsų požiūris į išorinio uosto plėtrą?

Manau, kad plėtra bet kuria kryptimi yra sveikintina ir priimtina. Tik visa tai turi atitikti ekologijos reikalavimus, visus standartus. Kad nenukentėtų nei miestas, nei paplūdimiai, nei gamta. Pasisakau už giliavandenį uostą, nes jis sukurtų papildomų darbo vietų

Kaip apibūdintumėte Klaipėdos miesto tarybos opoziciją?

Opozicija yra pasidalinusi į tris grupeles. Tai - žalieji valstiečiai, kurie yra ganėtinai konstruktyvūs ir jeigu kalba eina apie Klaipėdai būtinus ir svarbius dalykus, jie visuomet balsuoja taip, kaip balsuoja mūsų frakcija.

Antra grupė - buvę liberalai. Nesvarbu kokį klausimą svarstytume, jie visuomet ieško kur ir kaip "įdurti". Gal jie jaučia nuoskaudą, kad neteko valdžios?

Yra dar trečia grupė, mažas gabaliukas, nepriklausomi, arba rusų kandidatai, kurie dažnai balsuoja taip, kaip mes balsuojame.

Ar šeimos galvą, pasukusį politiko keliu palaiko kiti šeimos nariai?

Atkalbinėjimų yra daug. Bet esu tikras, kai bus nuveikta daugiau konkrečių darbų ir bus galima pasidžiaugti akivaizdžiais rezultatais, pasikeis ir šeimos nuomonė. Juk visi iki vieno norime gyventi tvarkingoje, švarioje, nekorumpuotoje Lietuvoje.

Ar kitai kadencijai kelsite sau ambicingesnius tikslus?

Dar neapsisprendžiau. Jeigu kitą kadenciją netapčiau kuo noriu, tai visiškai tenkintų tokia pozicija, kokioje esu dabar. Esu frakcijos vadovas, esu finansų komiteto vadovas, kontroliuoju finansinius srautus ir jeigu matyčiau, kad pinigai plaukia į šoną, tikrai nepritarčiau tokiam sprendimui.

Kokia bus Klaipėda po 25-50 metų?

Matau Klaipėda švarią, tvarkingą, klestinčią, patrauklią mūsų regiono gyventojams, patrauklią turistams, mielą kaimynams - Liepojai ir Kaliningradui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder