Adelė Daunoravičiūtė: "Tesiu savo pažadą"

Adelė Daunoravičiūtė: "Tesiu savo pažadą"

"Šie metai buvo sunkūs, tačiau pavargau tikrai ne nuo grojimo, - šypsosi Klaipėdos ir Lietuvos vardą visame pasaulyje garsinanti Klaipėdos universiteto studentė magistrantė, pianistė Adelė Daunoravičiūtė. - Kitąmet tikiuosi atsipūsti, nes, baigusi magistro studijas, daugiausiai laiko galėsiu skirti ne teorinių darbų rašymui ir atsiskaitymams, bet vien muzikai."

Magistro diplomas Adelei bus įteiktas pavasarį, tačiau mergina prisipažįsta dar nesijaučianti tokia stipri ir savarankiška, kad galėtų be savo pedagogės priežiūros ir kritiško vertinimo paruošti pasaulio scenų vertas programas. Tad jos planuose - tęstinės studijos pas visa širdimi atsidavusią savo studentams Klaipėdos universiteto profesorę Tatjaną Romaškiną.

"Be galo vertinu jos neįkainojamas žinias, palaikymą ir tikėjimą mūsų idėjomis bei laimėjimais, todėl artimiausioje ateityje dar norėčiau visu šiuo jos turimu lobiu pasinaudoti ir tobulėti", - sakė pokalbininkė.

Prof. T. Romaškina Klaipėdos universiteto Menų fakultete dirba jau beveik tris dešimtis metų. Ji taip pat jaunuosius pianistus moko Juozo Karoso muzikos mokykloje ir yra išugdžiusi ne vieną tarptautinių konkursų laureatą. Tai patyrusi pedagogė ir pianistė, daugelio tarptautinių konkursų vertinimo komisijų, organizacinių komitetų narė.

"Carnegie Hall" gros solo

Adele, šiemet jums buvo įteikta pirmoji "Švyturio Klaipėdos ateities" stipendija - 12 tūkstančių litų. Žmonėms, kurie taip aktyviai balsavo už jus - iš viso sulaukėte 60 150 balsų! - tikriausiai įdomu sužinoti, kaip šią paramą investuojate.

Stipendiją naudoju tam, kad galėčiau dalyvauti prestižiniuose konkursuose ir, kaip žadėjau, garsinti Lietuvos vardą. Pirmiausiai noriu pasidalinti žinia, kad šių metų spalį vėl dalyvavau tarptautiniame konkurse "American Protege", Muzikos talentų kategorijoje ("Music Talent Competition"). Laimėjau I vietą ir specialųjį komisijos prizą. Koks jis, net neįsivaizduoju - tiesiog gavau tokį pranešimą... Taigi 2015 m. gegužės 23 d. antrą kartą vyksiu koncertuoti į Niujorką, į "Carnegie Hall" koncertų salę. Tik šį kartą mano pasirodymas bus solinis. (2013 m. Adelė ir Kristina Budvytytė su triumfu pasirodė konkurso "American Protege" laureatų koncerte, vykusiame šioje garbingoje scenoje. - Aut. past.).

Kokiuose dar tarptautiniuose konkursuose koncertavote šiais metais?

Lapkričio mėnesį mūsų su Kristina fortepijoninis duetas, profesorės T. Romaškinos paskatintas, vyko į Maskvą. Ten buvo surengtas I tarptautinis Adolfo ir Michailo Gotlibų fortepijoninių ansamblių konkursas. Vyko du turai. Mes įveikėme pirmąjį, patekome į antrąjį ir tapome finalo diplomantėmis.

Likote patenkintos vertinimu?

Komisiją sudarė nariai iš Rusijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Moldovos. Ansambliai irgi daugiausia buvo iš Rusijos, keli iš Baltarusijos, Moldovos. Laurų nesitikėjome. Į antrąjį turą pateko 7 dalyviai, tačiau, mūsų profesorės žodžiais, iš jų tik du ansambliai pasirodė geriau už mus. Taigi esame laimingos...

Visai neseniai, lapkričio 29-gruodžio 6 dienomis, su Kristina dalyvavome ir kitame tarptautiniame konkurse "XXI a. menas", vykusiame Klaipėdoje. Pelnėme "Grand Prix".

Kaip sekasi Kristinai?

Puikiai. Šių metų birželį ji dalyvavo tarptautiniame konkurse "XXI a. menas", vykusiame Lampaloje, Suomijoje, ir užėmė I vietą solo kategorijoje.

Ar žadate koncertuoti kartu ir ateityje?

Kristina irgi mokosi magistro programoje, kitąmet ji bus antrame kurse, tad dar tikrai galėsime groti kartu.

Kas, be muzikos, jus dar domina?

Mano gyvenimas įvairiapusis... Turiu kelis labai gerus draugus, mėgstu keliauti. Turiu Pekino veislės šuniuką, vardu Brainas, - šypsosi.

Ką reiškia šis vardas?

Gerai net nežinau... Mama, vos jį pamačiusi, taip pavadino... Sako, "toks brainas" - atseit labai aktyvus...

Kur ir su kuo sutiksite Naujuosius?

Su šeima. Anglijoje, pas brolį. Jau penkeri metai jis gyvena Koventryje.

Kuo užsiima?

Vertėjauja. Nors yra skrydžių valdymo specialistas, baigęs Vilniaus Gedimino technikos universitetą.

Mamos linkėjimai

Praėjusį pavasarį per "Švyturio" stipendijos įteikimo ceremoniją jos laureatė A. Daunoravičiūtė koncertavo Rygoje, tad dalyvauti iškilmėse negalėjo. Apdovanojimą atsiėmė jos mama.

"Vakarų ekspresas" šįkart pakalbino ir ponią Nijolę Daunoravičienę.

Ponia Nijole, ar muzika yra užvaldžiusi ir jūsų širdį?

Aš pati nemuzikuoju, bet esu susijusi su muzika būdama kartu su Adele. Dukra groja nuo septynerių metų.

Dažnai ją giriate, didžiuojatės?

O kaipgi, - šypsosi. - Žinoma, kad labai džiaugiuosi - abiem savo vaikais. Smagu, kad jiems viskas gerai, kad sekasi. Kad Adelė koncertuoja pasaulio salėse...

Džiaugiuosi, kad vaikystėje dukra pateko į "Vyturio" vidurinę mokyklą, kur buvo sustiprintas muzikinis ugdymas, kad paskui baigė S. Šimkaus konservatoriją, įstojo į Klaipėdos universitetą... Esu dėkinga jos esamai mokytojai prof. T. Romaškinai ir buvusioms pedagogėms, ypač Editai Šapolaitei...

Kokių dar polinkių turi jūsų dukra, ką mėgsta veikti?

Pasidovanojo sau šuniuką gimtadienio proga, tai dabar vargsta, - juokiasi.

Esate be galo laiminga mama. Ko palinkėtumėte sau ir dukrai ateinančiais metais?

Adelei linkėčiau gražios šeimos, - šypsosi. - Man jau anūkų norėtųsi...

Na, dukra dar labai jauna, bet, regis, jūsų sūnus 12 metų už ją vyresnis?

Taip, bet žinot - vyrus sunkiau įkalbėti, - juokiasi.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

SOLO. 2015 m. gegužės 23 d. Adelė Daunoravičiūtė antrą kartą koncertuos Niujorko "Carnegie Hall" salėje. Šįkart tai bus jos solo pasirodymas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder